Freitag, 10. April 2009

ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ made in Greece!

Στο κειμενο της περασμενης Δευτερας, 06.04., εγινε μια αναφορα σε θεματογραφια η οποια σχετιζεται με τον τομεα των εικονογραφημενων περιοδικων κομικς. Στο σημερινο κειμενο εκφραζεται η επιθυμια να συνεχιστει το σχετικο θεμα, με αναφορες ομως κυριως σε ενα διαφορετικο επιπεδο.
Σε ενα απο τα αρχικα κειμενα της ιστοσελιδας αυτης (βλ. 05/09) ειχε παρουσιαστει μια συγκριτικη αναλυση μεταξυ της συγκεκριμενης κατηγοριας κομικς που παρουσιαζουν σουπερηρωες ως πρωταγωνιστες τους και το πως η εμπορευματοποιηση τους τους οδηγησε σε μια επιτυχημενη σταδιοδρομια ως κινηματογραφικες παραγωγες στο Χολλυγουντ - καθοτι τα συγκεκριμενα κομικς ειναι προιοντα των Η.Π.Α.
Υπο την αμερικανικη επιρροη ειχαν δημιουργηθει υπερηρωες και στον ελληνικο χωρο. Οι παλιοτεροι θα θυμουνται ασφαλως το περιοδικο "Μασκα", το οποιο κυκλοφορουσε μετα τον Β παγκοσμιο πολεμο. Στις σελιδες του ευρισκε κανεις ιστοριες για τον Υπερανθρωπο, τον Πρακτορα-Χ και αλλες φιγουρες. Ο "Μικρος Ηρωας" του Στ. Ανεμοδουρα και ο "Γκαουρ" του Ν. Ρουσσου, οπως και οι νεοτεροι "Βουγδουπος" του Τ. Αποστολιδη και "Μυθος" του Κ. Φραγκιαδακη δεν θα εξεταστουν στο παρων κειμενο. Οι δυο πρωτοι, διοτι παρα τις ικανοτητες τους, δεν διαθετουν υπερδυναμεις και κοστουμια που να τους κανουν να ξεχωριζουν για την ιδιοτητα του υπερηρωα και οι δυο τελευταιοι, διοτι οι δραση των λαμβανει χωρα στους αρχαιους χρονους και οχι στο παρον. Επισης οι ιστοριες τους ανηκουν περισσοτερο στον χωρο της ηρωικης φαντασιας, κυριως οσον αφορα τον Μυθο (που θυμιζει λιγο Κοναν και λιγο Ζηνα), ενω ο κοσμος του Βουγδουπου εχει εμφανεστατες αναλογιες με τον τους αντιστοιχους των Αστεριξ και Ιζνογκουντ.
Εν τελει, το μοναδικο κομικ ελληνικης παραγωγης, στο οποιο πρωταγωνιστουν ελληνες υπερηρωες, ειναι το "Υψιλον" των Β. Χειλα, Β. Κολλια, Γ. Αλερτα.


Η δημιουργια ενος κομικ με ελληνες υπερηρωες ηταν φαινεται θεμα χρονου. Ολοι οι λατρεις τετοιων περιοδικων ειχαν στην φαντασια τους το πλασιμο δικων τους ηρωων. Η ιδεα για το συγκεκριμενο κομικ υπηρχε ηδη απο το 1997, τελικα ομως το πρωτο τευχος κυκλοφορησε την ανοιξη του 2004. Εως τωρα δεν εχουν εκδοθει ομως πολλα τευχη.
Δεν υπαρχει η προθεση να ασχοληθουμε εδω με τις αιτιες και τους λογους που οδηγησαν τους δημιουργους να κυκλοφορησουν την δουλεια τους 7 χρονια αργοτερα, ουτε με κριτικη για το σχεδιο των μορφων. Ειναι λιγο ως πολυ γνωστο, οτι οι εκδοτικοι οικοι στην Ελλαδα ειναι δυσπιστοι ως προς την εμπορικοτητα τετοιων εγχειρηματων. Αλλωστε η αγορα, το αναγνωστικο κοινο στο οποιο απευθυνεται ενα τετοιο περιοδικο, ειναι μικρο. Επισης, δεν υπαρχουν και πολλες δυνατοτητες για δουλεια ως κομιστας. Υπαρχουν καποια ιδιωτικα Ι.Ε.Κ., μετρημενα στα δακτυλα, τα οποια προσφερουν μαθηματα σκιτσου, αλλα στην χωρα μας δεν υπαρχουν εταιριες αντιστοιχες των αμερικανικων Marvel και DC Comics που να απασχολουν πολυπληθες εργατικο δυναμικο. Αλλωστε οι περισσοτεροι κομιστες εικονογραφουν παιδικα βιβλια και φτιαχνου γελοιογραφιες για εφημεριδες.
Υπο αυτες τις περιστασεις, το κομικ με τις περιπετειες της ομαδας Υψιλον ειναι καλοδεχουμενο και μακαρι να αποδωσει καρπους η εκδοτικη προσπαθεια. Οσο για την πλοκη, θα ελεγε κανεις οτι θυμιζει λιγο τους "Watchmen" του A. Moore, οι οποιοι προσφατα εκαναν το ντεμπουτο τους στην μεγαλη οθονη. Τα μελη της ομαδας Υψιλον εχουν χαρακτηριστει απο γνωστες του χωρου σε ιστοσελιδες σχετικες με κομικς ως δημοσιοι υπαλληλοι του ελληνικου κρατους, οι οποιοι διαθετουν υπερδυναμεις και κοστουμια. Σιγα σιγα, με την παροδο των τευχων, βρισκονται μπλεγμενοι για τα καλα στις Συμπληγαδες του συστηματος. Αρχιζουν να αμφισβητουν τους εαυτους τους και τις προθεσεις των προισταμενων τους.
Η ομαδα Υψιλον στεκει επαξια απεναντι στις αντιστοιχες αμερικανικες υπερομαδες JLA και Avengers. Εχουμε πληθωρα χαρακτηρων, απο τον πατριωτη ηρωα με κοστουμι διακοσμημενο με τα εθνικα συμβολα (Γαλανολευκος) και τον κολοσσο με τιτανια δυναμη, ψυχη παιδιου και αγνωστη προελευση (Παν), ως την μαχητρια που προδιδει τους συντροφους της (Κιρκη).
Συγχαρητηρια για την εως τωρα δουλεια και ειθε η προσπαθεια που ξεκινησε ηδη να συνεχιστει, παρα τις οποιες αντιξοοτητες.

Keine Kommentare: