Dienstag, 16. März 2010

ΣΤΟ ΛΟΥΚΙ.

Ηταν 21 χρονων οταν αφησε αυτον τον κοσμο. 21 χρονων... Η υγεια του, το μικροκαμωμενο κορμακι του υπεφερε...
Τι κερδισε; Μια θεση στο βιβλιο των ρεκορ ως ο μικροτερος ανθρωπος του κοσμου. Εξ αυτου ηρθαν οι συνεντευξεις και οι προσκλησεις σε εκπομπες ανα τον κοσμο.
Ο He Pingping (74,61 cm) απο την Μογγολια κραταει το δακτυλο του συμπατριωτη του Bao Xishun (2,36 m). Και οι δυο τους καταγραφηκαν στο Guinnes Book of Records ως ο μικροτερος και ο μεγαλυτερος ανθρωπος του κοσμου αντιστοιχα.

Πριν 100 και βαλε χρονια, ανθρωπους με ειδικες παθησεις και εμφανιση που δεν συμβαδιζε με την καθιερωμενη, τους εκλειναν σε ζωολογικους κηπους. Οικογενειες με τα παιδακια τους περνουσαν και εβλεπαν διπλα στα αγρια ζωα απο μακρινες χωρες, Πυγμαιους, Ινδιανους, νανους, υδροκεφαλους. Αλλους παλι τους πουλαγαν στα τσιρκα και οι θιασαρχες γυριζαν πολεις και χωρια, επιδεικνυοντας τους στο κοινο. Θυμηθητε την ταινια "ο ανθρωπος ελεφαντας" και θα καταλαβετε. Τοτε τους ελεγαν φρικια και τερατα και τους κοροιδευαν.
Τωρα αποτελουν αντικειμενο θαυμασμου. Και οι ιδιοι, πολλοι απο αυτους, εχουν συνειδητοποιησει την ιδιαιτεροτητα τους. Και πουλανε οι ιδιοι τον εαυτο τους.
Τοτε ηταν οι εμποροπανυγηρεις. Τωρα ειναι η τηλεοραση. Το παιχνιδι της κοινωνιας με τις ταμπελιτσες συνεχιζεται και διογκωνεται μεσω του τηλεοπτικου φακου. Ο μικροτερος ανθρωπος, ο ψηλοτερος ανθρωπος, ο πιο παχυς, ο πιο αδυνατος, η γυναικα με τα μεγαλυτερα στηθη, ο ανδρας με το μακρυτερο μουστακι, ο πλουσιοτερος, ο διασημοτερος κτλ.... Παιρνεις τον μανατζερ να σου κλεινει τις δουλειες, υπογραφεις συμβολαια με εκπομπες, και πουλας τον εαυτο σου εναντι αμοιβης. Ολα για 15 λεπτα δημοσιοτητας, οπως ειχε προφητευσει ο Αντυ Γουορχωλ.
Και για τα φραγκα κυριε Γουορχωλ. Και για τα φραγκα.
Κι αν δεν εχεις ταλεντο, ολο και κατι θα βρεις να πασσαρεις στην οθονη. Ολες αυτες οι τηλεπερσονες που δηλωνουν μοντελα/ τραγουδιστριες/ ηθοποιοι/ παρουσιαστριες κτλ. κατι ξερουν απο αυτο.
Ο συγχωρεμενος He Pingping (βλ. φωτ.) ειχε 74,61 εκατοστα υψος να παρουσιασει. Μπορει να τον επηρρεασαν καποιοι να εκμεταλλευτει την σωματικη του ιδιαιτεροτητα. Μπορει καποιοι να τον επεισαν να απευθυνθει στους υπευθυνους της Guinness που ψαχνει για ρεκορ. Τα καταφερε και πηρε τον τιτλο. Και απο τοτε μπηκε στο λουκι της δημοσιοτητας.
Οι κυνηγοι ταλεντων, οι μανατζερ, ολοι αυτοι που χειριζονται τα Μ.Μ.Ε. δεν στεναχωριουνται. Το ξερουν οτι θα βρουν καινουργιο προιον. Ξερουν πως να χαλιναγωγουν τις μαζες. Ξερουν πως υπαρχουν τοσοι και τοσοι που διψουν για 15 λεπτα δημοσιοτητας και καμποσα χιλιαρικα. Θα βρουν αλλα προσωπα να πουλησουν. Μονο οι ταμπελιτσες θα μεινουν ιδιες. Οι ταμπελιτσες ποτε δεν αλλαζουν αλλωστε. Παραμενουν αναλοιωτες στο περασμα του χρονου. Υπαρχουν πολλοι που τις αγαπανε...

Keine Kommentare: