Samstag, 26. Juni 2010

ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΕΣ.

"Αν θελεις να κατανοησεις την δομη και λειτουργια των μηχανισμων εξουσιας της ρωμαικης αυτοκρατοριας, ριξε μια ματια στις μελετες περι βικτωριανης Αγγλιας - british empire", του συνεστησε καποτε ενας ερευνητης ιστοριας, ενω περνουσαν εξω απο τα ανακτορα του Μπακινγχαμ. Η αποψη του δεν ηταν ασχημη, καθοτι πραγματικα μπορει κανεις να διαπιστωσει πληθος ομοιοτητων μεταξυ των δυο αυτοκρατοριων.
Σημερα, μετα απο τοσο καιρο και με αφορμη τα συμβαντα γυρω απο την επετειο θανατου του αποκαλουμενου και "βασιλια της ποπ" Μαικλ Τζακσον - αφου χτες τιμηθηκε η μνημη του, εναν χρονο μετα τον θανατο του παγκοσμιως, καθως καποιοι καθιερωσαν την "Michael Jackson Day"- πιστευει ο γραφων οτι ειδικα σε θεματα θρησκειολογιας, κυριως των μονοθειστικων λατρειων, θα πρεπει να στραφει το βλεμμα μας στις Η. Π. Α. Καμια αλλη χωρα του κοσμου δεν εχει τοσο εντονα ανεπτυγμενο το αισθημα της προσωπολατρειας, οσο οι Η. Π. Α. Αυτο μπορει κανεις να το διαπιστωσει, παρατηρωντας μονο τις εικονες που συνοδευουν το παρων κειμενο.


Η λατρεια μεχρι παρανοιας για προσωπα του χωρου της αμερικανικης σωουμπιζ, οπως ο Ελβις Πρισλευ, η Μαιριλυν Μονροε, ο Τζειμς Ντιν ειναι δυσκολο να εξηγηθει. Τα παραδειγματα που αναφερονται, ηρωοποιηθηκαν ακομα εν ζωη και μολονοτι στην εποχη τους, μεσα δηλ. της δεκαετιας του 1950, ουτε η διαφημιση, ουτε το μαρκετινγκ, ουτε καν τα κολπα ατζεντιδων και δημοσιογραφων ειχαν προχωρησει, οπως γινεται σημερα, εφτασαν σε σημειο να θεοποιηθουν μετα τον θανατο τους σε νεαρη ηλικια. Το σκηνικο αυτο θυμιζει τις θεοποιησεις ρωμαιων αυτοκρατορων και την εξελιξη θρησκειων, οπως ο βουδισμος και ο χριστιανισμος. Και αυτο, διοτι ομοιως με τις θρησκευτικες λατρειες, υπαρχουν πολλοι, οι οποιοι κερδιζουν εκατομμυρια απο τους θανατους των σταρ του Χολλυγουντ.



Ετσι, καθε χρονο, εδω και δεκαετιες, κοσμος μαζευεται στην επετειο του θανατου του Ελβις, που ονομαστηκε "βασιλιας του ροκ", στην βιλα του στην Γκρεισλαντ. Ομοιως πραττουν και χιλιαδες θαυμαστες των Τζων Λεννον, Τζιμ Μορρισον και Κουρτ Κομπειν, συναθροιζομενοι στα νεκροταφεια, στα οποια τα ειδωλα τους εναποτεθησαν. Στο Χολλυγουντ και το Λας Βεγκας κυκλοφορουν πολλοι σωσιες του Ελβις, της Μαιριλυν, του Μπογκαρντ και αλλων σταρ στους δρομους, ενω παραλληλα διοργανωνονται και διαγωνισμοι για τις καλυτερες μιμησεις και τους πιο επιτυχημενους σωσιες. Αναμνηστικα και προσωπικα αντικειμενα των σταρς αγοραζονται σε πλειστηριασμους εναντι υψηλων τιμων. Το αχανες παρακυκλωμα που δημιουργησε την μοδα αυτης της προσωπολατρειας, η οποια ακουμπαει σχεδον το απογειο θρησκευτικου παροξισμου, δεν αφηνει τιποτε ανεκμεταλλευτο, προκειμενου να κερδισει οσα περισσοτερα μπορει απο την μνημη των σταρς. Χειροτερα δηλαδη και απο το ιδιο το Μαντειο των Δελφων - το οποιο στην αρχαιοτητα ειχε απιστευτα πλουτισει - η' τα λογης ιερατεια της αρχαιας Αιγυπτου!
Τωρα προστεθηκε και ο Μαικλ Τζακσον στους διασημους νεκρους σταρς. Με την διαφορα οτι σημερα, τα τεχνολογικα μεσα και οι διαδικασιες του κυκλωματος των μανατζερς και δημιοσιγραφων εχουν εξελιχθει τοσο πολυ, ωστε να κυρηξουν την 25η Ιουνιου σε "Michael Jackson Day". Τα αποτελεσματα αυτης της 1ης επετειου τα ζησαμε χτες: Παμπολλοι ραδιοφωνικοι σταθμοι επαιξαν επι 24ωου βασεως τα τραγουδια του Τζακσον, ενω πολλα τηλεοπτικα καναλια δεν παρελειψαν να μας βομβαδιζουν με ρεπορταζ για την οικογενεια του, ντοκυμανταιρ για την ζωη του, βιντεοκλιπς απο τις συναυλιες και τα πιο επιτυχημενα τραγουδια του. Ταυτοχρονα, περιοδικα και εφημεριδες συναγωνιζονταν ως προς το ποιος θα δημοσιευσει το πιο πολυσελιδο αφιερωμα, με τις καλυτερες φωτογραφιες και τα αναλυτικοτερα κειμενα.
Μηπως να αρχισουμε να ανησυχουμε για το τι μας περιμενει την επομενη χρονια, στην 2η επετειο;



Keine Kommentare: