Montag, 13. April 2009

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ...

Πριν απο 5 μηνες εγραψε ο Ταλας ενα κειμενο σχετικο με τις γιορτες των Χριστουγεννων και την μαγεια τους στα παιδια (βλ. αντιστοιχο κειμενο 12/08 εντ.). Η εορταστικη περιοδος του Πασχα ειναι μια αλλη εποχη, επισης γεματη νοσταλγια για τις ευχαριστες παιδικες αναμνησεις.
Ηταν τοτε, την δεκαετια του 1980. Αντιθετα με την χριστουγεννιατικη περιοδο, περιμενε πως και πως να ερθει το Πασχα, οχι μονο για να κλεισουν τα σχολεια, αλλα για να απολαυσει την φυση. Οι εορτες συνεπιπταν με τον ερχομο της ανοιξης. Ο καιρος ζεσταινε, τα λουλουδια ανθιζαν, τα χελιδονια πετουσαν στις γειτονιες τιτιβιζοντας και μεταφεροντας κλαδακια για να φτιαξουν τις φωλιες τους. Η γειτονια του τοτε δεν ειχε παρα μονο ελαχιστες πολυκατοικιες. Οι γειτονες γνωριζονταν μεταξυ τους. Φυσικα μερικες χρονιες δεν εκανε ζεστη, αλλα κρυο. Καπου καπου επετε και καμια βροχουλα, απο αυτες τις δροσερες απριλιατικες.
Το Πασχα του αρεσε επισης, επειδη η Λειτουργια στην εκκλησια ηταν εξαιρετικη. Καθε μερα της Εβδομαδας των Παθων ηταν ιδιαιτερη. Απο τα μεσα της εβδομαδας εβαφαν η μητερα και η γιαγια τα αυγα και εψηναν κουλουρια. Ο πατερας πηγαινε στην αγορα για τα ψωνια - μαγειριτσα για την Παραμονη, κατσικι για την Κυριακη του Πασχα. Οι νονοι εφερναν λευκα παπουτσια και λαμπαδες.
Το αποκορυφωμα της ιεροτελεστιας ηταν η Περιφορα του Επιταφιου την Μεγαλη Παρασκευη στην γειτονια με την συνοδεια της φιλαρμονικης ορχηστρας του Δημου. Το Μεγαλο Σαβατο το βραδυ πηγαινανε ολοι οικογενειακως στην εκκλησια για να ψαλουν το Χριστος Ανεστη. Η λειτουργια διαταρασσοταν απο τις κροτιδες, τις φωτοβολιδες και τα αλλα πυροτεχνηματα των παιδιων.
Οταν ο καιρος ηταν καλος, ταξιδευαν - οπως ολοι οι ελληνες τετοια εποχη - στην εξοχη για να απολαυσουν το παραδοσιακο ψησιμο του οβελια. Επειτα απο αυτο, ερχοταν παλι η ρουτινα της καθημερινοτητας.

Ενας αλλος λογος που του αρεσε το Πασχα, ειναι οτι μονο εκεινη την εποχη τα υπαρχοντα καναλια προβαλλαν παλιες, επικες ταινιες. Σε πρωτη θεση ησαν οι χολλυγουντιανες υπερπαραγωγες της δεκαετιας του 1950 με βιβλικα θεματα, οπως οι "10 εντολες", ο "Μπεν Χουρ", ο "Χιτων", το "Κβο Βαντις". Η εορταστικη περιοδος ομως εδινε την δυνατοτητα να επεκτεινουν οι αρμοδιοι της ΕΡΤ το ρεπερτοριο τους και με ταινιες απο τον ευρυτερο θεματικο κυκλο των ψευδομυθολογικων και φανταστικων παραγωγων της Τσινετσιττα και του Χολλυγουντ. Ετσι απο την ασπρομαυρη μικρη οθονη παρηλαυναν και οι Αργοναυτες, ο Ηρακλης, ο Μασιστας.

Σημερα, σε αντιθεση με την χριστουγεννιατικη περιοδο, ελαχιστα εχουν ευτυχως αλλαξει για το Πασχα: Τα ιδιωτικα καναλια θυμουνται το παλιο καλο εθιμο και ριχνουν καποιες απο αυτες τις επικες ταινιες στο προγραμμα τους. Ο κοσμος συνεχιζει να φευγει στην εξοχη για το ψησιμο του οβελια και το επακολουθουμενο γλεντι. Συνεχιζει να πηγαινει στην εκκλησια.

Παλι καλα δηλαδη!


Keine Kommentare: