Dienstag, 6. Juli 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Τα πραγματα πηγανε οπως τα ειχανε υπολογισει: Κρατησανε το συστημα των πανελλαδικων, με την διαφορα οτι το μηχανογραφικο το συμπληρωνεις εκ των υστερων, αφου βρεις ποσες μοναδες πιανεις και σε ποια σχολη μπορεις δηλωθεις βαση αυτων των αριθμων. Καταργησανε την βαση. Ετσι περασαν περισσοτερα παιδια σε ακομη περισσοτερες σχολες, μολονοτι ειχαν κακους βαθμους. Στο παλιοτερο συστημα, αυτο προ του 1998, δεν θα περνουσαν καν με αυτην την βαθμολογια. Τα θεματα ειναι ετσι κι αλλιως κοινοτυπα μεν, πολυπλοκα δε. Αλλα τι σημασια εχει; Αυτο που μετραει ειναι, να ικανοποιηθουν, αν οχι ολοι, οσο το δυνατον περισσοτεροι. Οι γονεις που κουβαλανε, οι μεν των κατωτερων κοινωνικων ταξεων, τα κομπλεξ της παιδικης τους ηλικιας. Τα παιδια τους πρεπει να σπουδασουν, γιατι δεν σπουδασαν οι ιδιοι. Γιατι θα τους κοροιδευουν ολοι στη γειτονια και το χωριο. Οι δε των ανωτερων κοινωνικων ταξεων, απο αλαζονια. Ο γιος του μεγαλοδικηγορου η' του γιατρου πρεπει να σπουδασει κατι αναλογο. Να συνεχισει την οικογενειακη παραδοση. Η κορη της αρχιτεκτονος για να κρατησει το γραφειο. Φυσικα και καποια παιδια που εχουν θρεψει μεσα τους το συναισθημα οτι πρεπει να αποκτησουν εξειδικευμενες γνωσεις, προκειμενου να επιβιωσουν στην ζουγκλα της επαγγελματικης καταρτησης.
"TA NEA", 06.07.10
Ολοι οι καλοι χωρανε, λενε. Αποδεικνυεται απο τα αποτελεσματα των φετινων εξετασεων (βλ. πινακες εντ.). Δεν πειραζει που εισαγονται σε σχολες με βαθμους κατω απο την βαση. Αυτο που μετραει ειναι οτι εισαγονται! Δεν πειραζει που πατωσαν σε Αρχαια Ελληνικα, Μαθηματικα, Φυσικη. Ειναι δυσκολα μαθηματα. Ναι, αλλα πατωσαν και στην Ιστορια!
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 06.07.10

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 06.07.10


Μπα δεν βαριεσαι... Σαμπως και θα σπουδασουν Ιστορικοι; Τα παιδια ξερουν τι θελουν: Δουλειες που υποσχονται γρηγορη επαγγελματικη αποκατασταση. Εδω βεβαια κρυβονται παρα πολλες παραμετροι, καθως δεν ειναι απολυτως βεβαιο, οτι οι επιθυμητες σχολες θα δωσουν και το αναμενομενο αποτελεσμα. Η αγορα εργασιας παραμενει προβληματικο πεδιο στην Ελλαδα. Για ολα σχεδον τα επαγγελματα.
Και τωρα τι λεμε για αυτο; Ματαιοτης Ματαιοτητων, τα παντα Ματαιοτης; Ειναι σε τελικη αναλυση το συστημα των πανελλαδικων ενα ειδος ματριξ, μια ψευδαισθηση που παγιδευει γονεις, μαθητες και δασκαλους;
Το σκεφτεται και γελαει. Καποτε ηταν και αυτος παγιδευμενος στο ματριξ. Σαν τον Οδυσσεα στο καταρτι δεμενος, ακουγε το τραγουδι των Σειρηνων του συστηματος, ανημπορος ν' αντιδρασει.
Δεν μπορεις να νικησεις το συστημα. Μπορεις να το αντικαταστησεις με αλλο. Νομιζει οτι πιο δικαιο και αξιοκρατικο θα ηταν ενα συστημα εισαγωγης σε Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. που ομοιαζει με τα αντιστοιχα των υπολοιπων χωρων της Ε.Ε. Στην Γερμανια, την Γαλλια, την Αγγλια, την Αυστρια λ.χ., επιλεγεις εσυ σε ποια σχολη θελεις να σπουδασεις. Η δε σχολη σε δεχεται βαση ορισμενων κριτηριων, π.χ. βαθμο απολυτηριου. Ουτε εξετασεις επι εξετασεων, ουτε μηχανογραφικα. Απλα πραγματα, που κανουν την ζωη των νεων και των γονεων τους πιο ησυχη.
Προφανως, οπως εχει γραφτει παλιοτερα στο παρων ιστολογιο, υπαρχουν καποιοι λογοι, για τους οποιους το συστημα των πανελληνιων η' πανελλαδικων παραμενει. Αναφερθηκε η υποθεση αυτη στο ξεκινημα του κειμενου. Καποιοι θελουν να δημιουργησουν την ψευδαισθηση οτι ολα πανε καλα και δεν πρεπει να υπαρχουν λογοι ανησυχιας. Ολοι οι καλοι θα βολευτουν. Καλοι με κακους βαθμους. Τζιμανια στην παπαγαλια. Ισως τελικα το παπαγαλακι, για το οποιο γινεται τοσος ντορος εδω και καμποσα χρονια, θα πρεπει να αναγορευθει σε εθνικο πτηνο. Εχουμε παπαγαλακια μαθητες, παπαγαλακια πολιτικους, παπαγαλακια δημοσιογραφους. Η παπαγαλια τεινει να γινει εθνικο σπορ και θρησκεια.
Να γιατι δεν αντιδρα κανεις. Τους ζαλισαν το ματριξ και τα παπαγαλακια. Ειναι και καλοκαιρι και ο κοσμος εχει αλλες αναγκες. Αλλωστε απο Σεπτεμβριο ξεκινουν οι εγγραφες στις σχολες. Ιδιαιτερα σε αυτες που δεν εχει σημασια, εαν εγραψαν οι υποψηφιοι τους κατω απο την βαση στο μαθημα της Ιστοριας. Δεν θα τους χρειαστει.

Keine Kommentare: