Κοιτα να δεις φιλε μου... Πως συνεβει και δυο κατεξοχην αντιφατικες εννοιολογικα περιπτωσεις συνεπεσαν! Οι 29οι θερινοι Ολυμπιακοι Αγωνες διεξαγονται στην Κινα!
Απο την μια εχουμε μια τεραστια, αχανη χωρα με περιπου 1,3 δισ. πληθυσμο. Μια χωρα, η οποια στον Δυτικο κοσμο ειναι περισσοτερο γνωστη για τον παναρχαιο πολιτισμο της, την φιλοσοφια, την επιστημη και τις τεχνες της - συμπεριλαμβανομενων και των πολεμικων τεχνων, οπως το κουνγκ φου και το καρατε. Απο την αλλη ομως, ειναι η ιδια χωρα Μεκκα απο το 1949, ενος ισχυρου κομμουνιστικου καθεστωτος, το οποιο για πολλες δεκαετιες την ειχε απομονωσει απο τον υπολοιπο κοσμο. Ενος καθεστωτος, το οποιο με καθε ευκαιρια καταπατουσε και συνεθλιβε ατομικα δικαιωματα και ελευθερια εκφρασης. Ενος καθεστωτος, το οποιο ακομα και σημερα εφαρμοζει την λογοκρισια σε καθε προσπαθεια εκφρασης και διατηρει την θανατικη ποινη. Ενος καθεστωτος, το οποιο δεν δισταζει να εκμεταλλευτει και να κακομεταχειριστει ανηλικους, προκειμενου να παραγει γρηγορα, πολλα και φτηνα προιοντα - απο απομιμησεις παντελονιων τζινς, μεχρι παιχνιδια και μολυβογραφους - για να τα ξεπουλησει στην Δυση.
Σαφως ομως εχει κυλισει πολυ νερο στο αυλακι απο την εποχη του παντοδυναμου Μαο Τσε Τουνγκ. Το καθεστως εριξε νερο στο κρασι του και εδω και καμποσα χρονια εχει κανει "ανοιγμα" στην Δυση, που ειχε ως αποτελεσμα να θεωρειται ενα απο τα κρατη-υπερδυναμεις του πλανητη. Πλεον κλεινει η Κινα εμπορικες συμφωνιες, ωστε να μεταφερει τα προιοντα της σε λιμανια αλλων χωρων με ασφαλεια. Αγοραστες απο χωρες του Δυτικου κοσμου επενδυουν στο κινεζικο χρηματιστηριο και σε ακινητα. Οσο για τους Κινεζους, οσοι εχουν την οικονομικη δυνατοτητα, ταξιδευουν στο εξωτερικο, ειτε για τουρισμο, ειτε για σπουδες.
Ξεχωριζουν οι Κινεζοι στην Δυση, ειτε ειναι φοιτητες, ειτε ειναι τουριστες. Ειναι πολυ δεμενοι μεταξυ τους και δεν ανοιγονται πολυ σε ξενους. Ειναι υπερβολικα ευγενικοι και ντροπαλοι, εργαζονται σκληρα και ενδιαφερονται να γνωρισουν ξενους πολιτισμους και λαους. Οι δε κινεζοι φοιτητες σπουδαζουν σε γερμανικα, βρετανικα κ.α. παν/μια της Δυσης κυριως οικονομικες και πολιτικες επιστημες. Και ασφαλως θα υπαρχουν αρκετοι Ελληνες συμφοιτητες τους που να εχουν να διηγηθουν ιστοριες για το πως κινεζοι φοιτητες τους προσεγγισαν, βομβαρδιζοντας τους κυριολεκτικα με ερωτησεις για την Ελλαδα και τον πολιτισμο της! Φυσικα υπαρχει και η αλλη οψη του νομισματος: Οσο ευγενικοι και να ειναι οι Κινεζοι, αλλο τοσο φιλαργυροι ειναι. Στα κινεζικα εστιατορια πληρωνεις αφου παραγγειλεις και πριν σου σερβιρουν το φαγητο σου. Περιμενουν μαλιστα με ανοικτη την παλαμη να παρουν τα χρηματα, τα οποια και εξεταζουν εξονυχιστικα για να ελεγξουν αν εδωσες το ακριβες ποσο.
Οσο για τους Ολυμπιακους Αγωνες, επροκειτο λενε, για μια αναβιωση των ιδεωδων των αρχαιοελληνικων Ολυμπιακων Αγωνων, η οποια ξεκινησε γυρω στα τελη του 19ου αιωνα απο καποιον Γαλλο αριστοκρατη. Αποδειχτηκε μια κερδοφορα και επιτυχημενη διοργανωση αθλητικου χαρακτηρα. Δυστυχως ομως δεν ειναι ολα ροδινα στον αθλητισμο. Ασκουνται πιεσεις για μαζικες παραγωγες πρωταθλητων με υψηλες επιδοσεις που οδηγουν στην χορηγηση απαγορευμενων ουσιων (doping). Υπουλα παιχνιδια παιζονται κατω απο τα τραπεζια για λεφτα και αθλητες. Ιδιωτικοι παραγοντες προβαλονται ως χορηγοι σε διοργανωσεις υποτιθεμενου κρατικου χαρακτηρα. Αθλητες υπαναπτυκτων χωρων βαφτιζονται εν μια νυκτι Αμερικανοι, Ρωσοι, Ελληνες κτλ., προκειμενου να φανει οτι οι νεες πατριδες ειναι φυτωρια ταλεντων και συλλεκτες μεταλλιων. Πιεση καλλιεργειται να υποστει ο αθλητης και απο τα αδηφαγα Μ.Μ.Ε. της χωρας του, που περιμενουν να φερει οπωσδηποτε χρυσο μεταλλιο. Συχνα καλλιεργειται και το συναισθημα του ανταγωνισμου απο τα Μ.Μ.Ε. με αποτελεσμα η "αθεμιτη" αυτη αθλητικη διοργανωση να εξελισσεται σε πεδιο εριδας και διαμαχης μεταξυ αθλητων για ενα κομματι απο χρυσο μεταλλο δεμενο σε ταινια. Αυτοι ειναι επισης καποιοι λογοι που ωθουν αθλητες - με την εγκριση συχνα των προπονητων τους - να ντοπαριστουν.
Αρκετα σκανδαλα εχουν υπαρξει στον χωρο του παγκοσμιου αθλητισμου. Και ενω υποτιθεται οτι, οπως στην αρχαιοτητα επαυαν οι εχθροπραξιες κατα την διαρκεια των Αγωνων, σημερα δυστυχως, δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα. Ολοι θυμουνται τις περιπτωσεις των Ολυμπιακων του Βερολινου το 1936 που εξελιχθηκαν σε φιεστα προβολης του ναζισιτκου καθεστωτος, του Μοναχου το 1972 που σημαδευτηκαν απο την δολοφονια 10 ισραηλινων αθλητων, τα μπουκοταζ μεταξυ χωρων του ανατολικου και του δυτικου μπλοκ στους Αγωνες του 1980 στην Μοσχα και του 1984 στο Λος Αντζελες αντιστοιχα. Στους φετινους Ολυμπιακους, οι οποιοι λαμβανουν χωρα στο Πεκινο, συνεβησαν ηδη καποια αιματηρα γεγονοτα στην περιοχη του Καυκασου - την ορεινη λωριδα ξηρας μεταξυ της Μαυρης και της Κασπιας Θαλασσας.
Τι αλλο μελει γενεσθαι στους 29ους Ολυμπιακους; Θα σταματησει το αιματοκυλισμα στον Καυκασο για τα ματια του κοσμου και προς σεβασμο στο Ολυμπιακο ιδεωδες; Θα εχουμε περαιτερω σκανδαλα χρηματισμου και ντοπινγκ;
Ο χρονος θα δειξει. Μολις αρχισαν οι Αγωνες. Ως τα τελη Αυγουστου, εχουμε πολλα καρβελια ακομη να φαμε...
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen