Freitag, 16. April 2010

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ: Two life style worlds.

Προσφατα βγηκε η ειδηση οτι η Καγκελαριος της Γερμανιας Αγγελα Μερκελ ταξιδεψε στις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμενα, στην Πολιτεια της Καλιφορνια. Εκει ειχε συναντηση με τον κυβερνητη της Πολιτειας αυτης (γνωστο και ως Gouvernator), Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ.
Ιδιαιτερη περιπτωση ο τυπος αυτος! Εγκατελειψε καπου στην δεκαετια του '70 την γενετειρα του στην Αυστρια για να ζησει και να εργαστει στις Η.Π.Α. Με ελαχιστες γνωσεις της αγγλικης, χοντροκομμενη φατσα και σωματικη διαπλαση περαν του φυσιολογικου, ο υψους 1.88 μ. Σβαρτζενεγγερ καταφερε να κατακτησει 7 φορες τον τιτλο του "Mr. Olympia", την ανωτατη διακριση στο επαγγελματικο μποντυμπιλντινγκ. Παραλληλα, βελτιωσε τα αγγλικα του και πηρε μαστερ στις οικονομικες επιστημες. Οταν βαρεθηκε απο ολα αυτα, στραφηκε στον κινηματογραφο, οπου εκανε καριερα σε ταινιες δρασης και περιπετειας. Απο την δεκαετια του '80 και επειτα, ο Αυστριακος με την βαρια προφορα και με περιμετρο βραχιονα 55 εκατοστα, υποδυθηκε τον Κοναν τον Βαρβαρο, τον Εξολοθρευτη, τον Κομμαντο, τον Μπατσο. Στον "Predator" πολεμαει με εξωγηινους, στο "End of Days" με τον Σατανα, στο "The sixth day" με τον κλωνο του! Αφου ειδε οτι πλεον δεν περναει η μπογια του και οι ταινιες του δεν εχουν πλεον απηχηση, στραφηκε στην πολιτικη και καταφερε και εδω να μεγαλουργησει, απο την θεση του κυβερνητη της πολιτειας της Καλιφορνια. Και να τον τωρα, μετα απο τοσα χρονια, γερασμενος με βαμμενο μαλλι, να μαχεται για μια απο τις πλουσιοτερες πολιτειες των Η.Π.Α., αυτος, ενας αυστριακης καταγωγης πολιτογραφημενος Αμερικανος, ρεπουμπλικανος μεν, παντρεμενος με μια εκ της οικογενειας των Δημοκρατικων Κεννεντυ δε. Αυτος, που κονομισε περιπου 10 εκατομμυρια δολλαρια συν τα ποσοστα απο τις εισπραξεις για την ταινια του "Terminator II" (1992) μονο και μονο για να πυροβολει δεξια και αριστερα, μασωντας την ατακα "hasta la vista baby!"



Αλλα αυτο δεν ειναι ενα κειμενο για τον Σβαρτζενεγγερ, το θαρρος και τον ζηλο του οποιου για επιτυχια στη ζωη πολλοι θα θελανε να εχουν. Ουτε και για την Καλιφορνια, στην οποια βρισκεται το Χολλυγουντ, η μεγαλυτερη κερδοφορα βιομηχανια του κοσμου. Ειναι περισσοτερο ενα κειμενο για την Ελλαδα. Ναι, για την Ελλαδα. Γιατι παρουσιαζει τοσες ομοιοτητες με τον κοσμο της Καλιφορνια...
Αυτα μπορει να τα διαπιστωσει κανεις, οταν συγκρινει εκπομπες τυπου "The fabulus life of the rich and famous" στο MTV με τα εγχωρια λαιφ σταιλ εντυπα και εκπομπες. Σου δινουν την εντυπωση οτι προκειται για το ιδιο πραγμα...
Σε αυτον τον κοσμο του λαιφ σταιλ, το κεντρο της Αθηνας π.χ. ειναι σαν το L. A. και τα βορεια προαστια κατι σαν την Santa Barbara. Η Γλυφαδα ειναι το αντιστοιχο Beverly Hills και παει λεγοντας. Οπως στο Χολλυγουντ, ετσι και στην Ελλαδα του λαιφ σταιλ, αν εισαι - η' ισως για να εισαι - celebrity θα πρεπει να το δειχνεις. Να ξοδευεις πολυ χρημα. Να κυκλοφορεις στα κλαμπς, να πινεις σαμπανιες, να οδηγας πανακριβα αυτοκινητα, να διαμενεις σε βιλες με πισινα και γηπεδο τεννις, να πας βολτα με κοτερο, να κανεις διακοπες στην Αραχωβα για Χριστουγεννα, στη Μυκονο για Πασχα και Δεκαπενταυγουστο, να φορας διαφορετικα ρουχα, παπουτσια και κοσμηματα δυο και τρεις φορες τη μερα, να κανεις πλαστικες, να επιδιδεσαι σε shopping therapy - κυριως κανοντας την διαδρομη Αθηνα Λονδινο να μοιαζει με την αντιστοιχη Κολλιατσου Παγκρατι.
Στον κοσμο του λαιφ σταιλ επιβαλλεται η φιγουρα και το ποιος/ποια ειναι πιο σεξυ, πιο καλοντυμενος/η, πιο λεφτας. Οι δε συγκρισεις πανε κι ερχονται: Η Αννα Βισση ειναι η Μαντονα της Ελλαδος, η Δεσποινα Βανδη η JLo της Ελλαδος, ο Σακης Ρουβας ο εγχωριος Ρικυ Μαρτιν, η Καλομοιρα πλασσαρεται ως Μπριτνευ Σπιαρς κτλ.
Στον κοσμο του λαιφ σταιλ επιβαλλεται ο νεοπλουτισμος τοσο, οσο οι οξυζενε ξανθιες που ολο και πλυθαινουν στην Ελλαδα.
Τελικα υπαρχουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ Καλιφορνιας και Ελλαδας...

Keine Kommentare: