Donnerstag, 15. Juli 2010

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XLV.

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το ΥΠΠΟΤ για UNESCO και Καραγκιόζη

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τα ραδιοφωνικά σχόλια που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της UNESCO «ότι ο Καραγκιόζης έχει τουρκική υπηκοότητα», το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα: Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη της UNESCO στο Αμπου Ντάμπι (28 Σεπτεμβρίου ώς 2 Οκτωβρίου του 2009). Εχουν δηλαδή παρέλθει εννέα μήνες από τότε.

Το ιστορικό είναι το εξής: Το 2008 η Τουρκία υπέβαλε φάκελο προκειμένου το Θέατρο Σκιών να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στα μέσα Ιουνίου του 2009 το Επικουρικό Σώμα της UNESCO γνωμοδότησε καταρχήν θετικά στην πρόταση και στη συνέχεια η πρόταση επικυρώθηκε στη διάσκεψη στο Αμπου Ντάμπι. Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 το ΥΠΕΞ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ για την κίνηση της Τουρκίας. Προκειμένου να καταστεί σαφής η θέση της Ελλάδας ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της πολιτιστικής εμπειρίας του ελληνικού λαού, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ε1 του ΥΠΕΞ, προέβη σε σχετική δήλωση. Εκτοτε η Ελλάδα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, σε συνεργασία με μεσογειακά, βαλκανικά και μεσανατολικά κράτη, επανέφερε εισήγηση ώστε το Θέατρο Σκιών να αναγνωριστεί ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι το Θέατρο Σκιών είναι μια πολιτισμική πραγματικότητα που αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης μέσης Ανατολής, μια πραγματικότητα πολύ παλαιότερη από τα έθνη-κράτη. Αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και σύμβολο της ευρύτερης περιοχής μας. Ειδικότερα η ελληνική εκδοχή του Καραγκιόζη είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
....................................................
Τουρκος λοιπον ο Καραγκιοζακος. Καθοτι η φιγουρα του θεατρου σκιων βασιζεται, λενε, σε προσωπο που εζησε επι οθωμανικης αυτοκρατοριας. Ως πολιτης της αυτοκρατοριας αυτης, απο γραφειοκρατικης αποψης, ηταν Τουρκος υπηκοος.
Βεβαια, εδω εχουν γινει, ο Ομηρος Τουρκος, ο Μεγας Αλεξανδρος Μακεντονσκι, ο Σωκρατης Αφρικανος (s. Martin Bernal), η φετα δανεζικη, στον Καραγκιοζακο θα κολλησουν;
Ερωτηση: Η Αγλαια του Καραγκιοζη, τι εθνικοτητος ειναι;

Keine Kommentare: