Samstag, 17. April 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

Το παρων ζητημα θετει εκ νεου μια συζητηση περι της εξουσιας και του ρολου των Μ.Μ.Ε. στην πολιτικη σκηνη. Προκεται φυσικα για το πολυκροτο ζητημα των αποζημιωσεων που προκληθηκαν στην Ελλαδα κατα τους χρονους της γερμανικης Κατοχης (1941-1944).

Τι παιζεται;

Η ελληνικη πλευρα, μετα τα γερμανικα δημοσιευματα τυπου Focus εγειρε για αλλη μια φορα το θεμα των γερμανικων αποζημιωσεων. Συζητηση περι αυτου ειχε γινει και πριν απο 15 με 18 χρονια. Η τοτε ελληνικη κυβερνηση συζητουσε μαλιστα για την αγορα και απαλλοτριωση των οικοπεδων, στα οποια στεγαζονται το Ινστιτουτο Γκαιτε και η Γερμανικη Αρχαιολογικη Σχολη, σε περιπτωση που η γερμανικη κυβερνηση αρνηθει να πληρωσει τις αποζημιωσεις για το μακελειο στο Διστομο, τα Καλαβρυτα, τους εκτελεσμους στην Καισαριανη.
Αυτη την φορα, η απαντηση της γερμανικης πλευρας ειναι...διχαλωτη! Γερμανοι πολιτικοι δηλωσαν, πως, εφοσον η Ελλαδα ζηταει αποζημιωσεις, θα πρεπει να τις διεκδικησει επισημα, μεσω διεθνων δικαστηριων κτλ. Κατι τετοιο, λενε, δεν εχει γινει. Η Ελλαδα δεν εχει προχωρησει σε επισημη διεκδικηση απο το γερμανικο κρατος.
Καποιοι αλλοι γερμανοι πολιτικοι ομως, ισχυριζονται το ακριβως αντιθετο! Οτι δηλαδη απο την δεακετια του '90 ηδη ειχαν προχωρησει Ελληνες και Γερμανοι στην υπογραφη συμφωνητικων και ειχαν κατατεθει ποσα αξιας πολλων εκατομμυριων ως αποζημιωση για τα δεινα της Κατοχης. Συνεπως το θεμα αυτο εχει ληξει προ πολλου, κατα την γνωμη τους, και κακως οι Ελληνες επιμενουν.
Σ' αυτους συμπαρισταται η εφημεριδα "Bild", που ειχε και σχετικο αρθρο σε καποιο φυλλο της πριν απο 2 μηνες.
Οπως φαινεται απο την μικρη αυτη συνοψη των τεκταινομενων, αλλα λενε οι μεν και αλλα οι δε. Και οταν για ζητηματα σαν και αυτο υπαρχει τοσο μεγαλη διασταση αποψεων, αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα. Καποια απο τις δυο πλευρες, με την συμπραξη φυσικα και καποιων Μ.Μ.Ε., που τωρα τηρουν σιωπη ιχθυος για το ζητημα, δεν μας τα λεει σωστα!


Keine Kommentare: