Freitag, 8. August 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΙΙ


Η ανευθυνότητα φαρσέρ βάζει σε κίνδυνο ζωές

Από τον Πάνο Σόμπολο

[«EΘΝΟΣ» 08/08/08]

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στα πυροσβεστικά χρονικά με τους ανθρώπους που αρέσκονται στο να κάνουν φάρσες και μάλιστα τη στιγμή που καίγεται το σύμπαν. Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, άλλοτε 70, άλλοτε 80 ή και περισσότερες, σε διάφορες περιοχές της χώρας οι φαρσέρ επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, να τηλεφωνούν, δηλαδή, στο 199 για ανύπαρκτες πυρκαγιές. Και φυσικά να κινητοποιούνται άσκοπα δυνάμεις ή και να φεύγουν από τον χώρο των πραγματικών πυρκαγιών.

Για να ασχοληθώ σήμερα με αυτό το φαινόμενο, πήρα αφορμή από πρόσφατο περιστατικό στην Κρήτη, όπου κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους δύο πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, άγνωστος πήρε τηλέφωνο την Πυροσβεστική στις Μοίρες για πυρκαγιά στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου. Δύο πυροσβέστες με όχημα έφτασαν στον τόπο, αλλά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα. Κατά την επιστροφή το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματισθούν οι δύο πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί, τους έβγαλε συνεργείο και τους μετέφερε στο νοσοκομείο. Δηλαδή, κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι από τον άνθρωπο που τηλεφώνησε για δήθεν πυρκαγιά και κινητοποίησε την Πυροσβεστική.

Ανέτρεξα στα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος και διαπίστωσα ότι κάθε χρόνο 200 με 250 άτομα επιδίδονται σ' αυτό το σπορ! Τόσα τηλεφωνήματα γίνονται από αγνώστους. Οταν συζήτησα το θέμα με συνάδελφο και με ρώτησε γιατί το κάνουν, σαφέστατα δεν ήμουν σε θέση να δώσω απάντηση. Είναι, όμως, πολύ πιθανόν να χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης αυτά τα άτομα.

Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι φάρσες δεν γίνονται μόνο στην Πυροσβεστική. Γίνονται και στην Αστυνομία. Παλαιότερα θυμάμαι ότι πολλοί τηλεφωνούσαν για τοποθέτηση βόμβας σε τράπεζα, σε υπουργείο ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Αλλά οι φάρσες πληθύνονταν έπειτα από εκρήξεις βομβών. Τα τηλεφωνήματα ανέρχονταν σε δεκάδες κάθε φορά κι όχι από το ίδιο άτομο, αλλά από διαφορετικά. Από πλευράς φύλου στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φαρσέρ είναι άντρες. Ελάχιστες είναι γυναίκες. Αξίζει να σας αναφέρω ότι αρκετοί από τους φαρσέρ συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Θυμάμαι εδώ και χρόνια είχαμε σύλληψη ενός 35χρονου. Είχε συλληφθεί για τηλεφώνημα για βόμβα σε αεροπλάνο, που αποδείχθηκε φάρσα. Γιατί το έκανε; Επειδή είχε αργήσει η φιλενάδα του να φύγει από το σπίτι για το αεροδρόμιο και για να μη χάσει την πτήση, τηλεφώνησε για βόμβα στο αεροπλάνο. Εδώ, βέβαια, είχαμε διαφορετική περίπτωση από τις άλλες, είχαμε δηλαδή άνθρωπο ερωτευμένο που με αυτόν τον τρόπο θέλησε να βοηθήσει την αγαπημένη του και να καθυστερήσει την πτήση, ώστε να την προλάβει. Πάντως, όπως κι αν έχουν τα πράγματα, με τις φάρσες προκαλούνται διαφόρων ειδών ζημιές και προβλήματα και καλό θα είναι οι φαρσέρ να κάνουν κάτι άλλο για να περάσουν την ώρα τους. Το κόστος είναι τεράστιο με ένα απλό τηλεφώνημα-φάρσα. Και επιπλέον ας έχουν υπόψη τους οι φαρσέρ ότι η ισχύουσα νομοθεσία τροποποιήθηκε και τελευταία έχει γίνει αυστηρότερη. Οι φαρσέρ τιμωρούνται με μεγάλες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.
------------------------------------------------------------------------
Συμπερασμα: Μα, υπαρχει φαρσερ που να ειναι υπευθυνος και να εχει συνειδηση των πραξεων του και των επιπτωσεων που φερουν αυτες;

Keine Kommentare: