Sonntag, 6. Juni 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XLIII.

Παρέες εν πλω

Κάθε καλοκαίρι αρμενίζουν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο με τα πολυτελή σκάφη τους σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο. Ποιες είναι λοιπόν οι... εκλεκτικές συγγένειες που αναπτύσσονται στα καταστρώματα των πανάκριβων γιοτ και πώς περνούν τον χρόνο τους ανέμελοι στα κύματα οι αποκαλούμενοι «σκαφάτοι»; (Σ. σ.: Ετσι, ετσι... Να μαθαινουμε και εμεις, ποια ειναι αυτα τα...φτωχαδακια...)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ TO BHMA, Κυριακή 6 Ιουνίου 2010


Το καλύτερο σκάφος είναι το σκάφος του φίλου σου. Η σοφία της εν λόγω ρήσης επαληθεύεται κάθε καλοκαίρι, όπου στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν παντός είδους σκάφη, γιοτ και θαλαμηγοί «φορτωμένοι» με αδελφικούς φίλους, απλούς γνωστούς των ιδιοκτητών τους ή ακόμη της προσκλήσεως... μαϊντανούς. Η θάλασσα θέλει παρέα, γι΄ αυτό οι περισσότερες εξορμήσεις όσων έχουν την πολυτέλεια της ιδιοκτησίας ενός σκάφους σε Αιγαίο και Ιόνιο γίνονται ομαδικά. Είτε φιλοξενώντας κόσμο είτε ξεκινώντας παρέες-παρέες με διαφορετικά γιοτ, οι αποκαλούμενοι και «σκαφάτοι» οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες σ΄ έναν άτυπο συναγωνισμό καλοπέρασης και πολυτέλειας με τις ευλογίες του καυτού μεσογειακού καλοκαιριού.
ΟΙ «ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ»
Το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου διαπλέει τις ελληνικές θάλασσες με mega yachts που άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλωτά παλάτια. Το κόστους περίπου 100 εκατ. ευρώ «Αlpha Νero» είναι ειδική παραγγελία από ναυπηγείο της Ολλανδίας και δίνεται προς ενοικίαση σε όσους έχουν την οικονομική άνεση να κάνουν με αυτό θαλάσσιες εξορμήσεις, όπως ο Μπιλ Γκέιτς. Ωστόσο η οικογένεια Αγγελοπούλου έκανε την εμφάνισή της στις Σπέτσες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με το, μικρότερου μεγέθους, «Αlpha Sea». Από τους λίγους που έχουν φιλοξενήσει οι Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου, είναι το ζεύγος Δημήτρη Δασκαλάκη- Σόφης Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, οι οποίοι τους συνόδευσαν στο ταξίδι τους στο νησί του Αργοσαρωνικού. Μια παρέα που κατά περίπτωση μπορεί να γίνεται περισσότερο μεγάλη ή μικρή αλλά στη βασική της σύνθεση παραμένει η ίδια, είναι της Μαριάννας Λάτση και του «Ρaris» (από το όνομα του μεγάλου γιου της, Πάρη Κασιδόκωστα). Στο εν λόγω σκάφος επιβαίνει η ίδια με την κόρη της Εριέττα Κούρκουλου, ενώ από τους τακτικούς που φιλοξενεί, είναι το ζεύγος ΑλέξηΠάτρας Παπαδημητρίου, ο Ηλίας Ψινάκης και λίγοι ακόμη. Οσο για την επιβλητική θαλαμηγό του αδελφού της, Σπύρου Λάτση «Αlexander», που έχει μήκος 122 μέτρα, διατίθεται προς φιλοξενία πολλών γαλαζοαίματων, διασήμων και πλουσίων του πλανήτη όπως οι Γκορμπατσόφ, Μπους κ.ά. Κάποτε ήταν παρέα με πολλούς: σήμερα όμως το «Βux» των Σωκράτη και Ελένης Κόκκαλη συνηθίζει να βρίσκεται μόνο του αραγμένο στ΄ ανοιχτά της παραλίας Καλό Λιβάδι στη Μύκονο, ενώ από τα σκάφη που επίσης συνηθίζουν μοναχικές διαδρομές είναι το «Smile» του ζεύγους Κωνσταντίνου και Γέλης Αγγελοπούλου.
ΟΙ... ΜΠΙΡΙΜΠΟΒΙΟΙ
Αγώνες μέχρι τελικής πτώσης γίνονται στο σκάφος «Ιpanema» του Νίκου Τσάκου και της Σήλιας Κριθαριώτη. Το όχι ιδιαίτερα μεγάλο σκάφος του γιου του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και της συζύγου του συνηθίζει να περιοδεύει και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε Ιόνιο και Αιγαίο, έχοντας φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το ζεύγος Γιάννη και Φανής Σαραντοπούλου, Παύλου και Χρύσας Κανελλοπούλου και άλλων. Τα βράδια, όταν κοιμηθούν τα παιδιά, καθ΄ ότι όλοι οικογενειάρχες, στρώνεται η πράσινη τσόχα.
ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΨΑΡΡΟΥΣ
Δίπλα-δίπλα συνηθίζουν να ρίχνουν άγκυρα στα ανοιχτά της Ψαρρούς το «Αifos» (αναγραμματισμός του «Sofia») των Γιάννη και Σοφίας Κούστα και το αεροδυναμικής γραμμής «ΜiΜa» (από τα δύο πρώτα γράμματα των μικρών τους ονομάτων) του Μίλτου Καμπουρίδη και της Μαρίνας Βερνίκου. Οι πρώτοι εξορμούν στη Μύκονο οικογενειακά με τις δυο τους κόρες, ενώ οι δεύτεροι επίσης έχουν μαζί τα τρία τους παιδιά, αλλά κατά καιρούς φιλοξενούν διάφορες φίλες της Μαρίνας Βερνίκου όπως τη Στέλλα Καπεζάνου, πρώην Φιξ, τη Μιράντα Πατέρα-Νίκα και παλιότερα την Εύη Βατίδου. Το σκάφος τους, εκτός από τη Μύκονο, θεάται συχνά αραγμένο έξω από το πολυτελέστατο συγκρότημα Ελιές στη Σίφνο, ιδιαίτερη πατρίδα της Μαρίνας Βερνίκου.
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ
Με παιδιά (όσα δεν έχουν δικά τους σκάφη, όπως ο Γιάννης «Τζίγγερ» Βαρδινογιάννης και η γυναίκα του, Μελίσσα) και εγγόνια συνηθίζουν να κάνουν διακοπές ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το πολυτελές γιοτ τους «Var-Μar», από τα τρία πρώτα γράμματα των μικρών τους ονομάτων, συνηθίζει να βρίσκεται αραγμένο στα ανοιχτά της Ερμιόνης όπου βρίσκεται το εξοχικό τους Μarianna΄s Βay. Παρέα με σκάφη φίλων του εφοπλιστών αλλά με οικογενειακή σύνθεση συνηθίζει να εξορμά στις ελληνικές θάλασσες τα καλοκαίρια ο Νίκος Πατέρας με τον επιβλητικό «Αδάμαντά» του, ενώ απ΄ αυτούς που επιμένουν σε οικογενειακές διακοπές είναι και το ζεύγος Δάκη-Λιέττας Ιωάννου με το σκάφος τους «Guilty». Το διακοσμημένο από τον Τζεφ Κουνς «Guilty» βγαίνει στ΄ ανοιχτά παρέα με το σκάφος του γιου του, Χρήστου Ιωάννου και της γυναίκας του, Ντίμης Ιωάννου-Σπανού, καθώς επίσης και με το σκάφος της κόρης τους Μαρίας και του συζύγου της, Τζώννη Καλημέρη. Οικογενειακά επίσης εξορμούν και οι Συγγελίδηδες στις ελληνικές θάλασσες. Ο λόγος για τα αδέλφια Γιάννη και Πολυχρόνη Συγγελίδη που με τα σκάφη τους συνηθίζουν να πηγαίνουν μαζί διακοπές, ενώ στην παρέα βρίσκεται συχνά- πυκνά και η μητέρα τους, Δώρα Συγγελίδη.
ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ
Δύο είναι τα μεγαλύτερα, ίσως, ιστιοφόρα που έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, και στις ελληνικές θάλασσες. Το «Corelia» των Ηλία και Κορίνας Μεταξά το οποίο έχει φιλοξενήσει τον σκιτσογράφο Κυρ, το ζεύγος Πάνου και Δανάης Μανιά και άλλους, και το «Ξαστεριά» του Νικόλα Λαιμού, όπου έχουν θεαθεί οι Απόστολος και Μαρία Δοξιάδη, Λάζαρος και Ουρανία Εφραίμογλου και άλλοι. Το τελευταίο συνήθως καταπλέει στο Πόρτο Χέλι, όπου η οικογένεια Λαιμού έχει ένα θαυμάσιο εξοχικό σπίτι. Εδώ και 40 χρόνια, τέλος, το ξύλινο ιστιοφόρο «Μania» συντροφεύει τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και την οικογένειά του στις διακοπές και στα ταξίδια τους.
ΟΙ...ΜΕΓΑΛΟΙ
Το 58 μέτρων mega yacht του Δημήτρη Κοπελούζου φέρει στην πρύμνη του το όνομα «Sunday»- στα αγγλικά το όνομα της αγαπημένης του συζύγου. Η έμπνευση για τη διακόσμηση της θαλαμηγού είναι από τη Γαλλία του 1920, αγαπημένη εποχή της οικοδέσποινας, ενώ στο εσωτερικό του θα δει κανείς έργα τέχνης ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων και του Αλέκου Φασιανού. Από τον πίνακα «Τυνδάρεω» του έλληνα καλλιτέχνη, που βρίσκεται μέσα στο σκάφος τους, επίσης έχει προέλθει το όνομα του σκάφους του ζεύγους Κυριάκου και Δήμητρας Φιλίππου που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει τα ζεύγη Σαρρή, Αγιοστρατίτη, Τσατσάκη και Μαυρίδη. Το «JoVi» των Γιάννη και Βίκυς Φιλίππου, επίσης από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων τους, έχει φιλοξενήσει το ζεύγος Κώστα και Τσίλις Σαραντοπούλου, ενώ μια παρέα που σπάνια αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον είναι αυτή των Βασίλη- Μαρίνας Θεοχαράκη και Μάκη- Ρούλας Μάτσα που συνηθίζουν να εξορμούν παρέα με τα σκάφη τους. Ο Βασίλης Θεοχαράκης μάλιστα συνηθίζει να αφήνει το δικό τους σκάφος και χάνεται ώρες ολόκληρες με το βαρκάκι του, όπου, κάτω από ομπρέλα για να μην πάθει ηλίαση, ψαρεύει ώρες ατέλειωτες με καθετή. Ο εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός, τέλος, συνηθίζει να εξορμά στις θάλασσες με το σκάφος του φιλοξενώντας συχνά - πυκνά το ζεύγος Θοδωρή- Ζωής Βάρδα, τον Σταύρο Μιχαλαριά με τη σύζυγό του κ.ά.
ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ
Είτε πρόκειται για παντρεμένους όπως το ζεύγος των Γιάννη Μάνεση- Φαίης Μπαρμπαλιά που πηγαίνουν διακοπές με το το ζεύγος Τζεμπ Μαυρίδη- Εβελίνας Πετράκη, είτε για φανατικούς εργένηδες όπως ο Αναστάσης Δαυίδ και ο Χάρης Βαφειάς, που διαθέτουν από ένα εντυπωσιακό σκάφος ο καθένας, η νέα γενιά των επιχειρηματιών και εφοπλιστών δίνει επίσης το «παρών» στο Αιγαίο και στο Ιόνιο ακολουθώντας απλώς τα ίχνη των γονιών τους.
ΚΑΙ ΟΙ... ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ
Ενα εντελώς διαφορετικό θαλασσινό life-style απ΄ αυτό των «σκαφάτων» πρεσβεύουν οι «φουσκωτοί», με φιλοσοφία που τελευταίως εξαπλώνεται ιδιαιτέρως. Ανθρωποι της παρέας που δεν ποντάρουν στο πλήρωμα αλλά στις δυνάμεις τους, επενδύουν στην ταχύτητα και στην αξιοπλοΐα και εξορμούν στη θάλασσα δυο-δυο, τρεις-τρεις, φιλοξενώντας το πολύ οκτώ άτομα σε κάθε σκάφος για να αναζητήσουν νέες περιπέτειες και συγκινήσεις. Αλίμονο αν τα άτομα που επιβαίνουν στα φουσκωτά δεν κάνουν καλή «χημεία» μεταξύ τους. «Σε αυτή την περίπτωση δεν σε σώζει τίποτα, εκτός του να αποβιβαστείς στο πρώτο λιμάνι» μας λέει Βασίλης Πατέρας ο οποίος με το γοργόφτερο «Fb Design 55»- και συγκυβερνήτη τον κ. Πάνο Τσικόπουλο- κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης του Γύρου της Αγγλίας το 2008. Εφέτος ωστόσο τα πράγματα προβλέπονται συγκρατημένα στον τομέα των φουσκωτών. «Παρ΄ ότι απευθύνονται σε ευρύτερη γκάμα πελατών απ΄ ό,τι τα μεγάλα σκάφη, η μείωση των πωλήσεων των φουσκωτών είναι γεγονός εφέτος σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει ο Βασίλης Πατέρας. Από τους ελάχιστους που παρέλαβαν νέο σκάφος είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος τώρα καμαρώνει το «Fb Design» του, μήκους 12 μέτρων. Οι Θωμάς Λιακουνάκος και Βασίλης Πατέρας εξορμούν μαζί με τα φουσκωτά τους, αφού τελικά οι άνθρωποι της θάλασσας είναι και οι άνθρωποι της παρέας.
-----------------------------------------------------
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Φεράρι, χαβιάρι, στο Βόσπορο για ψάρι
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ.ΥΦΑΝΤΗ

Η κρίση φαίνεται ότι αγγίζει πολύ λιγότερο τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Για κάποιους οι καταναλωτικές συνήθειες ελάχιστα αναπροσαρμόστηκαν στην εποχή του ΔΝΤ, παρ' ότι δεν παραπέμπουν στο ξέφρενο πάρτι των περασμένων ετών ή την προκλητική επίδειξη πλούτου, με ακριβά αυτοκίνητα κ.λπ.
*Ακόμη και σήμερα, οι πωλήσεις στο χαβιάρι δεν παρουσιάζουν καμία κάμψη. Τι κι αν τα 50 γραμμάρια κοστίζουν 587 ευρώ, όσο περίπου και το μηνιάτικο ενός χαμηλοσυνταξιούχου; Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, που παρατηρείται μέχρι και έλλειψη στην αγορά! Το ίδιο και η σαμπάνια των 1.100 ευρώ, οι εισαγωγές της οποίας συνεχίζονται αμείωτες. Αποτελούν την εξαίρεση; Οχι, αφού τα ακριβά brands δείχνουν να αντέχουν και, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζονται λιγότερο σε σχέση με τις πωλήσεις προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.
*Στα ακριβά ξενοδοχεία μπορεί να καταγράφεται μεγάλη μείωση στις κρατήσεις για σουίτες, αλλά αυτή είναι η μία όψη. Οι έλληνες μεγαλοαστοί έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες στα αντίστοιχα υπερπολυτελή εκτός της χώρας: «δραπετεύουν» στην Κωνσταντινούπολη, το Μιλάνο και το Παρίσι. Τη στροφή εκτός των συνόρων προδίδει η κατακόρυφη αύξηση 30% στις κρατήσεις business class στις αεροπορικές μετακινήσεις προς προορισμούς του εξωτερικού! Δεν θέλουν να... προκαλούν εντός της χώρας;
*Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πωλήσεις αυτοκινήτων πολυτελείας. Αν και μειωμένες, δεν ακολουθούν την κατρακύλα (μείον 48%) των οχημάτων της μικρομεσαίας και της μεσαίας κατηγορίας. Και, ναι, ακόμη και φέτος, πωλήθηκαν εν Ελλάδι Ferrari, Lotus, Mazerati και Aston Martin. Οσο για τα θηριώδη Hummer; Καταγράφουν πτώση πωλήσεων μόλις 14%...
Ο πλούτος και η επίδειξη έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν αχώριστο ζευγάρι. Στην Ελλάδα περίσσεψαν και τα δύο όλα τα προηγούμενα χρόνια, σ' ένα ατελείωτο «πάρτι» που περιελάμβανε διαμονή στις σουίτες των πολυτελών ξενοδοχείων, ακριβά ταξίδια στην business class των αεροπλάνων και αγορά πανάκριβων γιοτ με τα οποία πλημμύρισαν οι μαρίνες της Αττικής.
Ενα πάρτι στο οποίο μετείχαν παραδοσιακά και νέα επιχειρηματικά τζάκια, που μοιράστηκαν τα δημόσια έργα, τις κρατικές επιδοτήσεις και το κοινοτικό χρήμα των τελευταίων χρόνων. «Καλεσμένα» και τα γκόλντεν μπόις -υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων- τα οποία διαχειρίστηκαν όλο αυτό το χρήμα για λογαριασμό των αφεντικών τους.
Λιγότεροι στο πάρτι
Η κρίση, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα, και τους τελευταίους μήνες η κίνηση εμφανίζεται αισθητά μειωμένη για τις σουίτες των πολυτελέστερων ξενοδοχείων της Αττικής, της Ελούντας, της Μυκόνου, του Ναυπλίου, το ίδιο και για τα εισιτήρια business class των αεροπορικών εταιρειών, ενώ πολυτελή ιδιωτικά γιοτ βγαίνουν στο σφυρί από τους ιδιοκτήτες τους ή κατάσχονται από τις τράπεζες.
Ανώτερα στελέχη γνωστών πολυτελών μονάδων της Ελούντας (Κρήτη) αναφέρουν ότι η μείωση της ζήτησης φθάνει το 30%, ενώ ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου αναφέρει μείωση 20%, η οποία άρχισε από το περασμένο καλοκαίρι. Μειωμένη 20%-30% εκτιμούν στελέχη της αγοράς ότι είναι η κίνηση στα πολυτελή συγκροτήματα στη Βουλιαγμένη και το Λαγονήσι.
Ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οπως εξηγεί στέλεχος του συγκροτήμτος, οι έλληνες εύποροι πελάτες αποτελούν παραδοσιακά το 35% της πελατείας του. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, αρκετοί από αυτούς έκαναν κράτηση στο πολυτελές συγκρότημα που έφθαναν τις τέσσερις, οκτώ ή και τις είκοσι εβδομάδες.
«Επειδή πολλοί δεν μπορούσαν φύγουν για διακοπές, έκαναν μεγάλης διάρκειας κρατήσεις ώστε να μένουν οι οικογένειές τους και οι ίδιοι συνδύαζαν διακοπές κοντά στο γραφείο τους». Ομως, φέτος, κλείνουν για μικρότερο διάστημα και μόλις δυο τρεις μέρες πριν πάνε. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε και πάλι γεμάτοι όλο το καλοκαίρι, αλλά πέρυσι οι σχετικές κρατήσεις είχαν γίνει από τον Μάρτιο...»
Αυτή η κατάσταση έχει ρίξει τις τιμές στις σουίτες τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ετσι, μια καμπάνα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης μπορεί να κοστίζει περί τα 250 ευρώ, ενώ τα Σαββατοκύριακα (όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση) έως και 900 ευρώ. Στο Ναύπλιο τα πολυτελή ξενοδοχεία δέχονται πλέον κρατήσεις ακόμα και για μία μέρα, πράγμα αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια.
Υψηλόβαθμα στελέχη πολυτελών ξενοδοχείων επισημαίνουν, παράλληλα, το γεγονός ότι πολλοί εύποροι έλληνες προτιμούν τους τελευταίους μήνες να φεύγουν στο εξωτερικό για τις πολυτελείς αποδράσεις τους. Κυρίως, λένε, για να αποφεύγουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Ετσι, οι έλληνες μεγαλοαστοί έχουν γίνει ο καλύτεροι πελάτες στα πολυτελή ξενοδοχεία του Βόσπορου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και του Μιλάνου ή του Παρισιού.
Τα Σαββατοκύρικα πολλοί Ελληνες μένουν στο υπερπολυτελές «Ciragan Palace Kempinski» με τη μοναδική θέα στον Βόσπορο (600 ευρώ το δωμάτιο, 1.800-7.000 ευρώ τη βραδιά οι σουίτες). Το ίδιο συμβαίνει και στο «Bulgari» του Μιλάνου, ενώ πρώτη επιλογή τους αποτελούν τα «Four Seasons» σε Κωνσταντινούπολη, Μιλάνο και Παρίσι (600-800 ευρώ το δωμάτιο).
Ανοδος στην business class
Η τάση φυγής στο εξωτερικό των Ελλήνων της ανώτερης τάξης αποτυπώνεται και στη ζήτηση για εισιτήρια business class των αεροπλάνων. Σύμφωνα με στοιχεία της Aegean, από την αρχή του χρόνου μέχρι την περασμένη εβδομάδα η μείωση κρατήσεων στην business class των δρομολογίων εσωτερικού φθάνει το 35% (προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο κυρίως) σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, στα δρομολόγια εξωτερικού -ιδιαίτερα προς Λονδίνο, Βρυξέλλες και προορισμούς της Γερμανίας- οι κρατήσεις στην business class καλπάζουν με αύξηση 28%-30%.
Η κρίση αγγίζει τους τελευταίους μήνες και τα γιοτ, τα οποία αρκετοί ιδιοκτήτες τους βγάζουν στο σφυρί. Πρόκειται για σκάφη που κοστίζουν από 80.000 έως 180.000 ευρώ (ιστιοπλοϊκά) ή motor yachts κου αγοράστηκαν 1-2 εκατ. ευρώ το ένα από «δεύτερο χέρι». Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι παρκαρισμένα στις μαρίνες Ζέας, Φαλήρου και ΣΕΦ και είναι δηλωμένα ως «επαγγελματικά» τουριστικά.
Πόσο «στριμώχτηκαν» οικονομικά πολλοί ισχυροί ή μικρότερης επιφάνειας επιχειρηματίες άρχισε να φαίνεται από το 2008. Οι αγορές ακριβών σκαφών έπεσαν κατακόρυφα και η κατάσταση αυτή εξακολουθεί η ίδια μέχρι σήμερα. Γνωστός επιχειρηματίας του χώρου αναφέρει ότι κάθε χρόνο πουλούσε σε πελάτες με μεγάλη επιφάνεια 7-10 σκάφη. Τώρα, οι πωλήσεις έχουν παγώσει εντελώς. Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να κατάσχουν κότερα, οι ιδιοκτήτες των οποίων βρέθηκαν σε αδυναμία να εξοφλήσουν τα δάνεια που είχαν πάρει για να τα αποκτήσουν.
Στη μαρίνα Ζέας, επισήμως βρίσκονται δεμένα 7 σκάφη που έχουν κατασχεθεί από τράπεζες, ενώ φήμες οργιάζουν ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να προστατευθεί η φήμη επώνυμων πελατών. Την ίδια στιγμή, μεσάζοντες έχουν πάρει εντολή από ιδιοκτήτες πολυτελών γιοτ να βρουν αγοραστές. Ακόμα και όσο όσο, καθώς αρκετοί έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ψάχνουν ζεστό χρήμα εδώ και τώρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τραπεζίτη μικρής τράπεζας ο οποίος απέκτησε ένα motor yacht έναντι 2,5 εκατ. ευρώ με δάνειο από την τράπεζά του, αλλά αναγκάστηκε να το πουλήσει 1,3 εκατ. ευρώ, για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Keine Kommentare: