Μετα απο πολλες εβδομαδες, μπηκε και παλι ο Ταλας σε κινηματογραφικη αιθουσα. Την αφορμη την εδωσε η προβολη της ταινιας ενος χαρακτηρα, τον οποιον γνωριζε απο τα κομικς που διαβαζε πιτσιρικας: "Iron Man". Χαιρεται να βλεπει ο Ταλας ολες αυτες τις ταινιες με τους ηρωες των κομικς, ειδικα που στην εποχη μας, η τεχνολογια εχει τοσο πολυ εξελιχθει, που τα κομικς αυτα αποδιδονται σχεδον ενα προς ενα στον κινηματογραφο. Ειδικα εφφε να φαει το ματι σου! Αλλα στο παρον κειμενο, δεν προτιθεται ο Ταλας να αναλυσει την συγκεκριμενη η´ οποιαδηποτε αλλη ταινια του ειδους.
Απλα οι ταινιες με ηρωες των κομικς εχουν κατι το ρομαντικο για τον Ταλα: Τον κανουν να νοσταλγει τον παλιο καιρο, τοτε που ηταν πιτσιρικας. Τα μαθηματα του σχολειου ηταν, οπως και οι διδασκοντες, βαρετα. Στο σπιτι, ανια και γκρινια. Ο Ταλας εντυπωσιαζοταν απο την εικονα. Μετα την εποχη που του διαβαζαν παραμυθια, μπας και κλεισει βλεφαρο, επεσαν στα χερια του τα πρωτα κομικς. Αρχικα τα "Κλασσικα Εικονογραφημενα" των εκδοσεων Ατλαντις. Εν συνεχεια, ο "Ταρζαν", των εκδοσεων Δραγουμη. Καποια στιγμη, ανακαλυψε ο Ταλας στο ψιλικατζιδικο της γειτονιας του τον "Σπαιντερμαν" των εκδοσεων Καμπανας, και διαφορα αλλα κομικς των εκδοσεων Μαμμουθ. Ο "Σπαιντερμαν" ομως, εξελιχθηκε στο αγαπημενο του αναγνωσμα. Δεν εβλεπε την ωρα να φτασει η Τριτη, που κυκλοφρορουσε το περιοδικο, για να το αγορασει με 40 δραχμες τοτε, απο το περιπτερο του κυρ Λεωνιδα. Μπορει ο "ανθρωπος - αραχνη" να ηταν η κεντρικη φιγουρα του περιοδικου, αλλα στις σελιδες του υπηρχαν και ιστοριες των "Hulk", "Daredevil", "Iron Man", "Avengers" και αλλων. Η Μαμμουθ κομικς απο την αλλη, ειχε αγορασει τα δικαιωματα των "Fantastic Four"και "X-Men". Αργοτερα εμαθε, οτι αυτα τα κομικς παραγονται απο μια μεγαλη εταιρεια στην Αμερικη, την "Marvel". Η "Marvel" εχει εναν μεγαλον ανταγωνιστη, την "D.C.", η οποια εκδιδει τους Superman και Batman. Φαινεται οτι στις Η.Π.Α., ο ανταγωνισμος ειναι διπολικος...Marvel-D.C., Coca Cola-Pepsi Cola, Sprite-7 Up...
Η αγορα των κομικς φαινεται πως κραταει γερα. Πολλες απο τις ιστοριες π.χ. του "Σπαιντερμαν" ειχαν ρεαλιστικο υποβαθρο. Ο τυπος ηταν μεγαλο μυαλο στο σχολειο του, και ολοι πιστευαν οτι θα χτυπησει υποτροφια για Μ.Ι.Τ. Η ζωη ομως τα εφερε ετσι, που ναι μεν απεκτησε υπερδυναμεις, εχασε ομως συγγενικα του προσωπα και επρεπε να βγει στην βιοπαλη. Εργαστηκε λοιπον ως φωτογραφος, διακοπτοντας τις σπουδες του. Τον Ταλα τον βοηθησαν πολυ στο σχεδιο, οι μορφες των ηρωων με τα κολλητα κοστουμια, πανω στα οποια διακρινονταν οι μυς... Επομενως, δεν προκειται απλως και μονο για αναγνωσματα τουαλετας... Μετα τα τραγικα γεγονοτα ομως, του Σεπτεμβριου 2001, ειχε την εντυπωση ο Ταλας, οτι η λεγομενη 9η τεχνη, δεν θα αντεξει απο το βαρος της πραγματικοτητας.
Τοτε ετυχε να βρισκεται στο Λονδινο για επαγγελματικους λογους, οποτε και πληροφορηθηκε τα δυσαρεστα: Στις 11 Σεπτεμβριου 2001, καταστραφηκαν ολοσχερως οι διδυμοι πυργοι που αποτελουσαν το World Trade Center της Νεας Υορκης. Δυο αεροπλανα ειχαν πεσει επανω τους. Αμετρητοι ανθρωποι εχασαν την ζωη τους. Σοκαρισμενος και αυτος, οπως και τοσος κοσμος, απο την ειδηση αυτη, μπηκε, χωρις να το συνειδητοποιησει πολυ καλα, σε ενα μαγαζι με κομικς. Στα ραφια του, ειδε πολλα τευχη των δυο αντιπαλων εταιρειων με τα προιοντα τους. Σε ολα σχεδον, ειχαν τους ηρωες τους στο εξωφυλλο να στεκονται δακρυσμενοι πανω απο τα ερειπια των διδυμων πυργων. Μπορει κανεις να φανταστει την σκηνη; Ο Σουπερμαν, ο Μπατμαν, ο Σπαιντερμαν, ο Καπταιν Αμερικα και πολλοι αλλοι, με δακρυα στα ματια να αναρωτιουνται: "Γιατι συνεβει αυτο; Που ημασταν εμεις;"
Τοτε σκεφτηκε ο Ταλας, οτι τελειωσε και η δευτερη εποχη της αθωωτητας για τους Αμερικανους. Αυτους τουλαχιστον, που τρεφονται αποκλειστικα με χαμπουργκερς και πιστευουν οτι πραγματικα υπαρχουν μασκοφορεμενοι υπερηρωες, που πολεμουν το εγκλημα σε μεγαλουπολεις οπως η Νεα Υορκη. Οι μασκες πεφτουν, αυτο θα ειναι και το τελος των συγκεκριμενων κομικς. Ο κοσμος θα αρχισει να ξυπναει.
Λαθος εντυπωση Ταλα! Οι πωλησεις κομικς πηραν τουναντιον την ανιουσα και οι καιροι ησαν, απο τεχνολογικης πλευρας, ωριμοι, για να μεταπηδησουν οι ηρωες των κομικς στον κινηματογραφο. Οπερ και εγενετο. Καθοτι οι υπερηρωες ειναι για καποιους οτι ειναι οι βαρβαροι για τους πολιτισμενους στο ομωνυμο ποιημα του Καβαφη. Ο κοσμος τους χρειαζεται, διοτι αυτοι ειναι η "καποια λυση". Για αυτο και στο τραγουδι της πρωτης ταινιας του "Σπαιντερμαν" ακουγεται: "A hero will save me". Για αυτο το τραγουδι τιτλων της σειρας "Smallville" λεει: "Somebory save me", κατα αντιδιαστολη προς το τραγουδι της παλιοτερης σειρας "Lois and Clark": "I need a hero". Καποιοι περιμενουν ακομη τους βαρβαρους. Οι υπερηρωες των αμερικανικων κομικς εχουν και ομοιοτητες, και διαφορες με τον Δον Κιχωτη του Θερβαντες. Ο Δον Κιχωτης θελει να γινει ιπποτης (ηρωας) σε μια κοινωνια, η οποια δεν εχει αναγκη το συγκεκριμενο ειδος. Η σημερινη κοινωνια θα ηθελε να υπαρχουν (υπερ)ηρωες, αλλα περιμενει ματαια. Ετσι, καποιοι απευθυνονται στις θρησκειες, και καποιοι αλλοι καταφευγουν σε εναλλακτικες μορφες διασκεδασης και φαντασιας, οπως ο κινηματογραφος, τα κομικς, τα παιχνιδια κονσολας. Η´ επινοουν τους δικους τους βαρβαρους...
Αλλα ο Ταλας, τα βλεπει ολα αυτα. Παρατηρει. Μελετα. Προσπαθει να καταλαβει. Και δεν τα παιρνει σοβαρα. Ελαφρα αναγνωσματα αναψυχης τα εικονογραφημενα κομικς, καθαρη ψυχαγωγια οι αντιστοιχες ταινιες για αυτον. Εχει τα προβληματα του, αλλα δεν περιμενει να ερθει κανενας μυωδης μασκοφορος με υπερδυναμεις απο τον ουρανο για να τον σωσει. Ουτε ο ιδιος διαθετει φυσικα υπερδυναμεις για να κανει καλο. Δεν χρειαζεται καν να πετας και να σηκωνεις 10 τονους με το ενα δακτυλο για να βοηθησεις τον συνανθρωπο σου. Αλλα πραγματα μετρανε. Ηρωας δεν ειναι ο οποιοσδηποτε μορφονιος και παιδαρας κυκλοφορει με πολυχρωμο κοστουμι σαν τον "Superman". Ηρωες ειναι, για παραδειγμα, ο κυρ Γιαννης και η κυρα Λιτσα, που μοχθησαν και κουραστηκαν για πολλα χρονια να βαλουν δυο δεκαρες στην ακρη και να μεγαλωσουν τα παιδια τους. Ο Πανος, η Αγγελικουλα, ο Λευτερης που προσπαθουν να τα βγαλουν περα με συμβασεις ωρομισθιων η´ αοριστου χρονου, κανοντας υπερωριες για ψιχουλα. Ο Βασιλης, που θυσιασε την προσωπικη του ζωη, παραμελωντας γιορτες, αργιες, καλοκαρια, διασκεδασεις, ωστε να γραψει τα βιβλια του στον ελαχιστο ελευθερο χρονο που του απομενει απο την ασκηση των επαγγελματικων του καθηκοντων. Ο Χαρης, που μεσα σε λιγους μηνες εχασε πατερα και μνηστη, και κρεμεται απο συμβαση σε προγραμμα ΟΑΕΔ για να επιβιωσει. Ο Γιαννης, που εχει βγαλει δυο τεχνικες ειδικοτητες, εργαζεται σε θεση ασχετη απο το γνωστικο του αντικειμενo, εχει παθος να μαθει και τρεχει με κινδυνο της συματικης του ακεραιοτητας σε συλλαλητηρια. Η Γιωτα, που τελειωσε την Φιλοσοφικη, και καθε Σεπτεμβρη εργαζεται με συμβαση ως το τελος καθε σχολικου ετους σε διαφορετικο σχολειο. Η Ολγα, που μεγαλωσε στον Πειραια, σπουδασε στην Πατρα, εργαστηκε σε σχολεια ανα την ελληνικη επικρατεια, και ζει πλεον καπου στην Βορεια Ελλαδα, μακρυα απο την οικογενεια της. Ο Μαρκος ο Κροατης, που για χρονια δεν ηξερε τι ηθελε να κανει, και μεταπηδουσε απο σχολη σε σχολη. Εχασε την κοπελα του, αλλα πολεμησε, αντεξε και ανοιξε καινουργιο κεφαλαιο στην ζωη του. Ο Thomas, που επι εναν χρονο και ηταν ανεργος και λαμβανε αρνητικες απαντησεις στις αιτησεις του. Τελικα κανει μια πρακτικη σε τηλεοπτικο σταθμο. Η´ ο κυρ Θανασης. Που περασε τα νιατα του στα αμπαρια και τα μηχανοστασια πλοιων που τον ταξιδεψαν σε ολες της θαλασσες της γης. Μεχρις που ηρθε το κακο, και συνταξιοδοτηθηκε: Σκλυρυνση κατα πλακας. Για περισσοτερα απο 25 χρονια, ταλαιπωρειται ο ανθρωπος και η οικογενεια του απο την αρρωστια. Παραλυτος απο τα δαχτυλα του ποδιου ως το λαιμο πλεον, αδυνατον να κινηθει μονος, παρα ταυτα ομως, ακμαιος στο πνευμα και τον λογο, και καλαμπουριτζης. Το ξερει οτι δεν του εχει απομεινει πολυς χρονος ακομη.
Αν ολα αυτα δεν ειναι σημαδια ηρωισμου, τοτε τι ειναι;
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen