Samstag, 4. April 2009

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ.

Πληρης γεγονοτων και αυτη η εβδομαδα. Τις πρωτες μερες του Απριλη διοργανωθηκε η συναντηση των G 20 στο Λονδινο. Καπακι μετα, πολλοι απο τους ηγετες που πηραν μερος στην συναντηση κορυφης ταξιδεψαν προς Στρασβουργο και Μπαντεν-Μπαντεν, προκειμενου να συμμετασχουν στην συνδιασκεψη των κρατων-μελων του ΝΑΤΟ.
Παραλληλα, στην μικρη Ελλαδιτσα ο 23χρονος Γιωργος Βουτσης-Βογιατζης, γιος του βουλευτη του ΣΥΝ Νικου Βουτση και της Σοφιας Βογιατζη (διαζευγμενοι πλεον) καθοταν στο ειδωλιο του κατηγορουμενου για ληστεια που ειχε διαπραξει στις 3 Οκτωβριου 2007 σε υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στου Γκυζη. Το δικαστηριο τον τιμωρησε με 8 χρονια καθειρξης στις φυλακες Κορυδαλλου.

Επιφανειακα τα γεγονοτα της συνδιασκεψης των ισχυρων του κοσμου και της καταδικης του 23χρονου Γιωργου φαινονται ασυνδετα. Κι ομως, μπορει κανεις να βρει σε ορισμενα σημεια κοινα:
Οι ισχυροι του πλανητη, για αλλη μια φορα εμφανιστηκαν διαλλακτικοι και συνεργασιμοι. Δηλωσαν δε, οτι θα προσφερθουν 1,1 τρις. δολλαρια για την αντιμετωπιση της οικονομικης κρισης. Ο Γιωργος νομιζε οτι θα χτυπουσε το συστημα - το οποιο ο πατερας του ως βουλευτης κομματος αρτια (εξ)υπηρετει - με την λεια των 23.000 ευρω που εκλεψε απο την τραπεζα. Και στην μια και στην αλλη περιπτωση, βλεπουμε για αλλη μια φορα να επαναλαμβανεται το φαινομενο, το οποιο καλλιστα θα μπορουσε να ονομαστει και "συνδρομο Λοξλευ - Ντε Λα Βεγκα". Και να εξηγηθει γιατι:
Ο Λοξλευ ειναι ο γνωστος ηρωας Ρομπεν των Δασων, ενω ο μασκοφορος Ζορρο κρυβεται πισω απο την ταυτοτητα του Δον Ντιεγκο Ντε Λα Βεγκα. Τα alter ego των δυο διασημων ηρωων της κλασσικης λογοτεχνιας, γνωστοι περισοτερο απο τις κιν/κες τους μεταφορες, ειναι ευγενεις αριστοκρατες, μελη της αρχουσας ταξης της εποχης τους. Και ομως επωμιζονται τον ρολο του υπερασπιστη των αδυνατων, των φτωχων και των αδικημενων, χωρις προφανεις λογους για αυτο. Τι αραγε θα μπορουσε να δραστηριοποιησει ζαμπλουτους αριστοκρατες να αφησουν τα πλουτη τους στην ακρη για να βοηθησουν τους κατατρεγμενους της περιοχης τους; Ειναι μηπως η διψα τους για δραση και περιπετεια, προκειμενου να ξεφυγουν απο το βαρετο περιβαλλον τους; Η´εχουν αλλους λογους για να ταχτουν με το μερος των κατωτερων τους ταξεων; Μεχρι που φτανει το αισθημα ανιδιοτελιας και ο αλτρουισμος τους;
Στις κιν/κες μεταφορες και την λογοτεχνια, οι δυο ηρωες εχουν να αντιμετωπισουν κυριως ομοιους τους: Δουκες, λορδους, κομητες, βαρωνους και κυβερνητες που θελουν περισσοτερο πλουτο, περισσοτερη γη, περισσοτερους σκλαβους, περισσοτερα προνομια. Προκειμενου επομενως ο Λοξλευ να διατηρησει τους πυργους και τα κτηματα του και ο Ντε Λα Βεγκα την χασιεντα του, επινοουν την ταυτοτητα του εκδικητη των πλουσιων και υπερασπιστη των φτωχων. Ετσι παιρνουν τον λαο με το μερος τους, αφου ληστευοντας τους κακους πλουσιους, προσφερουν την λεια στους καλους φτωχους. Ετσι επαναφερουν το status quo της περιοχης τους και ολοι ζουν αρμονικα: Οι ηρωες διατηρουν τους τιτλους και τις περιουσιες τους, ενω κερδιζουν τις γυναικες της καρδιας τους. Οι κακοι πλουσιοι φυσικα τιμωρουνται. Οι φτωχοι παραμενουν φτωχοι, αλλα ειναι ευτυχισμενοι, διοτι δεν καταληστευονται και δεν τυραννουνται. Επικρατει μια ισορροπια δυναμεων.
Αντιστοιχως με τους Λοξλευ και Ντε Λα Βεγκα, οι ισχυροι του πλανητη θα κοιταξουν πρωτα τα δικα τους συμφεροντα. Βλεποντας πως η οικονομικη κριση δεν οφελει κανεναν, βγαινουν στις τηλεορασεις χαμογελαστοι, προσπαθωντας να μας καθησυχασουν, οτι ολα θα πανε καλα. Και για να μας πεισουν, μας λενε πως θα δωσουν 1,1 δις. Τωρα, ποτε, που και πως ακριβως θα διατεθουν αυτα τα χρηματα ειναι μια αλλη ιστορια, η εκβαση της οποιας ειναι φυσικα αγνωστη ακομη. Οσο για τον Γιωργακη, τον 23χρονο γιο του βουλευτη, μαλλον θα εχει δει πολλες ταινιες με τον Ρομπεν των Δασων και τον Ζορρο και σκεφτηκε οτι μπορει να τους μιμηθει...

Keine Kommentare: