Dienstag, 4. November 2008

Ο ΝΕΟΣ 007 ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΙΣΕ.

Πολλακις εχει επαναλαβει ο Ταλας οτι βρισκει τα κλισε γενικως ενοχλητικα. Και η σειρα ταινιων με πρωταγωνιστη τον ειδικο πρακτορα 007 των βρετανικων μυστικων υπηρεσιων (των γνωστων ΜΙ6) ονοματι Τζεημς Μποντ βριθει απο κλισε. Ο Μποντ υποτιθεται οτι αντιπροσωπευει ολα αυτα που ονειρευονται οι περισσοτεροι ανδρες: Ειναι εμφανησιμος, καλοντυμενος, κερδιζει αρκετα χρηματα ωστε να ταξιδευει ανετα οπου θελει, κυκλοφορει με τα καλυτερα αυτοκινητα, μενει σε πολυτελη ξενοδοχεια και ριχνει τις γυναικες, την μια μετα την αλλη. Οι αντιπαλοι του ειναι ολοι κομπλεξικα φρικια - ανεραστοι ως ανικανοι τυποι. Το μονο που σκεφτονται ειναι πως θα κατακτησουν τον κοσμο. Το γεγονος οτι ο Μποντ ειναι βρετανος, μονο το γοητρο των συμπατριωτων του ανυψωνει - και μαλιστα εναντια στο κλισε που θελει ολους τους Αγγλους να ειναι "γκευ".
Ο Ταλας δεν ειναι λατρης της αναφερομενης κιν/κης σειρας. Τα κλισε αυτα τον αφηνουν αδιαφορο. Φυσικα και εχει τις προτιμησεις του σε καποιες συγκεκριμενες ταινιες, οι οποιες ομως θα αναφερθουν σε επομενο κειμενο. Καποια απο αυτα τα κλισε παρ´ολιγο να καταρριφθουν στην 20η ταινια, την τελευταια που γυρισε ο Πιρς Μπροσναν υποδυομενος τον Μποντ. Σε αυτην λ.χ. ο κακος ηταν νεος και εμφανησιμος. Μπορουσε να αναμετρηθει ενα προς ενα με τον Μποντ. Το ιδιο περιμεναν μερικοι να γινει και στην 21η ταινια, την πρωτη με τον Ντανιελ Κρεγκ στον πρωταγωνιστικο ρολο. Η ταινια αυτη, διαφημιστηκε ως "τομη" στην ιστορια των ταινιων του πρακτορα 007, παρουσιαζοντας εναν "νεο τυπο" Μποντ. Προβληθηκε τελικα πριν απο δυο χρονια και προκαλεσε αισθηση. Σε αυτο συνεβαλλε το κλισε που επρεπε να υπερπηδησει ο νεος πρωταγωνιστης.

Εκατομμυρια θαυμαστες του θρυλικου υπερπρακτορα επιχειρησαν να βαλουν βετο στην ταινια "Καζινο Ρουαγιαλ", μονο και μονο επειδη ο ηθοποιος Ντανιελ Κρεγκ δεν ανταποκρινονταν στις φαντασιωσεις τους! Βλεπετε, οι ανθρωποι ηθελαν σωνει και καλα να παρει τον ρολο καποιος ψιλος, μελαχροινος τυπος με θεληματικο πιγουνι, αλλα τους την "εσκασαν" οι παραγωγοι που επελεξαν τον καστανοξανθο Κρεγκ με το παγωμενο βλεμμα! Οπως εχει ηδη αναφερθει εδω, τον Ταλα προσωπικα δεν τον αφορα αυτο. Το ιδιο θα του ηταν, ακομα και αν ο ρολος δινοταν στον Τζεραλντ Μπατλερ η´τον Κλαιβ Οουεν. Ο φουκαρας ο Κρεγκ ομως, επρεπε οχι μονο να ανταπεξελθει στις δυσκολιες του ρολου και τις απαιτησεις σκηνοθετη, παραγωγων και σεναριου, αλλα κυριως να πεισει τον κοσμο να δει την 21η ταινια του 007. Η αρνητικη διαφημιση λειτουργησε προς οφελος του. στην αρχη απο περιεργεια, ειδαν καποιοι την ταινια. Απο στομα σε στομα, πηγε και σε αλλους. Οι κριτικοι εμειναν ενθουσιασμενοι απο την ερμηνεια του.
Τελικα, ακομα και αυτοι οι οποιοι ηταν εναντιον του Κρεγκ, τα γυρισαν και τον αποθεωσαν. Πραγματικα ομως, η ταινια "Καζινο Ρουαγιαλ" ειναι μια απο τις καλυτερες της σειρας. Η κυριως δραση εκτυλισσεται γυρω απο ενα τραπεζι του ποκερ. Δεν υπαρχουν πολλα "γκατζετς". Ο Μποντ που υποδυεται ο Κρεγκ ειναι αρρενωπος και σκληρος δολοφονος, πιστος στην υπηρεσια του. Μια καλοδουλεμενη μηχανη θανατου. Δεν δινει την εντυπωση του τζεντλμαν και πλειμποη. Αισθανεται πιο ανετα σε τζινς, δερματινα μπουφαν και μποτες, παρα σε σμοκιν και γραβατες. Ειναι περισσοτερο ο τυπος που πινει καναδυο μπιρες στο μπαρ για να ριξει μετα ενα κατουρημα στους κηπους του Buckingham Palace. Δεν ειναι κομψος, δεν εχει τακτ οπως οι προκατοχοι του. Πεταει τις μαρκες στο τραπεζι του ποκερ και τις μαζευει σε σωρο. Οταν ο αντιπαλος του, ο Λε Σιφρ (ο οποιος εχει μια ξανθια ερωμενη, με την οποια ομως δεν "συνευρισκεται" ο Μποντ) τον ειρωνευεται, του απανταει στα ισια, δειχνοντας οτι προσβληθηκε. Οι προκατοχοι του θα μπλοφαραν. Στην πρωτη παρτιδα χανει και ειναι ετοιμος να τα βροντηξει και να φυγει. Χαρη στην παρεμβαση ομως του συναδελφου του απο την ΣΙΑ, μεταπειθεται και παραμενει στο παιχνιδι. Δειχνει οτι αφηνεται να κυριευτει απο τα συναισθηματα του. Ισως ολα αυτα ειναι λογοι που επαιξαν σημαντικο ρολο στην επιτυχια της συγκεκριμενης ταινιας, οπως και στο να ονομαστει ο πρωταγωνιστης σε "Μποντ του 21ου αιωνα".
Απο αυτην την εβδομαδα προβαλλεται στους κιν/φους η 22η ταινια του πρακτορα 007 και 2η για τον Ντανιελ Κρεγκ. Να δουμε πως θα τα πανε σε αυτην με τα κλισε...

Keine Kommentare: