Sonntag, 9. November 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΙ.

Τα golden boys της Ν.Δ.

Των ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
[Πηγη: Κυριακατικη Ελευθεροτυπια, 09.11.2008]

Υπηρέτες του Δημοσίου, αλλά με απολαβές πολύ υψηλότερες ακόμη και από τις αμοιβές στελεχών της ελεύθερης αγοράς. Ετσι εμφανίζονται οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ και των οργανισμών που ελέγχονται από το κράτος, κάποιοι από τους οποίους συγκρίνονται άνετα με τα περιβόητα golden boys, αφού τα προνόμιά τους έχουν εξασφαλιστεί ασχέτως των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών που διοικούν. Η «Κ.Ε.» κατέγραψε τις αμοιβές των «γαλάζιων διοικητών» των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που εποπτεύονται από το Δημόσιο, μέσα από τα ΦΕΚ και τις ανακοινώσεις των εταιρειών στο Χρηματιστήριο σε σύγκριση με τις αμοιβές των προκατόχων τους προ δεκαετίας. Σε κάποιους οργανισμούς η συλλογή και η διασταύρωση των στοιχείων απεδείχθησαν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού αλλού καταγράφονται οι μισθοί, αλλού τα bonus κι αλλού οι αποζημιώσεις συμμετοχών... Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το κράτος, που ειρήσθω εν παρόδω άφησε πίσω του τη λογική του επιχειρηματία, εξακολουθεί να δείχνει γαλαντόμο στους εκλεκτούς του. Στις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ οι αμοιβές των διοικητών, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων έχουν μεσοσταθμικά τριπλασιαστεί μέσα σε διάστημα 10 ετών, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις ακόμη και δεκαπλασιασμού τους!

*Στην κορυφή βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και έπονται οι επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της ΕΡΤ, των ΕΛΤΑ.
*Οι ετήσιες μεικτές αποδοχές του Π. Βουρλούμη, ο οποίος διευθύνει και τις θυγατρικές του ομίλου, υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι παροχές και τα bonus (stock options, έξοδα παραστάσεως, πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητο κ.ά.).
*Ο Τ. Αθανασόπουλος έχει μισθούς και αμοιβές 300.000 ευρώ ετησίως και bonus 100.000 ευρώ - για τις περιόδους κερδοφορίας της ΔΕΗ.
*Οι ετήσιες μεικτές απολαβές του επικεφαλής του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ ανέρχονται σε 220.000 ευρώ. Εντούτοις, το συμβόλαιό του προβλέπει ότι σε περίπτωση κερδοφορίας του Οργανισμού (σε ποσοστό 10% και πάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) λαμβάνει bonus της τάξεως του 90% των κανονικών αποδοχών του. Δηλαδή, οι αποδοχές του διπλασιάζονται.
*Λίγο χαμηλότερα, κοντά στις 200.000 ευρώ, κυμαίνονται οι ετήσιες μεικτές αποδοχές των επικεφαλής της ΕΡΤ και των ΕΛΤΑ, οι οποίοι επίσης απολαμβάνουν έξτρα παροχές (αυτοκίνητα κ.λπ.).
*Ακολουθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος αμείβεται με 5.500 ευρώ μηνιαίο μισθό, πλην όμως διπλάσιο είναι το ποσό που λαμβάνει για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
*Η ίδια πρακτική ακολουθείται και στην ΕΑΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας έχει μεικτό μηνιαίο μισθό 5.500 και από συμμετοχές σε συμβούλια άλλα 7.700 ευρώ.
*Το μοντέλο ΕΑΒ-ΚΕΔ ακολουθούν και οι συγκοινωνιακοί φορείς, από το καλοκαίρι του 2006, όταν ο Μιχ. Λιάπης αποφάσισε να μειώσει τις αμοιβές των διοικήσεων, μετά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματά τους.
Ολοι οι Οργανισμοί ήταν -και παραμένουν- ζημιογόνοι. Από τις 10.000 ευρώ οι μισθοί αναπροσαρμόστηκαν στις 5-6.000 ευρώ. Οπως προκύπτει όμως, από μία προσεκτικότερη ανάγνωση, αυξήθηκαν ταυτοχρόνως και σχεδόν ισόποσα οι αποζημιώσεις για συμμετοχές συνεδριάσεων οι οποίες κυμαίνονται σήμερα από 3.500 έως και 4.000 ευρώ μηνιαίως. Μάλλον κερδισμένοι βγήκαν, λοιπόν, οι διευθύνοντες του ΟΑΣΑ, της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ και του ΟΣΕ, αφού οι αποζημιώσεις δεν υπόκεινται σε ανάλογες με τους μισθούς παρακρατήσεις.
*Στην Ολυμπιακή, οι επικεφαλής των εταιρειών της (Αερογραμμές, Αεροπλοΐα, Υπηρεσίες Α.Ε.) εμφανίζονται να έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές της τάξεως των 5.000, αλλά και πρόσθετες αποζημιώσεις για συμμετοχές έως και 3.000 ευρώ κάθε μήνα.
*Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των περιφερειακών λιμανιών κατατάσσονται στους χαμηλότερα αμοιβόμενους, με αποδοχές 4.000 ευρώ μηνιαίως. Πλην, όμως, σε δύσκολες περιόδους, όπως συνέβη με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ, οι περιφερειακοί managers έχουν τα τυχερά τους. Ποια; Πέρυσι τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, οι επικεφαλής των Οργανισμών Λιμένων Πάτρας, Βόλου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Ραφήνας και Λαυρίου ανταμείφθηκαν με bonus από 15.000 έως και 20.000 ευρώ ο καθένας τους.
*Ανατρέχοντας δέκα χρόνια πίσω και στα στοιχεία που είχαν κατατεθεί το 1998 στη Βουλή, παρ' ότι είχαν αμφισβητηθεί ως προς την πληρότητά τους, δεν τίθεται περιθώριο παρερμηνειών: Οι αμοιβές των μεγαλοστελεχών των ΔΕΚΟ είναι σήμερα εντυπωσιακά υψηλότερες. Δεν αντιστοιχίζονται με τη γενική εισοδηματική πολιτική της επισκοπούμενης περιόδου, ούτε όμως και στα οικονομικά αποτελέσματά τους. Και, όπως είναι επόμενο, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, τα μέτρα της αγοράς δεν φθάνουν ούτε για να μετρηθούν τα ερωτήματα που εγείρονται...
................................................................................
Κατα τα αλλα ειναι ολοι τους "σεμνοι και ταπεινοι"...

Keine Kommentare: