Montag, 4. August 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΙ

Από τα σκάνδαλα στα μπάνια

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ
[ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 03.08.08, Σελ. Α09]

Η Νέα Δημοκρατία το πέτυχε και αυτό: κάθε χειμώνα και κάθε άνοιξη να έχουμε τα πιο εξωφρενικά σκάνδαλα, να λέει πολλά για μαχαίρια ως το κόκαλο, να κάνει όμως ό,τι μπορεί για να τα κουκουλώσει (οι κακεντρεχείς της αντιπολίτευσης λένε: Για να τα «σανιδώσει»...) και να φτάνουμε όμορφα και καλά στο καλοκαίρι έτοιμοι για τα μπάνια ηγετών και λαού. Οι παλαιοί μιλούσαν για την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», αλλά η κολυμβήθρα αυτή θυμίζει πια σε μέγεθος Ατλαντικό.
Σύμφωνα με μια σύγχρονη αντίληψη πολιτικής επικοινωνίας, το καλό το κόλπο για μια κυβέρνηση είναι να ανακοινώνει κάθε μέρα, ή και δυο φορές την ημέρα, ένα νέο μέτρο που προκαλεί κάποια αίσθηση, για να ξεχνάει ο κόσμος το προηγούμενο, κυρίως αν τον καίει. Με τον τρόπο αυτόν, οι αναλυτές τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, τα πολιτικά επιτελεία βρίσκονται πάντα πολλά μέτρα πίσω και λαχανιασμένα και ο «ηγεμόνας», που θα έλεγε και ο Μακιαβέλι, το παίζει και δυναμικός.
Εδώ έχει επικρατήσει ταυτόχρονα μια διπλή παραλλαγή: Οταν ξεσπάει ένα ενοχλητικό για την κυβέρνηση σκάνδαλο, ρίχνουν λάσπη γενικώς, και συχνά αορίστως, στην αντιπολίτευση, αναμοχλεύουν υποθέσεις από τα παλιά (πάντα τις ίδιες) κι αν αυτό δεν αρκεί, εμφανίζεται και προβάλλεται ένα άλλο, νέο σκάνδαλο για να ξεχαστεί το πρώτο. Ετσι έγινε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, με τους κουμπάρους, με τα ομόλογα, με τα του υπουργείου Πολιτισμού και με τόσα άλλα, και προς τα εκεί βαδίζουμε ακάθεκτοι και με τη Ζίμενς. Κι αν αυτά δεν αρκούν, υπάρχει ακόμα η πολυδιάσπαση του κάθε σκανδάλου σε πολλά και δευτερεύοντα, ώστε το μικρό το δέντρο να κρύβει το μεγάλο δάσος.
Κι αν διαπιστωθεί ότι μολοντούτο υπάρχει κενό, έχουμε και τη μεγάλη δεξαμενή των «εθνικών θεμάτων» και των «εθνικών ανησυχιών», το κλασικό «Ελληνες γρηγορείτε, η φυλή κινδυνεύει». Τον επιστολογράφο κ. Γκρούεφσκι, το μνημόσυνο του μακαρίτη Σαδίκ στη Θράκη, τις (θετικές αλλά δεν πειράζει, ανησυχούν!) εξελίξεις στην Κύπρο. Ακόμα και το ταξίδι του Πατριάρχη και του δικού μας Αρχιεπισκόπου στο Κίεβο: Προσοχή, έλεγαν οι επαΐοντες ανώνυμοι αναλυτές, Μόσχα, Ρώσοι, εθνικά συμφέροντα, πού μπλέκουμε... Και να, στο τέλος, ένα καλό συλλείτουργο, που οι βαθυστόχαστοι ανησυχούντες δεν σχολίασαν καν.
Ερώτημα αφελές: Ποιοι παραπονιάρηδες υπηρεσιακοί παράγοντες τα διαδίδουν όλα αυτά και πολλά άλλα, ενώ επισήμως άλλα λέγονται· ας μην το ψάξουμε. Γνωστοί είναι. Αλλά, προφανώς, βολεύουν.

Keine Kommentare: