Montag, 1. Februar 2010

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ.

Τα προσφατα μπλοκα της αγροτιας επι των εθνικων οδων θυμιζουν εν ολιγοις τις απεργιες των λεωφοριτζιδων της Αθηνας πριν απο 17 χρονια. Μονο που τοτε ειχε δημιουργηθει μπαχαλο που κρατησε συγκεκριμενο χρονικο διαστημα, αφου η τοτε κυβερνηση υποχωρησε στα αιτηματα των οδηγων λεωφορειων. Οι δε αγροτες επιμενουν να κλεινουν καθε χρονο τους δρομους και να κανουν διαφορες επιδειξεις on camera οπως χυσιμο γαλατος, πεταμα καρπουζιων, πορτοκαλιων, ροδακινων κ.α. φρουτων, αναλογα την εποχη και την περιοχη.
"Το πρωι οταν ξυπνω/ το τρακτερ μου βαζω μπρος" (Χαρρυ Κλυνν)
Ισως ομως να μην ειναι σωστο να ειρωνευομαστε καταστασεις, ειδικα οταν προκειται για περιπτωσεις, στις οποιες ειναι πολυ δυσκολο να βρεις ποιος εχει δικιο και ποιος οχι. Οι μεν αγροτες δεν μπορουν να προωθησουν τα προιοντα τους στην Ε.Ε. και αλλες χωρες, παρα μονο ενα συγκεκριμενο ποσοστο. Οι δε κυβερνησεις ειναι υποχρεωμενες απο την Ε.Ε. να στελνουν ορισμενα ποσοστα και προιοντα της ελληνικης αγροτικης παραγωγης προς τα εξω και αντιστοιχα, να εισαγουν. Οι επιδοτησεις καλλιεργειων εξαρτωνται απο την Ε.Ε. Τα ειδη των προιοντων τα επιλεγει η Ε.Ε. Υπαρχουν πολλοι αγροτες, οι οποιοι εχουν δει ολοκληρες σοδειες να καταστρεφονται, οπως π.χ. ειχε γινει με τα εσπεριδοειδη της Αργολιδας πριν απο 3 χρονια, οταν καταστραφηκαν μεγαλες ποσοτητες λογω των αντιξοων καιρικων συνθηκων. Απο την αλλη μερια, αυτοι που κινδυνευουν ειναι οι μικροκαλλιεργητες. Αυτοι που εχουν ενα χωραφακι 5 στρεμματων π.χ. και συμμετεχουν στον τοπικο τους συνεταιρισμο, ο οποιος παιρνει ενα ποσοστο απο τον καθενα και πληρωνει αναλογως. Οι μεγαλοπαραγωγοι, οι κολλιγοι, οι τσιφλικαδες, οπως λεγανε παλια, δεν εχουν σημαντικα προβληματα. Θα επιβιωσουν με τον ενα και τον αλλο τροπο. Αλλωστε ειναι γνωστο οτι παιζονται και στον αγροτικο τομεα διαφορα παιχνιδακια του τυπου, ο ταδε αγοραζει απο τον δεινα το Χ προιον σε χαμηλη τιμη, το οποιο το πουλαει στη συνεχεια σε υψηλοτερη τιμη για να κερδισει την διαφορα. Το προιον τελικα αγοραζεται απο το σουπερ μαρκετ σε τιμη κατα πολυ υψηλοτερη της αρχικης. Την περασμενη κιολας εβδομαδα ανακοινωθηκε οτι μεσα στις προσεχεις μερες θα γινουν αυξησεις της ταξεως του 3 με 4% σε πολλα προιοντα των σουπερ μαρκετ.


Στην Ελλαδα επισης επικρατει και το εξης φαινομενο: Μολονοτι υπαρχουν περιοχες πολυ πλουσιες και ευφορες (π.χ. στην Θεσσαλια και την Μακεδονια, την Αργολιδα, την Μεσσηνια, την Κρητη) οι οποιες παραγουν τα παντα σχεδον (απο πατατες, τοματες, εσπεριδοειδη και διαφορα αλλα ειδη λαχανικων και φρουτων, μεχρι κρεατα, ψαρια, και προιοντα που απορρεουν απο αυτα, οπως π.χ. γαλακτοκομικα, λουκανικα κτλ.) εν τουτοις οι ελληνικες εξαγωγες ειναι λιγοτερες απο τις εισαγωγες. Στα πλαισια της τελευταιας, αιγοπροβατα αγνωστου προελευσεως και υγειονομικου ελεγχου βαφτιζονται ελληνικα και προωθουνται στις ντοπιες κρεαταγορες. Το ιδιο συμβαινει με προιοντα οπως σιτηρα, γαλατα, καπνα, ξηρους καρπους, σταφιδες. Επισης κανει θραυση τα τελευταια χρονια η πληροφορια που θελει την Ε.Ε. να προωθει στις χωρες μελη της την εκβιαστικη καλλιεργεια μεταλλαγμενων προιοντων εναντι επιδοτησης, οπως και η νοθεια που γινεται με προιοντα οπως π.χ. το ελαιολαδο. Για το τελευταιο λεγεται οτι αυτο που βρισκεται στα ραφια γερμανικων, γαλλικων κ.α. σουπερμαρκετ ειναι μειξη καθαρου ελληνικου με ιταλικο και ισπανικο λαδι χαμηλης ποιοτητας. Τα ιδια λεγονται και για τα κρασια, αλλα και για τις εμφιαλωμενες πορτοκαλαδες που δεν γινονται απο φυσικο χυμο, αλλα απο κατι αλλο. Το θεμα με προιοντα οπως η φετα, κατοχυρωμενη ως ελληνικης προελευσης, ειναι ενα αλλο μεγαλο προβλημα. Συχνοτατα, μεγαλες αλυσιδες σουπερμαρκετ κεντροευρωπαικων χωρων διαθετουν την δικη τους φετα σε πλαστικη συσκευασια, με δηθεν αρχαιοελληνικη γραφη και κολωνες για ντεκορ. Στην πισω πλευρα ομως αναγραφεται οτι αυτη η...δηθεν φετα παρασκευαζεται και συσκευαζεται απο Χ% τυρι στη Δανια, την Ολλανδια και οπουδηποτε, εκτος απο την Ελλαδα.
Υποτιθεται οτι ολοι οσοι ασχολουνται με την γεωργια και την κτηνοτροφια στην Ελλαδα, απο τον αρμοδιο Υπουργο μεχρι τον τελευταιο μικροκαλλιεργητη, ειναι ενημεροι για ολα αυτα. Το πλεον λογικο θα ηταν να κινητοποιηθουν προς βελτιωση της καταστασης. Αντ' αυτου εχουμε φαινομενα, οπως τα επι χρονια επαναλαμβανομενα μπλοκα, τα οποια εχουν περισσοτερο απωτερο σκοπο, οπως φαινεται, να διασφαλιστουν τα συμφεροντα καποιων.
Οπως ομως ειχε γραφτει πριν πολυ καιρο σε αυτο εδω το ιστολογιο, ουτε τα μπλοκα, ουτε οι απεργιες ειναι αποτελεσματικες μορφες διαμαρτυριας, διοτι επιβαρυνουν τις υπολοιπες εργατικες ταξεις. Κατανοητος ο πονος οσων πραγματικα ζουν απο την ελληνικη γη, αλλα οι ενεργειες του ειδους με τα μπλοκα των τρακτερ, τα τελαρα με τα σαπια φρουτα και τα ληγμενα γαλατα να χυνονται στο δρομο δεν προσφερουν τιποτε προς οφελος των εμπνευστων τους, παρα μονο τον εκνευρισμο των υπολοιπων που βιωνουν καταστασεις σαν και αυτες και σαν τις ανωθι αναγραφομενες. Οι ενεργειες τους βλεπονται σαν εκβιασμος εναντιον των παντων και αυτο σιγουρα δεν ειναι προς το συμφερον τους. Ας βρουν επομενως αλλες μεθοδους, εαν επιθυμουν να συζητησουν τα προβληματα τους.

Keine Kommentare: