Freitag, 21. Januar 2011

ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ.

Απο την μια, το μικρο αγαλμα που στηθηκε στο ενυδρειο του Ομπερχαουζεν για τον Παυλο το χταποδι, που λενε οτι μαντευε τους νικητες του Μουντιαλ του περασμενου Ιουνιου... Το χταποδι πεθανε πριν απο λιγους μηνες. Αγαλμα του εχει στηθει και στην Ισπανια.


Απο την αλλη, το αγαλμα για τον Κωνσταντινο Καραμανλη στη Θεσσαλονικη. Τον επονομαζομενο και "εθναρχη". Υπηρξε πρωθυπουργος και προεδρος της Δημοκρατιας.
Αναμεσα στην προσφορα του για την χωρα ξεχωριζει ο εκμοντερνισμος της πρωτευουσας και αλλων μεγαλουπολεων, δια της αναρχης δομησης πολυκατοικιων και του ξηλωματος των τραμ. Φιλοδοξος και ισχυρογνωμων, οποτε δεν γινοταν το δικο του, επαιρνε το καπελακι του και εφευγε. Οπως εκανε λιγο πριν τα μεσα της δεκαετιας του 1960, σε μια απο τις τελευταιες του συγκρουσεις με το παλατι. Με ονομα διαβατηριου "Τριανταφυλλιδης", ταξιδευει στο Παρισι και επιστρεφει το 1974, οταν το τουρκικο σχεδιο "Αττιλας" εχει ηδη καταλαβει το 37% της Κυπρου. Δεν μπορουσε να κανει κατι, διοτι η Κυπρος "κειται μακρυαν". Η ΕΟΚ ευτυχως οχι, γι' αυτο και μας εβαλε μεσα, αλλα μας ξαναβγαλε. Ξαναμπηκαμε ομως το 1981.

Στις αρχες της δεκαετιας του '80 τον εκαναν Προεδρο της Δημοκρατιας. Ηθελε και δευτερη φορα, αλλα ο Ανδρεας Παπανδρεου επελεξε τον Σαρτζετακη. Τοτε θυμωσε ο Καραμανλης και στα απομνημονευματα του, που εκδωθηκαν λιγα χρονια μετα τον θανατο και των δυο, αποκαλει τον Ανδρεα "απατεωνα". Επι Μητσοτακη, κατεφερε να ξαναεκλεγει Προεδρος και περνουσε τον καιρο του παιζοντας γκολφ και πετωντας με ελικοπτερο στη Μυκονο για διακοπες.
ο Σερραιος πολιτικος δεν παρελειψε, σαν Ελλην που ειναι, να τακτοποιησει και την οικογενεια του. Οι συγγενεις του εχουν εφοπλιστικες εταιρειες, ενας εκ των αδελφων του, ο Αχιλλεας, εγινε βουλευτης. Δυο ανηψιοι του, χρηματισαν αργοτερα επισης ως βουλευτες, ενας εκ των οποιων, συνονοματος του, εγινε προεδρος του κομματος που ειχε ιδρυσει εκεινος, της "Νεας Δημοκρατιας". Αργοτερα δε, ο ανηψιος εγινε και πρωθυπουργος, αλλα τα πηγε χειροτερα απο τον θειο.
Τον Καραμανλη Α' τον θυμομαστε κυριως απο τα πλουσια φρυδια του, που σκεπαζαν τα ματια του, την ομιλια του, λογω της μασελας, ειδικα δε της επικλησης "Θοδωρε!", και τις επιτυχιες του στο γκολφ.
ΕΛπιζουμε ωστοσο να βαστηξει περισσοτερο η αναμνηση του Πωλ του χταποδιου...



Keine Kommentare: