Sonntag, 13. Juni 2010

R. I. P. Steve Reeves (+ 01.05.2000).

Την Πρωτομαγια που μας περασε συμπληρωθηκαν 10 χρονια κιολας απο την μερα που ο ηθοποιος και μποντυμπιλντερ Steve Reeves εφυγε απο την ζωη. Καθως τοτε δεν μπορεσαμε να γραψουμε ενα κειμενο ως επικηδειο, το επιχειρουμε τωρα.
Ο Steve Reeves υπηρξε πρωταθλητης στο μποντυμπιλντιγκ κατα την δεκαετια του 1950, στον περισσοτερο κοσμο ομως ειναι γνωστος ως ο πρωτος ηθοποιος που ερμηνευσε τον μυθικο ηρωα Ηρακλη στον κιν/φο. Απο τοτε η μορφη του αποτελεσε στερεοτυπο για την εμφανιση του μυθικου ηρωα στα κομικς, οπως συνεβει με τον Ηρακλη της Μαρβελ λογου χαρη. Συναμα καθιερωθηκε ως προτυπο για πολλους νεους ανδρες, δυο εκ των οποιων ειναι οι πασιγνωστοι και πολυ επιτυχημενοι σταρς Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ και Συλβεστερ Σταλλονε. Η φυσιογνωμια του Steve Reeves -ψηλος, μυωδης, ηλιοκαμενος, με ανοικτο μετωπο, τετραγωνο σαγονι, αποφασιστικο βλεμμα, φαρδιους ωμους, πλατες, πλατυ στερνο - επεβληθηκε ακομη και ως μοντελο των Latin και Greek Lover, λογω του οτι ο ηθοποιος επαιξε συχνα τον Ελληνα (μολονοτι τον αρχαιο και οχι τον Ελληνα της εποχης του) ηρωα. Ακομη και αν ο ηρωας που ερμηνευε δεν ηταν κορτακιας! Τελος, οι σωματικες του διαστασεις θεωρουνται στον χωρο του μποντυμπιλντιγκ οτι αγγιζουν την τελειοτητα. Πολλοι συναδελφοι του εξαιρουν την αψογη γραμμωση του και τις κλασικες, οπως τις ονομαζουν, σωματικες αναλογιες του.
Ως Ηρακλης στην ομοτιτλη ταινια του 1958
Μεχρι και πριν απο λιγα χρονια δεν κυκλοφορουσαν φωτογραφιες του Steve Reeves που να τον δειχνουν σε μεγαλη ηλικια η' νεα για τις δραστηριοτητες του περα των ταινιων που γυρισε στα νιατα του. Αυτο ομως αλλαξε καθως το διαδικτυο εξελισσονταν. Ετσι εγινε γνωστο οτι απεβιωσε την Πρωτομαγια του 2000 απο επιπλοκες λογω λυμφοματος, μιας ασθενειας που συγχεεται με μολυνση του αιματος. Ειναι αγνωστο το πως εμφανισε αυτην την ασθενεια. Μηπως ομως εχει να κανει με χρηση ουσιων την εποχη που ασχολουνταν επαγγελματικα με το μποντυμπιλντιγκ; Ουσιων που σημερα θεωρουνται απαγορευμενες; Στα τελευταια χρονια της ζωης του παντως, λεγεται οτι ηταν υποστηρικτης της εκγυμνασης ανευ στεροιδων και λοιπων ουσιων.



Με την 2η συζυγο του Αλινα το 1963 στην Καλαμπακα

Στα 1949 ο Steve Reeves ειχε επιλεγει απο τον ιδιον τον C. B. De Mille ως πρωταγωνιστης της ταινιας του "Samson and Delilah". Τελικα δεν πηρε τον ρολο, γιατι ο γνωστος σκηνοθετης και παραγωγος απαιτουσε να χασει μυικο ογκο, κατι που ο Reeves δεν επιθυμουσε. Η αναγνωριση ηρθε οταν επελεγει για τον πρωταγωνιστικο ρολο στην ταινια του P. Franscisi "Il fatiche di Ercole" (1958). Η πρωτη ταινια του ομιλουντος κιν/φου για τον μεγαλυτερο ηρωα της ελληνικης μυθολογιας φερει σε αρκετα σημεια καποιες ομοιοτητες με την ταινια του De Mille. Ο Ηρακλης λυγιζει ενα σιδερενιο ακοντιο, οπως κανει και ο Σαμσων (Victor Mature) στην αρχη της ταινιας. Παλευει με ενα λιονταρι. Στο φιναλε, ο Ηρακλης του Reeves γκρεμιζει ενα ολοκληρο κτηριο με τα μπρατσα του, ομοιως περιπου με τον Σαμσων του Mature.
Φυσικα δεν ηταν η πρωτη φορα που ο ιταλικος κιν/φος του '50 και του '60, απελευθερωμενος πλεον του φασισμου και επιρρεασμενος απο τον νεορεαλισμο, αλλα και απο τις επικες ταινιες του Χολλυγουντ, αποφασιζει να ασχοληθει και με το ειδος αυτο. Στα μεσα της δεκαετιας του '50, οι παραγωγοι Καρλο Προντι και Ντινο ντε Λαουρεντις ειχαν συνεργαστει σε μια ταινια για τις περιπετειες του Οδυσσεα, στην οποια πρωταγωνιστουσε ο Κερκ Νταγκλας (βλ. κειμενο 04/10 εντ.). Με την επιτυχια του "Il fatiche di Ercole" ομως ( που, μολονοτι Β-movie, αγοραστηκε απο αμερικανο παραγωγο και για αυτο ειχε παγκοσμια επιτυχια, επειδη επεσε πολυ δουλεια στο διαφημιστικο τμημα) δημιουργηθηκε ενα νεο ειδος επικων ταινιων, το οποιο εστιαζε σε εναν μυωδη, σχεδον υπερανθρωπο ηρωα, ο οποιος μαχεται δεσποτικους τυραννους και απελευθερωνει καταπιεσμενους λαους (βλ. λεπτομερειες στο αντιστοιχο κειμενο 11/09 εντ.). Επιτελους ειχε φτασει η ωρα, το καρτουνιστικο στερεοτυπο του strongman των βωβων ταινιων και του μουσολινικου φασισμου να ηρωοποιηθει κατα τα αμερικανικα προτυπα των υπερηρωων των κομικς.
Ο Steve Reeves γυρισε μια ακομα ταινια ως Ηρακλης, την "Ercole e la Regina di Lydia" (1959). Το παιξιμο του ηταν στην αρχη εντελως ξυλινο, σιγα σιγα ομως βελτιωθηκε. Απο τις καλυτερες του στιγμες ηταν η συμμετοχη του στις ταινιες "The Trojan Horse" (1961) και "The Legend of Aeneas" (1962), οπου υποδυεται τον Αινεια, ο οποιος εγκαταλειπει την φλεγομενη Τροια και αναζητει καινουργια πατριδα. Πολυ καλη θεωρειται επισης η ταινια του "Duel of the Titans" (1961) στην οποια υποδυεται τον μυθικο κτιστη της Ρωμης Ρωμυλο. Ο φιλος του και πρωταγωνιστης των ταινιων "Ταρζαν" της MGM Gordon Scott υποδυεται τον αδελφο του Ρεμο.
Ο Reeves πρωταγωνιστησε ακομη στην ταινια "Η μαχη του Μαραθωνα" (1959) σκηνοθετημενη απο τους Jacques Tourneur και Mario Bava, καθως δε και στις "τελευταιες μερες της Πομπηιας" (1959) υπο την σκηνοθετικη μπαγκετα του Sergio Leone. Υποδυθηκε τον "κλεφτη της Βαγδατης" (1961), τον "πειρατη Μοργκαν" (1960), τον "γιο του Σπαρτακου" (1961), τον "Σαντοκαν" (1964). Τελος, στα 1967/68 επαιξε σε ενα γουεστερν σπαγγετι και αποσυρθηκε απο την ηθοποιια λογω τραυματισμου σε γυρισμα. Ηταν η εποχη που οι επικες ταινιες ολοκληρωσαν τον κυκλο τους. Ο Reeves εγκατελειψε την Ιταλια στο απογειο της καριερας του, ως ο αδιαφιλονικητος βασιλιας των ιταλικων ψευδομυθολογικων και επικων ταινιων. Ως τοτε ηταν ο υψηλοτερα αμοιβομενος ηθοποιος στην Ευρωπη. Με τις οικονομιες του αγορασε ενα ραντζο στις Η.Π.Α. οπου και εξετρεφε αλογα.
Πιθανοτατα δε να ειχε μια καπως πιο ιδιαιτερη σχεση με την Ελλαδα, αφου υποδυθηκε τον Ηρακλη και τον Μαραθωνομαχο. Στο διαδικτυο κυκλοφορουν δυο φωτογραφιες απο επισκεψη του στην Καλαμπακα, οπως αναφερεται. Η μια απεικονιζεται στο κειμενο. Στο διαδικτυο αναφερεται οτι η φωτογραφια τραβηχτηκε στα 1963. Πιστοποιει πραγματικα το οτι ο Reeves μαζι με την συζυγο του επισκεφτηκαν τοτε την περιοχη αυτη. Μια δευτερη φωτογραφια στο διαδικτυο τιτλοφορειται ως επισκεψη του ηθοποιου στην Καλαμπακα την επομενη χρονια. Δυστυχως δεν υπαρχει ταμπελα η' καποιο αλλο αποδεικτικο που θα πιστοποιουσε οτι ο Reeves βρισκεται στην Ελλαδα η' σε διαλειμμα των γυρισματων στην Ιταλια. Στην δευτερη φωτογραφια φερεται να φοραει τα ιδια ρουχα, αλλα δεν εχει γενεια. Δυστυχως δεν υπαρχουν αλλες πληροφοριες για το ταξιδι του συμπαθους ηθοποιου στην Ελλαδα, καθως δε σε ποια μερη βρεθηκε και ποια ηταν η αντιδραση του κοσμου, καθως οι ταινιες του προβαλλονταν και στην Ελλαδα.
Οι παλιοι δεν τον ξεχασαν, υπαρχουν ομως και καποιοι νεοι, οι οποιοι θυμουνται και αναγνωριζουν την προσφορα του στην μοντερνα κουλτουρα. Ο Reeves ειναι πλεον ταυτισμενος με τον μυθικο Ηρακλη σε σημειο να του εχει δωσει την μορφη του και να εχει επιρρεασει ετσι απο κινηματογραφιστες μεχρι σκιτσογραφους. Rest In Peace Steve!



Keine Kommentare: