Dienstag, 1. Juni 2010

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.

Ο προεδρος της Γερμανιας Δρ. Horst Köhler αιφνιδιασε τους παντες, οταν ανακοινωσε χτες την παραιτηση του απο τα καθηκοντα του. Καποια γερμανικα Μ.Μ.Ε. προεβαλλαν την δικαιολογια οτι ο προεδρος ειχε βαρυφορτωμενο προγραμμα και δεν αντεχε αλλο. Καποια αλλα ανεφερν οτι παραιτηθηκε για λογους ευθιξιας. Επειδη δεχτηκε σκληρη κριτικη για δηλωσεις του σχετικα με τον ρολο της Γερμανιας στο Αφγανισταν.


Ο προεδρος σε προσφατη επισκεψη του στο Αφγανισταν ειχε δηλωσει οτι η συμμετοχη γερμανικου στρατιωτικου δυναμικου στη χωρα ειναι επιβεβλημενη, καθως το Αφγανισταν ειναι κομβικη περιοχη και η Γερμανια οφειλε, μαζι με τις υπολοιπες χωρες που συμμετεχουν, να προστατευσει τους εμπορικους δρομους, καθως αυτο το θεμα θεωρειται ζωτικης σημασιας για την Γερμανια.
Με αυτες του τις δηλωσεις, ετσι οπως διερρευσαν στον Τυπο, ο γερμανος προεδρος αφηνε αιχμες στις αποφασεις της επισημης πολιτικης ηγεσιας. Συναμα ομως μπηκε εξαιτιας των δηλωσεων αυτων, στο ματι του κυκλωνα της γερμανικης κοινης γνωμης και της επισημης πολιτικης κριτικης. Οι μεν δεν αντεχαν αλλα θυματα, οι δε περιμεναν συμπορευση προς τις θεσεις τους.
Την παραιτηση Köhler και τις πρωτες στιγμες αμηχανιας ακολουθησε ο διαχωρισμος της κοινης γνωμης σε δυο στρατοπεδα: Απο την μια οι υποστηρικτες του απερχομενου προεδρου, που θεωρουν οτι καλως επραξε και παραιτηθηκε, απο την αλλη οι πολεμιοι, που σοκαρονται οταν μαθαινουν οτι ο Köhler ηταν υπερ της γερμανικης στρατιωτικης συμπραξης στο Αφγανισταν.
Στεκομαστε στην παραιτηση αυτη καθ'αυτη. Ενας ανθρωπος με κυρος και στο υψηλοτατο αξιωμα της χωρας του, παραιτειται και φευγει. Ετσι απλα. Στην Ελλαδα κατι τετοιο ειναι αδιανοητο. Θυμομαστε τον "Εθναρχη" Κωνσταντινο Καραμανλη. Δεν μπορουσε να παρει τα ποδια του, και ηθελε αξιωματα. Να ειναι αισαει αρχηγος! Σε κειμενα του που ειχαν κυκλοφορησει πριν απο λιγα χρονια, αποκαλυπτει πως θεωρουσε τον Ανδρεα Παπανδρεου απατεωνα, μονο και μονο γιατι ο τελευταιος επελεξε τον Χριστο Σαρζετακη για Προεδρο της Δημοκρατιας και οχι εκεινον! Ο δε ανηψιος του, πρωθυπουργος μεταξυ Μαρτιου 2004 και Οκτωβριου 2009, εβγαζε πυρινους λογους απο σουβλατζιδικα περι καταστολης νταβατζιδων και μιζαδορων. Η κυβερνηση του ομως εκρυβε αμετρητους απο αυτους! Ποιον να πρωταναφερεις; Τον Μαγγινα με το αναψυκτηριο του; Το παιδι του ταχυδρομου Ρουσοπουλο με τις τεσσερεις βιλες; Τον ηθικο και νομιμο Βουλγαρακη; Τον κουμπαρο Τσιτουριδη; Μονο οταν αποκαλυφθηκαν οι κομπινες τους απο μεριδα των Μ.Μ.Ε. και υπο την πιεση αυτων, αναγκαστηκαν οι ανωτερω κυριοι να παραιτηθουν. Απο το υπουργιλικι, οχι απο το βουλευτιλικι τους! Επρεπε να γινουν οι εκλογες του Οκτωβριου 2009 και να τους μαυρισει ο ελληνικος λαος για να παρουν δρομο απο την Βουλη, που τοσον καιρο καθονταν και τα τσεπωναν κανονικα. Οσο για τον αρχηγο τους, ηταν σαν τα τρια πιθηκακια στη συσκευασια ενος: Δεν ηξερε, δεν εβλεπε, δεν ακουγε. Μετα τις εκλογες, που εφαγε την κατραπακια, του εφυγε η μαγκια και παραιτηθηκε και απο την αρχηγια της Ν. Δ. ανοιγοντας ετσι τον δρομο στον Αντωνη Σαμαρα. Πριν τις εκλογες ελεγε φυσικα αλλα. Σε αυτο το σημειο, ο πρωην πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης τα ειχε καταφερει καλυτερα. Ειχε προλαβει να παραιτηθει και να δωσει το δαχτυλιδι της εξουσιας στον Γιωργακη Παπανδρεου πολυ πριν τις εκλογες του Μαρτιου 2004, για να μην χρεωθει αυτος την ηττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οσο για τις μιζες που επεφταν τοτε...Τωρα βγαινουν στο φως. Φυσικα ο Σημιτης συμπεριφερεται τωρα σαν τα προαναφερομενα τρια πιθηκακια. Η' οπως λενε οι περισσοτεροι...παριστανει τον Κινεζο... Κατι που σιγουρα δεν θα αποφυγει ο τωρινος πρωθυπουργος...
Το οτι ολα αυτα για τα σκανδαλα του παρελθοντος ερευνονται τωρα, λεει πολλα για διαπλεκομενα συμφερονται και μεγαλου μερους των Μ.Μ.Ε. Αναλογα το σε ποια μερια βρισκεσαι, θα βγαλεις και την καταλληλη ειδηση την καταλληλη στιγμη. Καπως ετσι μπορουν να ερμηνευτουν οι κινησεις με την απολυση εκεινου του νεοδημοκρατη, που επροκειτο να προσληφθει ως γενικος γραμματεας, αλλα εβριζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ιστοσελιδες. Το ιδιο ισχυει με τις διαγραφες βουλευτων οπως η Σακοραφα και η Μπακογιαννη. Διαγραφησαν μεν απο τα κομματα τους, αλλα δεν παραιτηθηκαν του βουλευτικου τους αξιωματος. Η δε κυρια Γκερεκου παραιτηθηκε απο την θεση της Υφυπουργου μετα την γενικη κατακραυγη με τα οικονομικα του συζυγου της. Παραμενει ομως βουλευτης, δεν παραιτηθηκε του βουλευτικου της αξιωματος.
Η καρεκλα και η μασα ειναι ωραια πραγματα. Οι 300 της Βουλης δεν θελουν να τα χασουν τα προνομια τους. Μολονοτι μορφωμενοι και με εμπειριες σε χωρες του εξωτερικου, εντουτοις δεν διαθετουν την ευθιξια ανθρωπων οπως ο Köhler.

1 Kommentar:

in antis hat gesagt…

Είναι πολύ το μέλι, Τάλα. Κι αν καλομάθεις, δύσκολα ξεβολεύεσαι. Άσε που αρκετοί ξέρουν ότι αν χάσουν την ασυλία θα καθήσουν αυτομάτως στο σκαμνί. Ποιος έχασε την αξιοπρέπεια για να τη βρουν οι πολιτικοί μας;