Freitag, 18. Juli 2008

Dreamin´ Zenda.

Συχνοτατα επικαλειται ο ανθρωπος τις εννοιες της μοιρας και της τυχης για να δικαιολογησει ενεργειες και γεγονοτα, θετικα και αρνητικα. Το τυχαιο συμβαν, το μοιραιο γεγονος παιζουν σημαντικο ρολο και σε ενα απο τα πλεον προσφιλη αναγνωσματα του Ταλα, το μυθιστορημα "The Prisoner of Zenda" του Anthony H. Hope (1863-1933). Η πλοκη αυτου του εργου, το οποιο συνδυαζει στοιχεια περιπετειας με πολιτικο θριλερ, προσθετωντας δοσεις ρομαντισμου (και λογω των γνωστοτερων κινηματογραφικων του διασκευων, θεωρειται περισσοτερο δειγμα swashbuckler λογοτεχνιας, παρα πολιτικο μυθιστορημα) εκτυλισσεται λιγες δεκαετιες πριν απο τον ερχομο του 20ου αι., στην εποχη της ακμης των ευρωπαικων απολυταρχικων μοναρχιων. Ο 28χρονος βρετανος αριστοκρατης και τζεντλμαν Rudolf Russentyll, Earl of Burlsedon ταξιδευει μεσω Παρισιου και Δρεσδης προς το φανταστικο βασιλειο της Ρουριτανιας - μεταξυ Γερμανιας, Τσεχοσλοβακιας και Αυστροουγγαριας - προκειμενου να παραστει στην τελετη στεψης του Rudolf V of Elphberg (γνωστου και ως "Red Rudolf" λογω του κοκκινωπου χρωματος των μαλλιων του) που θα λαβει χωρα στην πρωτευουσα της μοναρχιας, το Strelsau. Φτανοντας μια μερα πριν την επισημη τελετη, αποφασιζει να διανυκτερευσει στα περιχωρα της πρωτευουσας για να αποφυγει τον συνωστισμο, αλλα και να προλαβει να χαρει την φυση και τα αξιοθεατα της περιοχης - ενα τυπικο βορειοευρωπαικο δασος, καθως και το περιφημο καστρο της Ζεντα.

Καθως κανει την βολτα του στην περιοχη, ο Russentyll συνανταται με τους αφοσιωμενους ακολουθους του μελλοντικου μοναρχη, τον συνταγματαρχη Sapt και τον βοηθο του, Fritz von Tarlenheim. Η μεγαλη εκπληξη ομως ειναι, μολις οι δυο Rudolfs ερχονται αντιμετωποι προσωπο με προσωπο: Μοιαζουν σαν διδυμα! Εχουν το ιδιο υψος, ιδιο προσωπο (ο Russentyll εχει γενειαδα), ιδιο χρωμα μαλλιων και ματιων. Αυτο οφειλεται στο οτι οι βρετανοι Burlesdons και οι ρουριτανοι Elphbergs ειναι στενοι συγγενεις. Συνεπως ο Russentyll και ο Rudolf V ειναι μακρινα ξαδελφια...

Η παρεα μαζευεται σε κυνηγετικο περιπτερο στο δασος της Ζεντα. Το βραδυ το γλενταει... α λα ελληνικα! Ο μελλοντικος βασιλιας αποδεικνυεται μεγαλος γλεντζες και κρασοπατερας, εν αντιθεσι με τον καπως πιο σοβαρο και συγκρατημενο Russentyll (η περιφημη βρετανικη ιδιοσυγκρασια...). Το γλεντι φτανει στο απογειο, οταν ο ρουριτανος ξαδελφος του αδειαζει ολομοναχος και στην καθισια του ενα μπουκαλι κοκκινελι, δωρο του δευτεροτοκου και ετεροθαλους αδελφου του Duke Michael of Strelsau ( γνωστοτερος και ως "Black Michael", επισης λογω του χρωματος των μαλλιων του)! Την επομενη μερα, Sapt, Fritz και Russentyll διαπιστωνουν οτι το δωρο του αδελφου του βασιλια περιειχε ενα γερο ναρκωτικο! Ο ξαδελφος δεν ξυπναει με τιποτε και η στεψη προκειται να λαβει χωρα σε λιγες ωρες. Εαν δεν παρουσιαστει, χανει την ενθρονιση και την θεση του μοναρχη της Ρουριτανιας θα λαβει ο Δουκας Μαυρομιχαλης! Αυτο αλλωστε ηταν και το σχεδιο του. Χρονος για χασιμο δεν απομενει. Ο συντ/χης Sapt γυρνα και λεει στον Russentyll: - "Fate was sending you here - Fate sends you now to Strelsau!"

Παρα τις αρχικες του αντιρρησεις, ο βρετανος δεχεται να παιξει τον ρολο του βασιλια, με τον ορο το βραδυ μετα την στεψη να παρουν τον πραγματικο βασιλια κρυφα απο το περιπτερο, να τον μεταφερουν στα ανακτορα, να τον θεραπευσουν και στη συνεχεια να αναχωρισει ο σωσιας του για το Ηνωμενο Βασιλειο, χωρις κανενας εκτος απο τους εμπλεκομενους να καταλαβει τι συνεβει. Το σχεδιο τους αποτυγχανει, διοτι ο Δουκας Μαυρομιχαλης και οι εξι υπασπιστες του μυριστηκαν το κολπο. Παρα τα μετρα προστασιας στο περιπτερο, οι "εξι" καταφερνουν να απαγαγουν τον πραγματικο βασιλια απο εκει και να τον κλεισουν στο καστρο της Ζεντα, προτου τους προλαβουν οι τρεις πρωταγωνιστες. Ακολουθει μια περιοδος "ψυχρου πολεμου" μεταξυ των δυο αντιπαλων, καθως οι μεν κακοι δεν τολμουν να αποκαλυψουν την αληθεια γιατι δεν τους συμφερει, ενω οι δε καλοι σχεδιαζουν προσεκτικα τις επομενες κινησεις τους. Το ολο σκηνικο μοιαζει με παχνιδι γατας - ποντικου με επαθλο την εξουσια στην Ρουριτανια.




Ο Russentyll ειναι υποχρεωμενος απο τις περιστασεις να συνεχισει να υποδυεται τον βασιλια. Μενει γυρω στους τρεις μηνες στην Ρουριτανια. Σε αυτο το χρονικο διαστημα και με την βοηθεια των δυο καινουργιων φιλων του - του Sapt και του Fritz - περναει οδηγιες και νομοσχεδια που περιλαμβανουν ευνοικα μετρα προς τους υπηκοους της Ρουριτανιας. Γρηγορα φαινονται τα αποτελεσματα της πολιτικης του αποφοιτου της Οξφορδης: Οντας βασιλευς Rudolf V γινεται σεβαστος και αγαπητος, οχι μονο απο τους μοναρχες της κεντρικης Ευρωπης και την αριστοκρατια του Strelsau, αλλα και απο τον απλο λαο της Ρουριτανιας - κατι που ο πραγματικος βασιλιας ουτε ηταν, ουτε επεδιωξε ποτε να γινει. Επισης γνωριζει και ερωτευεται την πανεμορφη πριγκηπισσα Φλαβια( ο συγγραφεας δεν αναφερει τον βαθμο συγγενειας των δυο) η οποια ανταποκρινεται στα αισθηματα και υποκυπτει στην γοητεια του βρετανου γοη.

H πλοκη του μυθιστορηματος εκπλησσει: Ενω στην αρχη νομιζει κανεις οτι ο κακος στην ιστορια ειναι ο Δουκας Μαυρομιχαλης, στην πορεια εμφανιζεται ενα αλλο, πιο επικινδυνο προσωπο: Ο νεαρος Rupert, Count of Hentzau, ενας εκ των εξι υπασπιστων του Δουκα - εμφανισιμος, δεινος ξιφομαχος και ιππεας, γυναικοκατακτητης, θρασυς, ζηλοφθονος, επιπολαιος, υπερφιλοδοξος. Εκτος απο πλουτο και εξουσια ορεγεται και την ερωμενη του Δουκα, την γαλλιδα Antoinette de Maupan. Προσπαθει να συμμαχησει κρυφα με τον Russentyll (αφου γνωριζει την πραγματικη του ταυτοτητα) με σκοπο να "φανε" αυτοι οι δυο τους αδελφους Elphberg και να κυριαρχησουν μαζι την Ρουριτανια. Φυσικα ο νεαρος Ρουριτανος εχει σκοπο να βγαλει αργοτερα απο την μεση και τον Russentyll, να νυμφευθει την Φλαβια και να γινει ο ιδιος ο απολυτος μοναρχης της χωρας. Οταν ο βρετανος σωσιας του βασιλια τον αποπεμπει, επιχειρει να τον δολοφονησει, αλλα αποτυγχανει. Ο χρονος πιεζει και πρεπει να ληφθει δραση: Απο την γαλλιδα μαιτρεσσα του Δουκα πληροφορειται o Russentyll οτι ο πραγματικος βασιλιας κρατειται ζωντανος στα μπουντρουμια του καστρου της Ζεντα, αλλα ειναι αρρωστος, καθως του χορηγουνται διαρκως ναρκωτικες ουσιες. Η Antoinette του δινει επισης σχεδια και οδηγιες για το πως θα μπει κρυφα στο καστρο. Η γυναικα φοβαται για την ζωη του αγαπημενου της Μαυρομιχαλη και πιστευει οτι ισως ετσι μπορεσει να τον σωσει.





Μετα απο προσεκτικους, καλα οργανωμενους σχεδιασμους, η παρεα των τριων φιλων αναλαμβανει δραση, παιρνοντας επιτελους την κατασταση στα χερια της: Ο Russentyll θα κολυμπισει νυχτιατικα την βαθεια ταφρο και θα μπει απο μια μυστικη εισοδο στο καστρο. Αφου εντοπισει την κρυπτη, στην οποια κρατουν τον βασιλια, θα τον ελευθερωσει και θα κατεβασει την γεφυρα του καστρου για να μπουν οι Sapt και Fritz μαζι με μια ομαδα δικων τους ανθρωπων, ολοι πανοπλοι, για να συλλαβουν τους προδοτες και να μεταφερουν τον βασιλια σε ασφαλες μερος.
Αφου περασει διαφορες περιπετειες, παλεψει, ξιφομαχησει, τραυματιστει, ο Russentyll καταφερνει να σωσει την ζωη του ημιαναισθητου βασιλια. Ο Rupert δραπετευει εντυπωσιακα, αφου πρωτα δολοφονησει σε μονομαχια τον Μαυρομιχαλη - ο τελευταιος τον επιασε να προσπαθει να βιασει την Antoinette, ενω της αποκαλυπτε τα σχεδια του. Οι μασκες πεφτουν, οταν καταφτανει στο δασος της Ζεντα η Φλαβια και η συνοδεια της. Απο παρεξηγηση αποκαλυπτεται οτι ο Russentyll δεν ειναι ο Rudolf V. Ο βρετανος, τραυματισμενος στην αγκαλια της πριγκηπισσας, παραδεχεται την αληθεια λιγο πριν χασει τις αισθησεις του.
Οι συνθηκες δεν θα μπορουσαν να ειναι διαφορετικες: Οι δυο εραστες καταλαβαινουν οτι πρεπει να δωσουν στην λογικη παρα στην καρδια το προβαδισμα. Το καθηκον της Φλαβιας ειναι να μεινει στο πλευρο του βασιλια της Ρουριτανιας. Ενας συντετριμμενος Russentyll εγκαταλειπει την χωρα στην οποια περασε τρεις εντονους μηνες, για να ταξιδεψει πισω στην πατριδα του, οπου θεωρουνταν μεχρι προτινος αγνοουμενος. Καθως το τραινο μεταφερει τον Russentyll περα απο τα συνορα της Ρουριτανιας, ενας βαθεια συγκινημενος Sapt μονολογει: - "Destiny doesn´t make the right men to kings". O Russentyll περναει αρκετους μηνες σε μια επαυλη στην εξοχη της Αγγλιας, εκπαιδευομενος στην ιππασια, την σκοποβολη, την ξιφασκια. Αποφευγει τις διασκεδασεις των συνομηλικων του και τα παρτυ της βρετανικης αριστοκρατιας. Την μοναξια του διακοπτει μονο ενα ετησιο ταξιδι στο Παρισι. Εκει συναντιεται με τον καλο του φιλο Fritz, ο οποιος εχει εν τω μεταξυ παντρευτει μια κυρια των τιμων απο την συνοδεια της Φλαβιας και εχει αποκτησει εναν γιο. Ο Fritz του παραδιδει ενα κουτι εκ μερους της Φλαβιας, το οποιο περιεχει ενα κοκκινο τριανταφυλλο, το συμβολο της Ρουριτανιας - και συμβολο της αιωνιας αγαπης μεταξυ δυο ανθρωπων, που ταιριαζουν μεταξυ τους, αλλα δεν μπορουν λογω των συγκυριων να ζησουν μαζι.

Μετα την επιτυχια του μυθιστορηματος αυτου, ο Hope εγραψε την συνεχεια του με τον τιτλο "Rupert of Hentzau". Ο αφηγητης εδω ειναι ο Fritz (στο πρωτο μυθιστορημα ηταν ο Russentyll). Η πλοκη λαμβανει χωρα τρια χρονια μετα τα γεγονοτα του πρωτου μυθιστορηματος. Η πριγκηπισσα Φλαβια ειναι εν τω μεταξυ παντρεμενη με τον βασιλια Rudolf V. Ο τελευταιος τρεφει αισθηματα φθονου για τον βρετανο σωσια του, επειδη αυτος εκανε τοσα καλα για την χωρα, ενοσο ο βασιλιας κειτοταν ανυμπορος στο μπουντρουμι της Ζεντα. Τα κομπλεξ κατωτεροτητας και η ελλειψη αυτοσεβασμου ψυχραινουν τις σχεσεις με την συζυγο του. Η απογοητευμενη και παραμελημενη Φλαβια στελνει επιστολη ερωτικου περιεχομενου στον Russentyll μεσω του Fritz, την οποια ομως κλεβει ο Rupert με τους βοηθους του! O υπερφιλοδοξος νεαρος Ρουριτανος επεστρεψε στο παιχνιδι και ζητα εκδικηση. Σχεδιαζει μια επιτυχημενη αποπειρα δολοφονιας του Rudolf V, η οποια πετυχαινει. Ετσι εκ των πραγματων, ο Russentyll ειναι και παλι αναγκασμενος να επιστρεψει στην Ρουριτανια και να υποδηθει για αλλη μια φορα τον βασιλια. Με την βοηθεια των Sapt και Fritz καταφερνει να εντοπισει τον υπουλο Rupert, τον οποιον και σκοτωνει σε μια εντυπωσιακη ξιφομαχια. Ενω ομως ο νικητης Russentyll ειναι ετοιμος να συναντηθει επιτελους με την αγαπημενη του Φλαβια, ενας απο τους βοηθους του Rupert τον πυροβολει πισωπλατα. O Russentyll αφηνει την τελευταια του πνοη στην αγκαλια της Φλαβιας. Η τελευταια κυβερνα την Ρουριτανια ως απολυτη μοναρχης - φορος τιμης του συγγραφεα στην πολυαγαπημενη του Queen Victoria, στην οποια βασιστηκε η μορφη της Φλαβιας. Αλλωστε η ηγεμων της Βρετανικης Αυτοκρατοριας εχασε επισης τον λατρεμενο της συζυγο Αλβερτο σχετικα νωρις.
Δυστυχως η πλοκη της συνεχειας του "Prisoner of Zenda" δεν ειναι τοσο ικανοποιητικη, οσο το πρωτο μυθιστορημα της σειρας, το οποιο ενεπνευσε καλλιτεχνες, ταινιες κ.α. Οι τελευταιες συμπυκνωνουν συνηθως στοιχεια απο τα δυο βιβλια. Στις σκηνες του καστρου της Ζεντα απο τα βιβλια π.χ., ο Russentyll δεν ξιφομαχει με τον Rupert, ουτε ο τελευταιος πηδαει απο το παραθυρο στην ταφρο, οπως δειχνουν τα βιβλια. Η καλυτερη παντως κιν/κη βερσιον ειναι η ασπρομαυρη ταινια του 1937 με τους Ronald Coleman (Russentyll), Douglas Fairbanks Jr. (Rupert) και David Niven (Fritz), ακολουθουμενη απο το πιστο της remake του 1955 σε Technicolor με τους Stuart Granger (Russentyll), Debora Kerr (Flavia), James Mason (Rupert) και Robert Douglas (Black Michael). Με την τελευταια διασκευη της ιστοριας καπου στις αρχες της δεκαετιας του 1980 απο το BBC για ενδοβρετανικη χρηση, ειναι καιρος κατα τον Ταλα να γυριστει και παλι, με φρεσκια ματια, μια ταινια απο καποιο χολλυγουντιανο στουντιο.
Ας πουμε οτι τα επομενα 2-4 χρονια ετοιμαζεται η παραγωγη. Ποιος θα ηταν ο καταλληλοτερος για τον καθε ρολο; O Ewan McGregor, o Eric Stolz, o Edward Norton, ο Christian Bale η´ ο Leonardo DiCaprio ως Russentyll; Μηπως να δινοταν οι ρολοι τωνRussentyll και Black Michael στους Ralph και Joseph Fiennes αντιστοιχα; Μηπως ο Colin Farrell ειναι πιο πειστικος ως Black Michael; Οσο για τον ερμηνευτη του Rupert δεν θα ησαν οι Jude Law, Matthew McConaughey, αλλα και Orlando Bloom η´Justin Timberlake ιδανικοι για τον ρολο; Την πριγκιπησσα Φλαβια θα μπορουσαν καλλιστα να υποδηθουν και η Scarlet Johannson και Kate Hudson, ακομη και η Natalie Portman. Αυτα βεβαια ειναι μονο καποιες σκεψεις. Ο Ταλας δεν εχει επαφες με τα μεγαλα μυαλα και πορτοφολια του Hollywood. Ποιος ξερει τι παιζεται εκει...
Αυτο που ξερει και μπορει να αναφερει ο Ταλας ειναι, γιατι αρεσει τοσο πολυ και θεωρειται κατα τι γνωμη του επικαιρο και διαχρονικο στο μυθιστορημα αυτο της βικτωριανης εποχης. Περαν της ιντριγκας και των πολιτικων παιχνιδιων, ειναι η μορφη του νεου αυτου ανδρα, του Russentyll που ενδιαφερει. Ο Russentyll ειναι σπουδασμενος, σε καλη οικονομικη κατασταση λογω της οικογενειας του, αλλα δεν ξερει τι θελει να κανει στην ζωη του. Και στην σημερινη εποχη ετσι δεν εχουν τα πραγματα; Ποσοι δεν εχουν περασει μετα τις σπουδες τους απο την φαση προσανατολισμου; Ποσοι δεν αναθεωρουν τα αρχικα τους σχεδια; Ποσοι δεν ξερουν καν τι τους επιφυλασσει το μελλον; Ειναι η παροτρυνση της κουνιαδας του που σπρωχνει τον Russentyll να κανει το ταξιδακι του στην Ρουριτανια, με την ελπιδα να μαζεψει υλικο για να συγγραψει ενα βιβλιο. Μεσα απο τις περιπετειες του ανδρωνεται, ωριμαζει. Οι συνθηκες τον καλουν να αποκτησει ψυχραιμη, κριτικη σκεψη. Ξαφνικα αναλαμβανει υψηλο ποστο και πρεπει να παρει αποφασεις για αλλους. Οπως λεει η παροιμια "οποιος βουταει στα βαθεια, μαθαινει να κολυμπαει". Με την βοηθεια των φιλων του, ο Russentyll ανταπεξερχεται στις δυσκολιες, πολεμαει τους κακους και κερδιζει την αγαπη του λαου της Ρουριτανιας - και την καρδια της ομορφης πριγκιπησσας. Θυμιζει λιγο παραμυθι, αλλα ειναι γραμμενο για ενηλικους. Στον αντιποδα στεκεται η φιγουρα του Rupert: Ειναι το κλασσικο "λαμογιο" που εποφθαλμει τα υπαρχοντα των αλλων. Τα δικα του πλουτη δεν του φτανουν, θελει και αυτα του διπλανου του. Μπορει να εχει οποια γυναικα θελησει, αλλα αποζητα αυτες που ειναι ηδη δεσμευμενες. Αναλογα με τα συμφεροντα του, παει με το μερος οποιου εχει δυναμη, μεχρι να δει τις αδυναμιες. Τοτε αλλαζει στρατοπεδο. Ειναι ανθρωπος, τον οποιον κανεις δεν μπορει να εμπιστευτει. O βασιλιας Rudolf V παλι, εχει γεννηθει μεσα στα πλουτη. Τα εχει ολα ετοιμα. Το ξερει οτι ως πρωτοτοκος θα γινει ετσι κι αλλιως μοναρχης. Δεν ανησυχει ουτε αγωνιζεται για τιποτε, αλλωστε αλλοι εργαζονται για αυτον. Ο αδελφος του αντιθετα, οπως και ο Russentyll, ειναι δευτεροτοκοι. Εχουν οικονομικες απολαβες, μπορουν να περασουν ανετα την ζωη τους, αλλα εως εκει ειναι. Τουλαχιστον για τον Russentyll, που δεν ζητησε ποτε κατι περισσοτερο απο αυτο που του αναλογουσε και αξιζε. Εντελως διαφορετικα σκεφτεται ο Δουκας του Strelsau. Ο Μαυρομιχαλης θα αξιζε να καθισει στον θρονο της Ρουριτανιας. Ειναι εμπειροτερος πολιτικος και λαοφιλης, σε αντιθεση με τον αδελφο του. Η γαλλιδα ερωμενη του ζηλευει την Φλαβια, γιατι φοβαται, οτι αν ο Μαυρομιχαλης γινει βασιλιας θα πρεπει να παντρευτει την πριγκιπησσα, οχι αυτην. Η σκεψη και μονο αυτου του πραγματος την τρελαινει. Για αυτο και προδιδει τον Μαυρομιχαλη στους αντιπαλους του. Ειναι επισης η μοναδικη γυναικα, η οποια δεν ενδιδει στην γοητεια του Rupert. Για αυτο ισως ο νεαρος Ρουριτανος ειναι τοσο τρελαμενος μαζι της. Οσο για την Φλαβια, ανακαλυπτει εναν αλλον Ροδολφο, απο αυτον που γνωριζε. Ο φρεσκο-εστεμμενος βασιλιας της Ρουριτανιας ειναι τιμιος, ευγενικος, ηθικος, εχει χιουμορ και κανει πολλα καλα πραγματα για την χωρα. Ειναι επισης ιδιαιτερα προστατευτικος και τρυφερος απεναντι της. Ολα αυτα τα στοιχεια τον κανουν πολυ γοητευτικο στα ματια της. Ετσι δεν δινει ιδιαιτερη σημασια στο γεγονος οτι ο Ροδολφος της δεν ειναι ο πραγματικος βασιλιας, αλλα ενας μακρινος του ξαδελφος απο το Ηνωμενο Βασιλειο. Οποιος και να ειναι, οπως και να λεγεται, απο οπου και αν προερχεται, ενα ειναι σιγουρο: Ειναι το ιδανικο ταιρι για αυτην. Η μοιρα ομως το θελησε να μην ζησουν οι δυο τους μαζι. Ποσοι και ποσες δεν εχουν βρεθει σε αυτην την θεση; Nα βρουν το ιδανικο ταιρι, την αδελφη - ψυχη για να την χασουν λιγο αργοτερα;

Keine Kommentare: