Dienstag, 21. April 2009

ΣΤΟ ΓΥΨΟ...

Σαν σημερα πριν απο 42 χρονια, μια ομαδα στρατιωτικων υπο τους Γεωργιο Παπαδοπουλο, Σπυρο Μαρκεζινη και Στυλιανο Παττακο γεμισε την Αθηνα τανκς και πηρε τα ηνια της πολιτειακης ηγεσιας της χωρας στα χερια της, αψηφοντας και παρακαμπτοντας τους δημοκρατικους θεσμους που απαιτουσαν την καθολικη συμμετοχη του ελληνικου λαου δια της ψηφου του στην εκλογη αντιπροσωπων για την ασκηση εξουσιας. Στο επισημο διαγγελμα τους απο ραδιοφωνου, οι πρωτεργατες του πραξικοπηματος επικαλεστηκαν διαφορες δικαιολογιες, οπως τον "κοκκινο κινδυνο", και αυτοπροβληθηκαν ως εθνοσωτηρες, παρομοιαζοντας την χωρα ως ασθενη. Συμφωνα με τα λεγομενα του Παπαδοπουλου, "η Ελλας ευρισκεται επι του γυψου" - και οι τρεις στρατιωτικοι επροκειτο να την βγαλουν απο αυτον. Η "Χουντα των Συνταγματαρχων" κυβερνησε επι 7 χρονια εχοντας ως συνθηματα της τον φοινικα που αναγεννιεται απο τις σταχτες του και το τριπτυχο "Πατρις - Θρησκεια - Οικογενεια". Οχι μονο δεν εβγαλε την Ελλαδα απο τον γυψο, αλλα της εριξε και αλλον απο πανω - μαζι με μπετον και ασβεστη...
Εκεινες οι εποχες ηταν πολυ περιεργες για ολους τους λαους. Ο πλανητης ζουσε στην σκια του Ψυχρου Πολεμου μεταξυ Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ., με την μεν πρωτη να εχει καταντησει σχεδον υστερικια απο την υποτιθεμενη κομμουνιστικη απειλη (βλ. Μακαρθυ) και να γεμιζει το Βιετναμ με ναπαλμ και πτωματα αμερικανων νεων. Η Γερμανια ειναι διαμελυσμενη σε δυο κρατη, με ενα τειχος να τα χωριζει στο Βερολινο. Η Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας, οπως και η Πολωνια, οι χωρες της Βαλτικης και των Βαλκανιων, η Τσεχια και η Ουγγαρια, ανηκαν στην σφαιρα επιρροης της Ε.Σ.Σ.Δ. του ανατολικου μπλοκ. Οι Ερυθρες Ταξιαρχιες πνιγουν την Ιταλια στο αιμα, ενω το ιδιο συμβαινει και με την οργανωση R.A.F. στην Δυτικη Γερμανια. Στην Κουβα ο Φιντελ Καστρο γινεται ηγετης, ενω στην Κυπρο Τουρκοκυπριοι πολεμουν εναντιον Ελληνοκυπριων. Η νεολαια επαναστατει τον Μαιο του 1968 στο Παρισι και στο Γουντστοκ των Η.Π.Α. διοργανωνονται συναυλιες-μαμουθ για καταπαυση του πυρος στο Βιετναμ.
35 χρονια μετα το τελος της χουντας και υπαρχουν ακομα Ελληνες που την αναπολουν. Πολλοι συμπολιτες μας πιστευουν οτι μονο μια δικτατορια τυπου Παπαδοπουλου θα εξαλειψει την ογκωδη γραφειοκρατεια, τα βυσματα, την διαφθορα των πολιτικων. Θα βελτιωσει την οικονομια, την επαγγελματικη αποκατασταση και την κοινωνια. Θα βαλει τελος στην εγκληματικοτητα και την ανελεγκτη διελευση οικονομικων μεταναστων. Θα δωσει εμφαση στην Παιδεια, τον Πολιτισμο, την Υγεια. Θα προστατεψει την οικογενεια, τα ηθη, τα εθιμα και τις παραδοσεις της χωρας.
Μαλλον για ρομαντικους και αιθεροβαμωνες προκειται. Οι χουντικοι κοιταξαν το συμφερον τους. Δικους τους ανθρωπους βολευαν οπου ηθελαν. Αλλωστε ειναι μεγαλη κουταμαρα να πιστευει κανεις οτι θα ερθει καποιος απο μηχανης θεος και θα βελτιωσει τα παντα στην Ελλαδα. Σε μια δημοκρατια, ο ιδιος ο πολιτης αποφασιζει για το βελτιστον μεσω της ψηφου του. Δεν ειναι μονον κουτο, αλλα και επικινδυνο να μην δεχεται ο πολιτης να κανει χρηση του δικαιωματος του εκλογης, αλλα να αφηνει αλλους να αποφασιζουν ως προς τι του αρεσει και τι οχι.
Μπορει η Ελλαδα να βρισκεται ακομα εντος του γυψου. Με το να αφηνει ομως ο καθε Ελληνας ψηφοφορος τα πραγματα στην τυχη τους και να περιμενει να ερθει ο ενας και ο αλλος "Μεσσιας του Ελληνισμου - Εθνοσωτηρας" (αν ερθει κανας τετοιος ποτε) μηπως και τον σωσει, μηπως του βολεψει τα παιδια στο δημοσιο, μηπως του χαρισει πανακριβο αυτοκινητο και χλιδατη βιλαρα, μπαινει πιο βαθια στον γυψο ο ιδιος και η χωρα. Ποτε πολιτευματα του "αποφασιζομεν και διατασσομεν" δεν οφελησαν, ουτε την χωρα, ουτε τους πολιτες της! Το να επικαλειται κανεις ενα πολιτευμα δικτατορικου προφιλ για να του βρει δουλεια, για να απαγορεψει την εισοδο στην χωρα σε λαθρομεταναστες, για να παταξει την εγκληματικοτητα δεν ειναι επιχειρημα που θα πρεπει να λαμβανεται στα σοβαρα. Γιατι ως συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις, μπορει καλλιστα να μετατραπει σε μπουμερανγκ και να χτυπησει αυτους που μεχρι προτινος το ευλογουσαν. Η εξουσια μπορει να γινει αχαριστη.

Keine Kommentare: