Mittwoch, 5. November 2008

Yes he can!

Επιτελους γυρισε ο τροχος. Φυσηξε ο ανεμος της αλλαγης σε αυτην την αχανη χωρα.

Ξυπνησε κατα τις 6 το πρωι. Δεν μπορουσε να κοιμηθει καλα, στριφογυριζε τυλιγμενος στις κουβερτες. Ειχε ενα περιεργο συναισθημα. Πατησε το κουμπι του τηλεκοντρολ και ανοιξε την τηλεοραση. Ειδησεις, απευθειας μεταδοση απο τις Η.Π.Α. Ο 44ος προεδρος των Η.Π.Α. ειναι πλεον ο Μπαρακ Ομπαμα, του αμερικανικου δημοκρατικου κομματος. Γιος ενος Κενυατη και μιας λευκης Αμερικανιδας απο το Κανσας. Γεννημενος στην Χαβαη, μεγαλωμενος στην Ινδονησια και διαφορες πολιτειες των Η.Π.Α.
Ο νεος προεδρος ειναι μιγας. Συνδυαζει αρμονικα τα χαρακτηριστικα των δυο φυλων. Ειναι εξυπνος, οπως ολοι οι μιγαδες. Ειναι πολυταξιδεμενος, αντιθετα με τους προκατοχους του στο αξιωμα του προεδρου. Ειναι νεος, γεματος ενεργεια και ορεξη για δουλεια. Δειχνει κοινωνικος, αλτρουιστης, τιμιος, συνεργασιμος, διπλωματικος, διαλλακτικος. Του προσδιδουν το επιθετο "χαρισματικος" - ενα επιθετο, το οποιο ιστορικοι απεδωσαν σε προσωπικοτητες οπως ο Μεγας Αλεξανδρος. Τα Μ.Μ.Ε. τον αντιμετωπισαν ως σταρ. Ολος ο πλανητης μαγευτηκε απο την προσωπικοτητα του και τον λατρεψε. Πιστεψε οτι αυτος ο μιγας ειναι εκπροσωπος της συγχρονης παγκοσμιοποιημενης κοινωνιας. Οτι ειναι ο καταλληλος ανθρωπος για να βελτιωσει τα πραγματα.
Η ψηφος των συμπατριωτων του το απεδειξε. Ο αμερικανικος λαος κουραστηκε απο την οκταχρονη διακυβερνηση της χωρας απο την συντηρητικη παραταξη του Μπους. Κουραστηκε να μετραει πτωματα στο Ιρακ και το Αφγανισταν. Κουραστηκε να βλεπει την οικονομια και το υγειονομικο συστημα να καταρρεουν. Πανω απο ολα ομως, κουραστηκε να βλεπει την καταρρακωση του "american dream". Ο αμερικανικος λαος ευελπιστει οτι ο Ομπαμα θα επαναφερει την παλια καλη αιγλη της στην χωρα.
Βεβαια ο καθενας εχει τις προσδοκιες του. Οσον αφορα τα ελληνικα θεματα, τα κειμενα του Γιωργου Δελαστικ που αναδημοσιευτηκαν εδω τις προαλλες (βλ. "Αναδημοσιευση Χ" ενταυθα) ειναι ακρως κατατοπιστικα. Ειναι ουτοπιστικο να πιστευουμε οτι τα πραγματα θα αλλαξουν νυχθημερον. Σιγα σιγα θα γινουν οι οποιες αλλαγες. Τα ηνια της εξουσιας θα τα πιασει ο Ομπαμα απο τον Γεναρη του 2009. Μια πρωτη εκτιμηση ειναι, οτι η αλλαγη εξουσιας στην κορυφη των Η.Π.Α. ισως οδηγησει σε σταδιακη αποκλιμακωση της παγκοσμιας οικονομικης κρισης (π.χ. ανοδο στα χρηματιστηρια, μειωση των τιμων σε βασικα προιοντα κτλ.) - δειγμα της προαναφερομενης ψευδαισθησης, οτι δηλ. θα γινουν αλλαγες νυχθημερον.
Εχουμε παντως ολοι πολυ δρομο μπροστα μας - το ιδιο και ο Ομπαμα βεβαιως. Απεδειξε οτι ειναι πολυταλαντος. Καταφερε και εμπασε και παλι, μετα απο πολλα χρονια, το δημοκρατικο κομμα στην εξουσια, με τον ιδιο να κατοικοεδρευει απο το νεο ετος τον Λευκο Οικο. Αυτος, ενας μιγας - μισος Αφρικανος, μισος Καυκασιος - εγινε Προεδρος των Η.Π.Α. Καθε αρχη και δυσκολη λενε, αλλα η συνεχεια προβλεπεται ακομα δυσκολοτερη. Ο χρονος θα δειξει, εαν ο Ομπαμα μπορεσει οντως να ανταπεξελθει στις υποχρεωσεις του, να τηρησει τις υποσχεσεις του, να βελτιωσει την εικονα της χωρας του στο εξωτερικο και να βγαλει την τετραχρονη θητεια του χωρις σκανδαλα και απωλειες. Ειδωμεν.

Keine Kommentare: