Freitag, 11. Juli 2008

ΟΙ ΜΠΟΝΤΥΜΠΙΛΝΤΕΡΑΔΕΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΛΙΣΕ).




- "Μα εσυ δεν μοιαζεις με Ελληνα!" απορησε εκπληκτος ο Γερμανος μεσηλικας, καθως συνεχιζε να περιεργαζεται τον Ταλα με γουρλωμενα ματια. Ο Ταλας χαμογελασε. Ποσες φορες δεν ειχε ακουσει παρομοιες κουταμαρες απο διαφορους Γερμανους και Γερμανιδες; Με την ακρη του ματιου του περιεργαστηκε τον εαυτο του στον μεγαλο καθρεπτη που κρεμοταν πισω απο την πλατη του του μεσηλικα στο μικρο καφενεδακι. Παρατηρησε το οβαλ προσωπο με το ελαφρως τετραγωνο σαγονι και την καπως μακρια, κυρτη μυτη του νεαρου ανδρα απεναντι του. Πρεπει να ηταν μεταξυ 28 και 30 χρονων. Ειχε λευκο δερμα (αφου ηταν χειμωνας στην Γερμανια!), συμμετρικα αυτια και φρυδια. Τα ματια του ειχαν, αναλογα με το φως στο μαγαζι, ποτε ανοιχτο γαλαζιο, ποτε σκουρο γριζοπρασινο τονο. Τα μαλλια και τα γενεια του ηταν σκουροχρωμα καστανα. "Δηλαδη πως πρεπει να ειναι ο Ελληνας εμφανησιακως" αναρωτηθηκε, κοιτωντας μια τον συνομιλητη του και μια το ειδωλο του στον καθρεπτη.




Οπως αναφερθηκε και στα προηγουμενα κειμενα (βλ. εντ.) για πολλους η εμφανιση μετραει. Το πως πρεπει να μοιαζει ο Ελληνας, πως πρεπει να μοιαζει ο Γερμανος κτλ. ειναι ενα απο τα συχνα επαναλαμβανομενα κλισε. Οσον αφορα τους Ελληνες ειδικα, τα κλισε ειναι κατα την γνωμη του Ταλα ενα κραμα των φιλοδοξιων των αλλοδαπων τουριστων να βρουν την αντιστοιχια των αρχαιων ελληνικων αγαλματων σε σαρκα και οστα και των εικονων που δεχονται μαζικα απο τα Μ.Μ.Ε. Για παραδειγμα, την δεκαετια του 1960 (λιγο πριν παρει τα πανω του ο μαζικος τουρισμος ευρωπαιων και αμερικανων στην Ελλαδα και στις υπολοιπες μεσογειακες χωρες) ειχαν μεγαλη περαση οι επικες ψευδοιστορικες ταινιες με τον Mr. Universere Steve Reeves. Ο μελαχρινος, γαλανοματης, ηλιοκαμενος, αρρενωπος και μυωδης Steve - αναμφιβολα ενας απο τους ωραιοτερους ανδρες της μεγαλης οθονης - υπηρξε στην εποχη του προτυπο μιμησης για νεους που θελαν να πεταξουν "ποντικια", αλλα και θαυμασμου πολλων γυναικων, ακριβως λογω της εμφανισης του. Φυσικα δεν ειχε υποδηθει στις περισσοτερες ταινιες που επαιξε τιποτε αλλο, παρα κυριως τον Ελληνα. Αν και οι καλυτεροι του ρολοι ησαν εκεινοι του Αινεια σε δυο ταινιες, αλλα και του Ρωμυλου, ακομα δε του "τιγρη της Μαλαισιας" Σαντοκαν, εμεινε γνωστος ως ο πρωτος ηθοποιος, ο οποιος ερμηνευσε τον μυθικο ηρωα Ηρακλη. Οντας Ελλην ηρωας, επεδεικνυε τους καλογυμνασμενους δικεφαλους και φαρδεις ωμους του σε καθε ευκαιρια: Ειτε παλευοντας με λιονταρια, σηκωνοντας βραχους, γκρεμιζοντας κτηρια, ειτε κρατωντας προστατευτικα στην αγκαλια του πανεμορφες παρθενες που μολις ειχε σωσει απο κινδυνο. Χαρη στις κινηματογραφικες επιτυχιες του Reeves πολλοι bodybuilders βρηκαν επαγγελματικο διεξοδο στις showbusiness. Ο δημοφιλεστερος εξ αυτων ειναι φυσικα ο νυν κυβερνητης της Καλιφορνια Arnold Schwarzenegger.




Στην σημερινη εποχη, και με τα σκανδαλα περι ντοπινγκ με στρεροειδη και διαφορες αλλες αναβολικες ουσιες να πεφτουν βροχη, το αθλημα της σωματικης διαπλασης (οπως μεταφραζεται στα ελληνικα ο ορος bodybuilding) δεν βρισκεται και στις μεγαλυτερες δοξες του. Οι αρμοδιες ομοσπονδιες δεν εχουν επισης φροντησει για την προβολη του αθληματος αυτου μεσω των Μ.Μ.Ε., οπως εχει κανει η ομοσπονδια του wrestling. Επομενως αυτο που μενει ειναι καποια καταπτυστα ρεπορταζ σε καποια ιδιωτικα τηλεοπτικα καναλια και περιοδικα, στα οποια προσπαθουν καποιοι να παρουσιασουν εσκεμμενα τους bodybuilders ως ανεγκεφαλους. Σε αυτα τα ρεπορταζ, οι "εξυπνακιδες" ρεπορτερς θετουν στους αθλητες ερωτηματα οπως, ποια ειναι η πρωτευουσα της χωρας απο την οποια καταγονται η´ποσο κανουν ενα συν ενα μειον ενα. Ο σκοπος ειναι βεβαια πασιφανης: Η προσπαθεια γελοιοποιησης του αθλητη, ο οποιος ειναι αναγκασμενος να υπομενει αυτες τις ανοησιες. Με αυτον τον τροπο αναπαραγεται το κλισε του" γυμνασμενου μεν, χαζου δε" (κατα το "κτηνωδης δυναμη, ογκωδης αγνοια").




Προφανως αυτοι οι οποιοι αναπαραγουν το κλισε αυτο, ειναι οι ιδιοι που εβγαλαν τα ανεκδοτα με τις ξανθιες και τις "φημες" για την σεξουαλικοτητα των φαλακρων. Οπωσδηποτε προκειται για ατομα με μεγαλα κομπλεξ. Οσοι ασχολουνται εστω και ερασιτεχνικα με το αθλημα της σωματικης διαπλασης, γνωριζουν και μπορουν να το γνωστοποιησουν, οτι ειναι ενα αθλημα επιδειξης. Οπως ο φοιτητης μελεταει με τις ωρες για να αποδοσει στις εξεταστικες, ετσι και ο μποντυμπιλντερ γυμναζεται συστηματικα, για να ειναι σε φορμα κατα τους αγωνες και να επιτυχει. Εξυπακουεται δε, οτι η συστηματικη αθληση περιλαμβανει και την αναλογη διατροφη και ψυχολογικη προετοιμασια. Το συστημα προπονησης απο μονο του μιλαει κιολας για την ευφυια των αθλητων, καθοτι περιλαμβανει συνδυασμο ασκησεων του καθε μελους του σωματος. Καποιος χαζος, συμφωνα με το κλισε, δεν θα μπορουσε να τα βγαλει περα. Οι μποντυμπιλντερς δουλευουν κυριως με βαρη. Τα τελευταια χρονια εχουν κατασκευαστει υπερσυγχρονα μηχανηματα, με μπαρες, αλτηρες, κωπηλατικες μηχανες, οι εμπειροι αθλητες ομως λενε οτι τιποτε δεν ειναι τοσο καλο, οσο ο παραδοσιακος παγκος και η μπαρα. Τα παραδοσιακα αυτα οργανα ειναι για τον μποντυμπιλντερ οτι ειναι για τον φοιτητη τα λεξικα του. Οι επαγγελματιες αθλητες περνανε συχνα 6 και 8 ωρες καθημερινης προπονησης στα γυμναστηρια, ακριβως οπως και καθε εργαζομενος ανθρωπος. Οι αρχες του μποντυμπιλντινγκ υπαρχουν σε ολα τα αθληματα. Ριξτε μια ματια στους σπριντερς: Ειναι ολοι τους μυωδεις σαν μποντυμπιλντερς! Οι αθλητες της ενοργανης γυμναστικης εχουν στενη μεση, πλατυ στερνο, φαρδιες πλατες και ωμους, καλοσχηματισμενους δικεφαλους και τρικεφαλους, ακριβως οπως οι μποντυμπιλντερς! Παλαιστες, πυγμαχοι, καρατεκα, κολυμβητες προπονουνται επισης με βαρη. Οσο για τα αναβολικα και τα στεροιδη, μονο οι μποντυμπιλντερς τα παιρνουν; Απο δρομεις και ποδηλατες, μεχρι αρσιβαριστες και ποδοσφαιριστες - πολλοι απο ποικιλα αθληματα κανουν χρηση των για να βελτιωσουν τις επιδοσεις τους. Αυτες οι ουσιες δεν ειναι καν εφευρεση του μποντυμπιλντινγκ.




Το κλασσικο προγραμμα προπονησης στο μποντυμπιλντινγκ περιλαμβανει μια σειρα ασκησεων για βαρη, η οποια εχει σκοπο να δωσει σταδιακα δυναμη, ογκο και γραμμωση στο σωμα. Οι ασκησεις περιλαμβανουν εναν ορισμενο αριθμο σετς, εντος των οποιων γινονται συγκεκριμενες επαναληψεις της ασκησης. Για παραδειγμα, η εκγυμναση των δικεφαλων με βαρακια μπορει να ειναι 4 επι 12, το οποιο σημαινει οτι υπαρχουν 4 σετς (μοναδες) και καθε ενα απο αυτα περιλαμβανει 12 επαναληπτικες ασκησεις. Οι επαγγελματιες μποντυμπιλντερς γυμναζουν διαφορετικη μυικη ομαδα καθε μερα (η´καθε δευτερη μερα, με μια μερα ενδιαμεσα διαλειμμα, αναλογως του ωραριου τους και τον προσωπικων τους υποχρεωσεων). Μπορει π.χ. την Δευτερα να γυμναζουν μονο τα ποδια, την Τριτη τους κοιλιακους, την Τεταρτη τα χερια κτλ. Για να δυναμωσει ο αθλητης τους μυς του, σηκωνει ολο και περισσοτερα κιλα. Λεγεται δε, οτι για να παρει ογκο, ο αθλητης βαζει μεν περισσοτερα κιλα στα οργανα, αλλα κανει λιγοτερες επαναληψεις στα σετς. Αντιθετως, για να φτιαξει την γραμμωση, ελαχιστοποιει τα βαρη, αλλα αυξανει τον αριθμο των επαναληψεων. Το αθλημα παντως δεν ονομαστηκε ετσι οπως ονομαστηκε τυχαια: Ο καθενας ειναι ελευθερος να πλασει το σωμα του οπως θελει, να αυξησει τον ογκο του η´να φτιαξει γραμμωση. Αρκει βεβαια, να υπαρχει συμμετρια και αρμονια στους μυς του. Αυτο ισχυει ιδιαιτερα για τις γυναικες, μιας και υπαρχουν αρκετες "μποντυμπιλντερουδες", οι οποιες μοιαζουν με ... ανδρες με μπικινι! Αλλα δεν ειναι απαραιτητο να γινει η οποιαδηποτε κοπελα θελει να γυμναστει ετσι. Αλλωστε εγραφτηκε εδω, οτι καθε αθλημα περιλαμβανει και προπονηση με βαρη. Τα τελευταια χρονια δε, εχει εμφανιστει και η ταση του natural bodybuilding, κατα την οποια δεν χρειαζεται καν να παιρνει κανεις αναβολικα και συμπληρωματα διατροφης. Αρκουν η συστηματικη προπονηση και σωστη διαιτα.
Ανακεφαλαιωνοντας, νομιζει ο Ταλας οτι ειναι περιττο να σχολιαστει περαιτερω, το οτι ολος αυτος ο ντορος με τους δηθεν χαζους μποντυμπιλντεραδες ειναι ανοητο κλισε καποιων ασχετων με το αθλημα. Ευχης εργον ειναι να περιοριστει το συγκεκριμενο φαινομενο. Ενημερωση λοιπον, κοντρα στα κλισε!

Keine Kommentare: