ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑΤΟΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ.
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/05/09)
Στις 7 και 8 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, με σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεών τους, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να εφαρμοστεί στην περιοχή του Αιγαίου η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που προβλέπει εκτός των άλλων την κατάργηση του τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη μεταφορά του τομέα ευθύνης του στο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Λάρισα (7 CAOC). Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί για σκοπούς του ΝΑΤΟ τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Το «αντάλλαγμα» είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου για τους σκοπούς τού ΝΑΤΟ.
Αναλυτικότερα: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2003 ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου συμφώνησε στη νέα δομή του ΝΑΤΟ που προέβλεπε τη μεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ από τη Νάπολη στη Σμύρνη, την κατάργηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (6 CAOC) και τη διατήρηση του ελληνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7 CAOC), το οποίο ανά τακτά διαστήματα θα έχει και Τούρκο ΝΑΤΟϊκό διοικητή και όχι αποκλειστικώς Ελληνα, όπως μέχρι πρότινος.
Η παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέμεινε επί μακρόν να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να καταργηθεί οριστικώς το 6 CAOC του Εσκί Σεχίρ και να επισημοποιήσει τον εναέριο έλεγχο (για σκοπούς ΝΑΤΟ) της Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που ήταν αυτονόητο, καθώς η Τουρκία λόγω τεχνικών δυσκολιών (εμβέλεια ραντάρ της) δεν μπορούσε να έχει.
Το «αντάλλαγμα», όμως, για την Αθήνα από την ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ ανοίγει τον δρόμο στη ΝΑΤΟϊκή συνδιαχείριση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, τουλάχιστον το διάστημα κατά το οποίο τη διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού κέντρου της Λάρισας θα ασκεί Τούρκος διοικητής, ο οποίος ευλόγως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δημιουργηθεί και να μεγιστοποιηθεί πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ λόγω των ελληνικών αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Η παρουσία Τούρκου διοικητή στη «ΝΑΤΟϊκή» Λάρισα θα «ΝΑΤΟποιήσει» την περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα τη συνδιαχείρισή της από Ελλάδα - Τουρκία.
Με άλλα λόγια ο εκάστοτε Τούρκος διοικητής, όταν αναλαμβάνει καθήκοντα μπορεί να «απαγορεύει» ή καλύτερα να καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα για τη χρήση ελληνικών αεροσκαφών που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ (Command-Assignment) για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών (που και αυτά έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ) στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Και τούτο διότι:
* Το ΝΑΤΟ απαγορεύει να γίνονται αναχαιτίσεις ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
* Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχεται και δεν επιτρέπει αναχαιτήσεις σε διεθνή εναέριο χώρο, διότι οι κανόνες του ICAO εφαρμόζονται μόνον σε πολιτικά αεροσκάφη.
Οι αρνητικές εθνικές συνέπειες, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μπορεί να καταστούν ακραίες, δεδομένου ότι:
* Θα προκύψει θέμα σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τα 6-10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου, αφού το ΝΑΤΟ από τον Φεβρουάριο του 1975 δεν αποδέχεται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου.
* Θα έρθει στο προσκήνιο η θέση της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης 18 ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, τα οποία από το 1996 το ΝΑΤΟ δεν τα χρησιμοποιεί ούτε σε ασκήσεις ούτε σε υποδομές.
* Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερο στην περίπτωση της Λήμνου.
* Ομοίως θα έρθουν στο ΝΑΤΟϊκό προσκήνιο οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με «θύμα» τις ελληνικές αναχαιτίσεις, π.χ. στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, και φυσικά, θα επανέλθει δριμύτερο το θέμα του καθορισμού κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας της περιοχής έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο για ναυτικά ατυχήματα. *
........................................................................................................
Το σχετικο με το θεμα αρθρο του Λουκα Δημακα απο ΤΑ ΝΕΑ:
Από το πανίσχυρο αυτό Κέντρο με έδρα τις υπόγειες εγκαταστάσεις έξω από τη Λάρισα, η Συμμαχία θα ασκεί αστυνόμευση στον εναέριο χώρο Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και μέρους της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αιγαίου! Πιο πάνω από το Κέντρο της Λάρισας είναι το αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη που έχει μόνιμο Αμερικανό διοικητή.
Η κατ΄ αρχήν συμφωνία στο σχέδιο του ΝΑΤΟ έγινε πριν από 13 ημέρες μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών της Συμμαχίας και κρατήθηκε μυστική από την ελληνική κοινή γνώμηπροφανώς λόγω των ευρωεκλογών. Η αποκάλυψη της συμφωνίας έγινε χθες από Τούρκους δημοσιογράφους που είχαν επισκεφθεί την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για ενημέρωση... Στους βασικούς άξονες της συμφωνίας που «ψηνόταν» εδώ και 3 χρόνια προβλέπεται, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, ότι η εναλλαγή θα αρχίσει με Έλληνα και θα ακολουθήσει Τούρκος- η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ως νέα μέλη, δεν διεκδίκησαν τη θέση. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ κατά την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στη Λάρισα (CΑΟC-4), ο υποδιοικητής θα είναι Έλληνας, όπως Έλληνας θα είναι κατά τη χρονική αυτή περίοδο και ο Νο2 (επιτελάρχης) του προϊστάμενου αεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη.
Για το κατά πόσο θα επιτευχθούν αυτές οι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν ερωτηματικάάλλωστε και πηγές του ΓΕΕΘΑ σημείωναν ότι «το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη». Επίσης σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, κύκλοι του ελληνικού Πενταγώνου έλεγαν ότι για να εφαρμοστεί το μοντέλο θα χρειαστούν 1-2 χρόνια συζητήσεων. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ έχει κάνει τους σχεδιασμούς με στόχο να κλείσει πλήρως το θέμα εντός του 2009! Ο λόγος πάντως που ενδεχομένως το σχέδιο καθυστερήσει ή τροποποιηθεί δεν φαίνεται ότι θα προέρχεται από την Ελλάδα. Η Άγκυρα, παρά την ικανοποίηση της αξίωσής της για εναλλαγή των διοικητών, επιχειρεί άλλοτε ευθέως και άλλοτε υπογείως να τορπιλίσει την αναβάθμιση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου της Λάρισας και τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος που προβλέπει δύο μικρά Κέντρα- ένα στη Λάρισα και ένα στο Εσκή Σεχίρ.
Με βάση τη νέα δομή που στήνει το ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη δημιουργούνται 4 ισχυρά Κέντρα (CΑΟC) στη θέση των 10 που υπάρχουν σήμερα. Πέραν της Λάρισας, τα άλλα 3 ισχυρά Κέντρα ιδρύονται στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Δανία. Σ΄ αυτά που καταργούνται είναι και του Εσκή Σεχίρ στην Τουρκία. Σύμφωνα με ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους, η Άγκυρα δεν θέλει την κατάργηση του Κέντρου του Εσκή Σεχίρ όπως και την αναβάθμιση αυτού της Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πρόβαλαν χθες το ενδεχόμενο να δημιουργούνται αντιδικίες στη Λάρισα λόγω των πτήσεων στο Αιγαίο...
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι αφενός με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το Κέντρο του Εσκή Σεχίρ- που ελέγχουν- θα αναβαθμιστεί στην πράξη και αφετέρου όποτε θέλουν θα ακυρώνουν ή θα μειώνουν τον ρόλο του Κέντρου της Λάρισας μέσω του προϊσταμένου Στρατηγείου της Σμύρνης με τη βοήθεια, πολλές φορές, του Αμερικανού διοικητή... Μ΄ αυτό τον τρόπο άλλωστε έχουν ήδη πετύχει σε ορισμένες περιπτώσεις ουδετεροποίηση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και προώθηση των τουρκικών που έχουν στόχο τον μερικό έλεγχό του. Προκαλεί αντιδράσεις η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης που κρατήθηκε μυστική λόγω των ευρωεκλογών
ΚΥΚΛΟΙ της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και αξιωματικοί- τονίζουν ότι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της Ν.Δ. έγινε την περίοδο 2005-2006, όταν αποδέχθηκε τη στελέχωση και ενίσχυση του Στρατηγείου της Σμύρνης χωρίς να εξασφαλίσει, ως «λύση- πακέτο» και την αναβάθμιση της Λάρισας με μόνιμο Έλληνα διοικητή.
Χθες με σκληρή παρέμβασή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας κ. Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποφάσεις «εν κρυπτώ» που προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά.
«Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, τονίζει, είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρουμ και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων». Το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου επισημαίνει ότι η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή είναι φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της χώρας «στον δολοφονικό συνασπισμό» που υποστηρίζουν, όπως αναφέρει, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνει λέει ακόμη τη θέση του ΚΚΕ ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο.
.......................
Σχολιον: Αντε βρε, και εις ανωτερα! Που θα παει, δεν θα δουμε καποτε και τουρκο αρχιστρατηγο στη θεση του διοικητη του ΓΕΣ;
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen