Samstag, 13. März 2010

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε.

Τα προσφατα γεγονοτα με την κοντρα μεταξυ Ε. Ε. - Ελλαδας και την αρνητικη διαφημιση της τελευταιας ανα τον κοσμο δειχνει, οτι τα στερεοτυπα που εχουν οι αλλοι για εμας δεν εχουν αλλαξει ριζικα απο την εποχη που ο Γαλλος συγγραφεας Edmont About δημοσιευσε το βιβλιο του "le roi des montagnes" (ο βασιλευς των ορεων, 1856).
Το βιβλιο αυτο, αμα την εκδοση του, αποτελεσε την πετρα του σκανδαλου. Την κυκλοφορια του στην Ελλαδα ακολουθησαν διαμαρτυριες Ελληνων πολιτικων και διανοητων της τοτε εποχης, αλλα και απλων πολιτων. Γιατι; Διοτι πολυ απλα, ο συγγραφεας σατυριζει φαινομενα και συνηθειες της τοτε ελληνικης κοινωνιας, τα οποια υπηρχαν και συνεχιζουν εν μερει να υπαρχουν ακομα.

Ο πρωταγωνιστης του βιβλιου ειναι ενας νεαρος φυσιοδιφης απο το πανεπιστημιο του Αμβουργου, ο οποιος ερευνα σπανια φυτα της ελληνικης υπαιθρου. Σε μια απο τις εξορμησεις του στα περιχωρα των Αθηνων (η Αθηνα της εποχης του About δεν ηταν παρα ενα μικρο χωριο. Οι δε περιοχες απο Αμπελοκηπους και βορεια, το Δαφνι κ.α. εκτος του κεντρου ησαν ερημικες, γεματες πλουσια βλαστηση και ρυακια. Και πολλους ληστες.), ενω συνοδευει μια ιδιοτροπη Βρετανιδα κομισσα και την ομορφη ανηψια της, με την οποια ειναι ερωτευμενος, πιανεται αιχμαλωτος μιας ομαδας ληστων με επικεφαλης τον Χατζηκωστη, βετερανο της ελληνικης επαναστασης και νυν επικυρηγμενο. Ο Χατζηκωστης ζηταει λυτρα για τις δυο γυναικες, αλλα οχι για τον πτωχο επιστημονα. Η κατασταση δειχνει να περιπλεκεται, καθως επικεφαλης του αποσπασματος που κυνηγαει τους ληστες ειναι ο...ανηψιος του Χατζηκωστη και ενω οι αποπειρες του Γερμανου φυσιοδιφη να αποδρασει πεφτουν στο κενο. Την υστατη στιγμη εμφανιζονται δυο Αμερικανοι καουμποιδες, γνωστοι του φυσιοδιφη, οι οποιοι, οπλισμενοι σαν αστακοι, ξεκανουν τους ληστες. Πανω στην ωρα ερχεται και η απονομη χαριτος για τον εναπομειναντα αρχηγο των ληστων, ο οποιος βλεποντας την τραπουλα να εχει γυρισει εις βαρος του, δηλωνει στον Γερμανο επιστημονα οτι παραταει τα βουνα και τα λαγκαδια, αποδεχομενος προταση της κυβερνησης να πιασει ποστο ως...Υπουργος Οικονομικων!
Σε αυτο το σημειο να τονιστει οτι ο συγγραφεας του εργου ειχε σχηματισει ιδιαν γνωμη για τα ελληνικα ζητηματα, οντας μελετητης του ελληνικου πολιτισμου και ζωντας απο το 1851 εως και το 1853 στην Ελλαδα, ως συνεργατης της EFA (Ecole Francaise d´Athenes).
Στο συγκεκριμενο εργο, ο About καυτηριαζει προσωπα, καταστασεις και συνηθειες. Οι ενεργειες του Χατζηκωστη εχουν κινητρο. Ο παλαιμαχος αγωνιστης της επαναστασης του 1821 πιστεψε οτι το απελευθερωθεν εθνος θα τον ανταμειβε για τους κοπους του. Βλεποντας ομως το αντιθετο, αναγκαζεται να βγει και παλι στο κλαρι, συστηνοντας συμμορια, η οποια ληστευε πλουσιους διαβατες και επιανε ξενους και ευπωρους περιηγητες ως ομηρους. Εδω ο About αναφερεται σε ενα θεμα, το οποιο τοτε ηταν πραγματικο γεγονος. Μετα την απελευθερωση της Ελλαδος, οι συνθηκες ηταν τετοιες, που πολλοι ανθρωποι βρεθηκαν χωρις κτηματα, ζωα, σπιτια, περιουσιες. Καποιοι επιτηδειοι εκμεταλλευτηκαν προσωπα και καταστασεις, συγκεντρωνοντας πλουτο στα χερια τους. Αυτοι ησαν διαφοροι μεγαλοτσιφλικαδες, δημαρχοι, κοινοταρχες κ.α. Αυτοι που αδικηθηκαν, πηραν τα βουνα και εγιναν κλεφτες.
Ενα αλλο θεμα που απασχολει τον συγγραφεα, ειναι αυτο το οποιο την σημερον ημερα αποκαλουμε "βυσμα", "κολλητηλικι" η' "μιζα". Ο αξιωματικος της αστυνομιας που κυνηγαει τον Χατζηκωστη ειναι ο ιδιος του ο ανηψιος. Και επειδη στην Ελλαδα το αιμα νερο δεν γινεται, και ο ανηψιος δεν θελει να φερθει ασχημα στον θειο του, ουτε ομως να χασει την θεση του ως αξιωματικος, καταστρωνει με τον πονηρο του μπαρμπα σχεδιο: Οι δυο τους θα σκηνοθετησουν μια ψευτομαχη μεταξυ των ανδρων τους, ωστε να δικαιολογηθει ο ανηψιος αργοτερα στο αρχηγειο, πως ναι μεν παλαιψε γενναια, αλλα οι ληστες τους ξεφυγαν. Συναμα, θα παρει και μερτικο απο τα λυτρα της απαγωγης.
Το αποκορυφωμα της τραγικης ειρωνειας στο εργο ειναι, οτι προς το τελος του, οχι μονο δινεται αφεση αμαρτιων στον αρχιληστη, αλλα και θεση διολου ευκαταφρονητη στην κυβερνηση: Ο αρχιληστης αναλαμβανει το Υπουργειο Οικονομικων! Αλλο ενα αποσπασμα που δειχνει οτι ο About γνωρισε τελεια την ελληνικη ιδιοσυγκρασια και ας εμεινε μονο 3 χρονια στην Ελλαδα!
Στο βιβλιο βεβαια υπαρχουν στερεοτυπα και για ολους τους αλλους χαρακτηρες, οχι μονο τους Ελληνες. Ετσι, ο Γερμανος φυσιοδιφης παρουσιαζεται ως πολυ μορφωμενος, αλλα αγαθος και ολιγον γκαφατζης. Η Αγγλιδα αριστοκρατισσα ειναι γκρινιαρα και απαιτητικη. Οι Αμερικανοι περιηγητες ειναι καουμποιδες.
Εν τελει, εχοντας υποψιν και τα προσφατα γεγονοτα, θεωρουμε οτι η τοτε αντιδραση του ελληνικου κοινου ως προς την εκδοση του εργου ηταν υπερβολικη. Μια καλοπροαιρετη σατιρα εκανε ο ανθρωπος! Αυτο κανουν πολλα ξενα Μ.Μ.Ε. σημερα, ετσι οπως εχει παει το πραγμα με την ελληνικη οικονομια.
Συνεπως...Take it easy guys...They´re just joking (about us)...

Keine Kommentare: