Montag, 17. November 2008

ΟΙ "ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΙ ΜΑΣ" ΓΕΙΤΟΝΕΣ.

Οι υφαλοκρηπιδες (και οι βραχονησιδες) του Αιγαιου ειναι σαν τις κωλοτρυπιδες: Ολοι θελουν να εχουν την πρωτια και την εμπειρια συναμα, της "εκπορθησης" τους. Τι να κανουμε, το "πισωκολλητο" αποτελει απωθημενο καθε αντρικης φαντασιωσης (kατι ηξερε ο Μαρησιος ντε Σαντ απο αυτα..). Οι μεν Ελληνες το αποκαλουν οθωμανικο, οι δε Τουρκοι (και ο.. υπολοιπος πλανητης!) το ονομαζουν "greek style"!
Αυτες τις σκεψεις μπορει να τις κανει ο οιοσδηποτε παρακολουθησε τα τεκταινομενα του Σαβ/κου. Πρωταγωνιστης, πλοιο με νορβηγικη σημαια, συνοδευομενο απο τουρκικη φρεγατα, το οποιο διεξηγαγε υποθαλασσιες ερευνες στην περιοχη εξω απο το Καστελοριζο. Κατα τους Τουρκους, εντος των συνορων τους, κατα τους Ελληνες, εντος των δικων τους χωρικων υδατων. Το θεμα εληξε, αφου το πλοιο αποχωρησε, και μετα τα διαπιστευματα και τα διαβηματα της ελληνικης πλευρας προς την τουρκικη. Αυτα.
Ειναι μπαχαλο ολη αυτη η ιστορια. Η τουρκικη πολιτικη δεν δειχνει διαθεση για συνεργασια με την γειτονικη της Ελλαδα. Κι ολα αυτα παρα τις κουμπαριες, τις ζειμπεκιες, τις κοινες πολιτιστικες εκδηλωσεις, τις προσπαθειες εξευρεσης λυσης για το Κυπριακο και την εισοδο της Τουρκιας στην Ε.Ε. Ισως την επηρρεασε το ρητο ελληνα πολιτικου: "δεν διεκδικουμε τιποτε".
Ενταξει εμεις, δεν διεκδικουμε. Βλεπουμε ομως, οτι οι Τουρκοι διεκδικουν. Εχουν θεσει casus belli για τα χωρικα τους υδατα, το οποιο ισχυει ακομη. Τα τουρκικα πολεμικα αεροσκαφη ομως, συνεχιζουν να εισερχονται στον ελληνικο εναεριο χωρο. Τουρκικες τρατες ψαρευουν εντος της ελληνικης επικρατειας. Τουρκοι καπετανιοι αποβιβαζουν λαθρομεταναστες κρυφα στα ελληνικα νησια. Η Αγκυρα ελεγχει και πιεζει την τουρκοκυπριακη κοινοτητα. Κατα καιρους εχει επαναλαβει οτι δεν επιθυμει να γινει η Κυπρος μια δευτερη Κρητη - να περασει δηλ. η Μεγαλονησος αποκλειστικα υπο ελληνικο ελεγχο.
Η τουρκικη εξωτερικη πολιτικη ειναι δυναμικη, γεματη ενεργεια. Η ελληνικη; Χλιαρη. Παθητικη. Φοβισμενη. Αμηχανη. Στις παραβιασεις των συνορων απλως γκρινιαζουν. Και ανακοινωνουν τις διαμαρτυριες τους με διαπιστευσεις και διαβηματα. Ως εκει.
Δεν ειπε κανεις βεβαια να καταργηθει η διπλωματια. Αλλα ειναι ευχης εργον να δεις κινητικοτητα σε τετοια ζητηματα. Μην φτασουμε παλι στο σημειο να επαναλαμβανονται γελοιοτητες. Καποιοι θυμηθηκαν λογω του επεισοδιου την ιστορια με τα Ιμια και μιλησαν περι προδοσιας. Τον πειραξε πολυ τον Ελληνα αυτο. Ενοιωσε εξευτελισμενος. Λες και θα πολεμουσε. Λες και θα κερδισε στην περιπτωση αυτη, και θα εφτανε ως την Κοκκινη Μηλια.
Οχι. Τιποτε δεν λυνεται και δεν βελτιωνεται με τετοιου ειδους αψιμαχιες. Ποιος θελει να ζησει εναν ελληνοτουρκικο πολεμο, οπως αυτον του 1896 η´του 1922; Διπλωματια πανω απο ολα. Αλλα ισχυρη και δυναμικη. Οχι νεροβραστα πραγματα.

2 Kommentare:

Νikolas Doulgerakis hat gesagt…

Οι τουρκοι αγαπητε εχουν την ιδια εξωτερικη πολιτικη εδω και 600 χρονια,ετσι πετυχαινουν σχεδον παντα.Εμεις τι κανουμε;

TaLaS hat gesagt…

Ελα μου ντε! Τι κανουμε; Τρυπες στο νερο κανουμε!