Η ειδηση που ακολουθει ειναι αλλη μια απο αυτες, τις οποιες πληροφορηθηκαμε σχετικα αργα: Στις 20 Σεπτεμβριου του τρεχοντος ετους απεβιωσε στην ηλικια των 88 ετων στο Μαρβουργο ο καθηγητης Hermann Müller-Karpe. Φανταζομαστε οτι οι περισσοτεροι που θα διαβασουν αυτο το κειμενο, δεν εχουν ιδεα ποιος ειναι ο καθηγητης. Στην συνεχεια θα αναφερουμε για ποιον λογο θα πρεπει να θεωρειται σπουδαιος.
O Müller-Karpe σπουδασε προιστορικη, κλασικη Αρχαιολογια, καθως και
ανατολικους πολιτισμους και ιστορια της τεχνης στο παν/μιο του
Μαρβουργου μετα τον Β' ΠΠ. Η διατριβη και η υφηγησια του ελαβαν χωρα στο
παν/μιο του Μοναχου. Μεταξυ 1963 και 1979 διδαξε στην Φρανκφουρτη, στο
εκειθεν παν/κο τμημα της προιστορικης Αρχαιολογιας. Μεταξυ 1979 και 1986
διετελεσε προεδρος της Kommisssion für Allgemeine und Vergleichende
Archäologie (ο οργανισμος αυτος ονομαζεται πλεον Kommission für
Archäologie Außereuropäischen Kulturen) στη Βοννη.
Τα ετη που εζησε ο Müller-Karpe σε Φρανκφουρτη και Βοννη ηταν και τα πιο παραγωγικα της ζωης του: Απεκτησε 5 παιδια, διδαξε, διοργανωσε συνεδρια, εκανε ερευνες, ανασκαφες, δημοσιευσεις. Στα εργα του συγκαταλεγονται ανασκαφες στο κρατιδιο της Εσσης και στο Περου, η δημιουργια της πολυτομης σειρας Prähistorische Bronzefunde (PBF), και κυριως η δημοσιευση του Handbuch für Vorgeschichte (1966-1980), ενος πολυτομου εργου που εξεταζει ολους τους προιστορικους πολιτισμους απο την Εποχη του Λιθου εως και την Εποχη του Χαλκου. Μελετωντας αυτο το εργο, σχηματιζει ο αναγνωστης την εντυπωση, πως ο συγγραφεας του εμπνευστηκε απο την αγγλοσαξωνικη σχολη και το δογμα της New Archaeology, το οποιο κατα την απαρχη του Handbuch ηδη επηρρεασε τα αρχαιολογικα τμηματα σε Η.Π.Α., Ην. Βασιλειο και τις αγγλοφωνες χωρες του Commonwealth εκεινη την χρονικη περιοδο. Το εργο αυτο του Müller-Karpe θυμιζει μεθοδολογικα το εγχειριδιο World Archaeology του Graham Clarke: Ως πρωτο κριτηριο επιλεγεται η χρονολογια: Εποχη του Λιθου, Εποχη του Χαλκου, Εποχη του Σιδηρου. Ως δευτερο κριτηριο, η ηπειρος: Ευρωπη, Ασια, Αφρικη, Αμερικη, Αυστραλια. Το επομενο κριτηριο ειναι οι τομεις που συνιστουν τον πολιτισμο, δηλαδη η τεχνη, η θρησκεια, η αρχιτεκτονικη, η κοινωνικη και οικονομικη οργανωση, η γραφη. Τοσο ο Clarke δηλαδη, οσο και ο Müller-Karpe, εξεταζουν τα ιχνη του ανθρωπινου πολιτισμου ανα χρονολογικη περιοδο. Την Εποχη του Χαλκου για παραδειγμα, πως ηταν παραλληλα σε Ευρωπη, Ασια και αλλου με την τεχνη, την θρησκεια, την γραφη, τα ταφικα εθιμα κτλ; Ο πρωτος βεβαια το κανει συνοπτικα, περιγραφικα, οπως απαιτει ενα εγχειριδιο γενικο. Ο δευτερος ακολουθωντας τις προσταγες ενος μεγαλεπηβολου, πολυτομου εργου, ειναι πιο αναλυτικος. Για αυτο ισως και το εργο του ειχε τοση επιτυχια, ωστε να κυκλοφορησει λιγο πριν απο τον ερχομο του μιλλενιουμ μια πεντατομη παρουσιαση του, υπο τον τιτλο Grundzüge früher Menschheitsgeschichte (1998). Δικαιως λοιπον μπορουμε να ισχυριστουμε, οτι ο Hermann Müller-Karpe υπηρξε ο εισηγητης της Παγκοσμιας (World/ Global) και Συγκριτικης (Comparative) Αρχαιολογιας στις γερμανοφωνες αρχαιογνωστικες επιστημες.
Οσο για το υπολοιπο εργο που κληροδοτησε, η σειρα PBF συνεχιζεται, στην παραδοση ειδικα της γερμανικης επιστημης που θελει να εκδιδονται πολυτομες σειρες, οχι μονο ανασκαφικων πεπραγμενων, οπως οι Olympia Forschungen και Tiryns, αλλα και corpora αντικειμενων, οπως οι σειρες Antike Plastik, Corpus Vasorum, ακομα δε και corpora ειδικης θεματικης, οπως η επισης πολυτομη Archaeologia Homerica.
Φαινεται πως η ενασχοληση με τα χαλκινα αντικειμενα ηταν ενα απο τα ερευνητικα ενδιαφεροντα του καθηγητη Müller-Karpe. Το ενδιαφερον του αυτο επιρρεασε και δυο απο τα παιδια του, τα οποια σπουδασαν αρχαιολογια και ασχοληθηκαν σε ερευνα και δημοσιευσεις κυριως με χαλκα: Ο μεγαλυτερος γιος, ο Michael, ειναι διευθυντης του Römisch-Germanisches Museum (RGM) στο Mainz και πολεμιος της αρχαιοκαπηλιας. Ο νεοτερος γιος, ο Andreas, ειναι διευθυντης του τμηματος προιστορικης Αρχαιολογιας του παν/μιου του Μαρβουργου, εκει δηλαδη που ο πατερας του ξεκινησε την καριερα του πριν απο πολλα χρονια. Ανασκαπτει επισης οικισμους των Χετταιων στην Ανατολια. Οι καριερες των τεκνων του καθηγητη ωστοσο δεν θα μας απασχολησουν εδω, μολονοτι το να ακολουθει οχι ενα, αλλα δυο παιδια τα βηματα του γονιου και μαλιστα σε μια επιστημη τοσο απαιτητικη, θυμιζει περισσοτερο νεοελληνικη παραδοση...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen