Freitag, 1. Mai 2009

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.

Αυτη ειναι μια απο τις σπανιες φορες που γραφω στο ιστολογιο μου σε πρωτο ενικο. Ο λογος ειναι επετειακος. Πριν απο εναν χρονο, τετοια μερα, ξεκινησα την δημιουργια του ιστολογιου.
Οπως και σημερα, ετσι και πριν απο εναν χρονο, ο καιρος ηταν ζεστος και ηλιολουστος στην πολη που μενω. Σε τραβαει να βγεις εξω απο τους 4 τοιχους σου. Να περιπλανηθεις σε δρομους και γειτονιες. Να ξαπλωσεις σε παρκα, με λουλουδια μυρωδατα. Να ακουσεις τα γελια των συνανθρωπων σου.
Θα το κανω. Αλλα πρωτα θα γραψω λιγα λογια, επετειακα. Το ιστολογιο το ξεκινησα, επειδη ηθελα να δημοσιευω δικα μου κειμενα. Ενα συντομο διηγημα δημοσιευτηκε ηδη, τον περασμενο Ιουλιο. Ελπιζω να ακολουθησουν κι αλλα. Επισης ηθελα να πω την αποψη μου για διαφορα θεματα. Καποια απο αυτα πολυ συζητημενα, αλλα οχι. Στο ιστολογιο μου θα βρειτε και αναφορες σε θεματα, με τα οποια δεν εχουν ασχοληθει αλλοι. Απλα, σκεφτομαι λιγο πολλοι οπως πολλοι, που ισως να ξεκινησαν ιστολογια για παρομοιους λογους. Το ιστολογιο δεν ειναι εκδοτικος οικος ουτε εφημεριδα. Δεν χρειαζεται να ξοδεψεις χρηματα και πολυ χρονο για να κανεις την δουλεια σου. Ουτε εχεις κανεναν απο πανω να σε πιεζει για προθεσμιες. Σαφως και δεν ειμαι επαγγελματιας δημοσιογραφος η´ συγγραφεας. Εχω ομως το δικαιωμα να λεω και εγω την γνωμη μου, ειτε αυτην την υπολογιζει καποιος, ειτε οχι.
Εως τωρα δημοσιευσα 128 κειμενα - μερικα απο αυτα ειναι αναδημοσιευσεις αρθρων απο εφημεριδες, τα οποια βρηκα ενδιαφεροντα. Η θεματολογια περιλαμβανει κειμενα τοσο καλλιτεχνικου και επιστημονικου, οσο και πολιτικου ενδιαφεροντος. Εντελως συμπτωματικα, παρατηρω οτι η πλειονοτητα των κειμενων εχουν να κανουν με κοινωνικα θεματα, καθως και με την ψυχολογια των ανθρωπων. Φιλοι μου εχουν προτεινει να κανω ενα μπλογκ με θεματογραφια αποκλειστικα σχετιζομενη με το γνωστικο μου αντικειμενο. Σκεφτομαι ομως, οτι αυτο θα ειναι ενα φτωχο σε κειμενα μπλογκ. Εγω θελω μεσω του ιστολογιου μου να καταγραψω καποιες σκεψεις μου που πηγαζουν απο την επικαιροτητα. Ειμαι και εγω μερος του κοσμου, ακομα κι αν χρειαζομαι χρονο για να περναω μακρια απο αυτον.
Το ιστολογιο βελτιωσε σε πολλα την ως τωρα ζωη μου. Ειναι μια ευχαριστη απασχοληση που εχω στον ελαχιστο ελευθερο χρονο μου. Καποια θεματα θελουν ιδιαιτερη προετοιμασια και οξυνουν την παρατηρητικοτητα και σκεψη μου. Για καποια θεματα χρειαστιηκε να αναθεωρησω τις ως τωρα αποψεις μου. Η επεξεργασια αλλων παλι, με εκανε να δω καποια πραγματα διαφορετικα. Το ιστολογιο ειναι και ενα ειδος ψυχικης εκτονωσης. Παλιοτερα με εκνευριζαν διαφοροι και διαφορα. Τωρα ειμαι πιο ηρεμος και προσπαθω τουλαχιστον, να μην παιρνω καποια πραγματα στα σοβαρα.
Κατα τα αλλα, η αιτηση που ειχα κανει για ενα ερευνητικο προγραμμα εγκριθηκε. Εδω και μηνες ασχολουμαι πλεον κυριως με αυτην την εργασια. Καθημερινα προπονουμε σε ενα μικρο γυμναστηριακι στην γειτονια μου. Καθε πρωι λιγο μετα την ανατολη του ηλιου σηκωνω βαρη, κανω ποδηλατο, τρεχω στον διαδρομο, κανω καμψεις και διαφορες αλλες ασκησεις προκειμενου να βελτιωσω την φυσικη μου κατασταση. Το υπολοιπο της ημερας το εχω διαθεσημο για την εργασια μου. Τρεχω στις βιβλιοθηκες που ειναι διασπαρτες στην πολη, γραφω, εκτυπωνω, σκαναρω, ετοιμαζω εικονογραφικο υλικο. Στον ελευθερο χρονο μου, ειτε γραφω στο ιστολογιο, ειτε κανω βολτες - ειδικα με καλο καιρο - για να ξεσκασω. Που και που θα επισκευτω κανα μουσειο και κανενα σινεμα, η´θα φαω κατι εξω. Συνεχιζω να μενω μονος μου σε ενα δωματιακι. Γνωριζω απο τους χωρους εργασιας μου καποια ατομα, λιγα σε αριθμο, αλλα ο καθενας εχει τις δουλειες του, τις υποχρεωσεις του και τα ενδιαφεροντα του. Και επειδη δεν θελω να πιεζω τους αλλους, αλλα και επειδη δεν βλεπω να γινεται καποια κινηση απο την μερια τους, κρατω αποστασεις. Αλλωστε ειχα πολλες δυσαρεστες εμπειριες στο παρελθον και δεν θα ηθελα να ξαναζησω τα ιδια. Δεν με πειραζει, γιατι και μονος μου περναω καλα. Οπως εγραψα αλλωστε, στην παρουσα φαση αισθανομαι καλα. Εχω την ησυχια μου και ασχολουμαι με πραγματα που μου αρεσουν. Οπως λεει και ενα ποιηματακι με τον τιτλο "ο Νομαδας" της 12.11.2005:
"Διασχιζω το φραγμα του χρονου
κινουμαι στο χωρο
περιπλανιεμαι στο απειρο
Δεν ξερω που παω
δεν ξερω πως και γιατι
ξερω ομως ποιος ειμαι:
Eνας νομαδας
και ελπιζω -
- Ελπιζω καποτε να βρω
αυτο που απο τα βαθη της καρδιας μου
αναζητω"

2 Kommentare:

in antis hat gesagt…

Αγαπητέ Tala,
Χρόνια πολλά για τα γενέθλια του ιστολογίου. Εύχομαι πολλά ακόμη κείμενα.
Παρατήρησα κι εγώ μια σταδιακή «ηρεμία» στα κείμενα σου, που μάλλον οφείλεται και στην τακτοποίηση ζητημάτων σου.
Συγχαρητήρια και για την έγκριση του ερευνητικού! Τι θέμα έχει;
Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε ό,τι κανεις.

TaLaS hat gesagt…

Ευχαριστω πολυ για τις ευχες. Συγνωμη που μολις τωρα απαντω, δεν ειχα προηγουμενως το χρονο για αυτο, αν και ειχα διαβασει την ειδηση.

Να εισαι καλα και καλη συνεχεια στα δικα σου!