Donnerstag, 1. Mai 2008

Huntig Mai!

Γεια χαρα, καλο μηνα!

Επελεξα την Πρωτομαγια, την μερα που καθε εργαζομενος γιορταζει, για να ξεκινησω το ιστολογιο μου. Αλλο ενα ιστολογιο στην ζουγκλα του διαδικτυου... - "Μα, ειναι απαραιτητο"; Θα πουν καποιοι. - "Σε τι χρειαζεται ακομη ενα"; Θα αναφωνισουν αλλοι. - "Τι μας νοιαζει τι κανει ο ενας και ο αλλος, ποιος νοιαζεται για τον οποιονδηποτε που βρηκε ευκαιρια να βγαλει τα απωθυμενα του εδω"; Θα διαμαρτυρηθουν, τελος, τριτοι...Ολοι τους εχουν δικιο.

Αλλα ξερετε κατι; Δεν με νοιαζει! Μην ανυσηχειτε, ουτε τρελος ειμαι, ουτε κομπλεξ εχω. Απλα εχω καποια πραγματα να πω, τα οποια με καινε, με βασανιζουν, με προβληματιζουν. Τοσα χρονια εμεινα σιωπηλος. Εχω ανεχτει πολλα και πολλους. Αλλωστε, ζουμε σε εναν κοσμο γεματο φαφλαταδες, ημιμαθεις ξερολες και πανεπιστημονες. Σε ενα τετοιο περιβαλλον ειναι φρονιμο να παραμενεις σιωπηλος. Αφηστε δε, που με το γραψιμο ξορκιζω και τους δαιμονες μου. Και αν γραφω με ψευδωνυμο, και αυτο δικο μου προβλημα ειναι. Γιατι οχι δηλαδη; Ναι, θελω να κρυψω το πραγματικο μου ονομα, διοτι πισω απο εμενα υπαρχει και μια οικογενεια και καποιοι καλοι φιλοι που με σκεφτονται, με αγαπουν και με στηριζουν. Και δεν θελω να παθουν τιποτε.

Νοτης ο Ταλας, λοιπον. Το Νοτης ειναι υποκοριστικο του... Ξερετε τωρα ποιου γνωστου ανδρικου ονοματος... Καμια σχεση με τον Notis Sfakianakis, O.K.; Το "Ταλας" ειναι αρχαιο ελληνικο επιθετο, σημαινει κακομοιρης, καυμενος. Αυτην την λεξη την ειχα πετυχει στον "Οιδιποδα Τυραννο" του Σοφοκλη, οταν διδασκομασταν το εργο στο Λυκειο. Μου αρεσε η λεξη αυτη απο τοτε, το 1993. Ρε πως περναν τα χρονια... Αλλα εσεις θα με λετε Ταλα παρακαλω. Οχι μονο, γιατι ετσι μου αρεσει, που λεει και το διαφημιστικο για την μπυρα. Αλλα και γιατι ειμαι πραγματι Ταλας. Γιατι εχω περασει τα 30, και εχω γνωρισει και την σκληρη πλευρα της ζωης. Διοτι εχω εμπιστευτει λαθος ανθρωπους. Διοτι εχω ζοριστει οικονομικα. Διοτι προσπαθω να τα βγαλω περα και να φτιαξω την ζωη μου σε αυτην την κοινωνια, που μοχθεις να κανεις κατι, να σπουδασεις, να μαθεις μια τεχνη και δεν μπορεις να εργαστεις. (Αλλα και να τα καταφερεις, εισαι συμβασιουχος, κανεις υπερωριες και παιρνεις ψιχουλα για μισθο και αργοτερα, ως συνταξη). Διοτι προσπαθω να ανελθω επαγγελματικα, κοινωνικα, οικονομικα, και να βγω απο αυτο το αδιεξοδο.

Ο Ταλας γραφει το ιστολογιο του απο μια πολη καπου στην Γερμανια. Και επειδη δεν εχει ελληνικο πληκτρολογια, αλλα επισης, επειδη δεν ειναι κομπιουτερας, γιαυτο και γραφει χωρις τονους. Ο Ταλας, που τον φετινο Αυγουστο θα κλεισει τα 33, εχει γεννηθει και μεγαλωσει στην Αθηνα, σε μια τυπικη μικρομεσαια οικογενεια. Δεκαετια του 80. Δεν καταλαβαινε τοτε και πολλα ο Ταλας. Οι καυμενοι οι γονεις εργαζονταν, για να εξασφαλισουν στα παιδια τους τα προς το ζην. Τα παιδια ουτε φαγητο, ουτε παιχνιδι στερηθηκαν. Αλλα πραγματα ειναι που ελειπαν...

Ο Ταλας περασε απο ολες τις βαθμιδες της Πρωτοβαθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης, γνωρισε τις καταληψεις και τις κοπανες, βιωσε τους ψευτοτσαμπουκαδες, την ειρωνεια, την κακια μερικων δασκαλων και συμμαθητων, αλλα επιβιωσε. Ησυχος τυπος, το καλο παιδι, αλλα σκραπας. Μια φορα εδωσε επαναληπτικες εξεταστεις στα μαθηματικα της Β Γυμνασιου, γιατι ειχε κοπει, και ευτυχως τα περασε. Συμμετειχε και στις "Πανελλαδικες" η´ "Πανελληνιες" εξετασεις, μετα το Λυκειο, οπου απετυχε παταγωδως! Τελικα...απεκτησε πτυχιο ανωτερο του βρετανικου Μαστερ και με πολυ καλο βαθμο απο το πανεπιστημιο της Χαιδελβεργης, το οποιο ομως, δεν αναγνωριζεται απο το ελληνικο κρατος...

Ο Ταλας ζει στην Γερμανια καπου 10 χρονια. Εχει σπουδασει, εχει εργαστει, εχει γνωρισει κοσμο πολλων διαφορετικων εθνοτητων και κοινωνικων ταξεων. Εχει ζησει σε φοιτητικες εστιες, εχει συγκατοικησει με αλλους, εχει μεινει μονος του. Σε υπογεια, σε κελλαρια, σε τρωγλες, σε καλυβες, σε παλατακια. Εχει κανει ταξιδια σε χωρες της Ευρωπης, της Μεσης Ανατολης και της Βορειου Αφρικης. Εχει συμμετασχει σε αποστολες στο εσωτερικο της Τυνισιας (οχι στα παραλια, στα πολυτελη ξενοδοχεια με τα κομφορ που καθονται καποιοι συμπατριωτες μας) αλλα και στο Ισραηλ, την εποχη που ξεσπασε η κριση στα συνορα με τον Λιβανο (καλοκαιρι 2006). Εχει εργαστει και σε ερευνητικα προγραμματα πανεπιστημιων και στον τουρισμο και σε μουσεια και ως υπαλληλος ιδιωτικης εταιρειας. Αλλα εχει κανει και τον σκαφτια και τον σερβιτορο και τον λαντζερη και τον κουβαλητη και τον αποθηκαριο. Ετσι ειναι. Δεν μπορεις να τα εχεις ολα στη ζωη...

Ο Ταλας δεν γουσταρει τους ματαιοδοξους, επιπολαιους, φθονερους, υπεροπτες, αχαριστους, κομπορρυμονες, αλαζονες, ειρωνες, χλευαστες ανθρωπους. Θελει να πορευεται στη ζωη παρεα με την τιμη, την αξιοπρεπεια, την αγνοτητα, την τιμιοτητα, την δικαιοσυνη, την σοφια, την αγαπη, την ειρηνη, τον σεβασμο, την απλοτητα, την αξιοκρατια, την ευγνωμοσυνη, την υπομονη, την καλοσυνη.

Ο Ταλας προσπαθει να βρει την χρυση τομη στην ζωη του. Δεν αρεσκεται να κολλαει ταμπελες σε αλλους, να κουτσομπολευει και να χωνει την μυτη του στις υποθεσεις των αλλων. Για τον Ταλα, μετρανε περισσοτερο οι πραξεις, παρα τα λογια. Δεν κρινει τους ανθρωπους βασει της εμφανισης τους, της τσεπης τους, της καταγωγης τους, των πτυχιων τους, της θρησκειας τους η´ του χρωματος της επιδερμιδας τους. Δεν γουσταρει να ειναι οπαδος η´ υπηρετης του οποιουδηποτε, ουτε θελει να το παιζει ο ιδιος αφεντικο. Ο Ταλας προσφερει οπου, οπως και οτι μπορει, κανει τους συμβιβασμους του, αλλα δεν ανεχεται την εκμεταλλευση και τις λυκοφιλιες. Αναγνωριζει οτι δεν ειναι τελειος και οτι εχει και αυτος μειονεκτηματα και ελαττωματα, αλλα προσπαθει τουλαχιστον, να γινει καλυτερος.

Αυτος ειναι, σε γενικες γραμμες, ο Ταλας. Και επεται συνεχεια. Η αρχη μολις εγινε. Οποιος δεν τον γουσταρει, παρακαλω να φευγει.

Και παλι, καλο μηνα (ελπιζω να τον πιασατε!) και εδω θα ειμαστε!

Keine Kommentare: