Freitag, 2. Juli 2010

Bully beatdown.

Εδω και αρκετο καιρο προβαλλεται απο το MTV η εκπομπη "Bully beatdown". Στην αρχη την ειδε συμπτωματικα, καθως εκανε ζαππινγκ στα καναλια. Αραια και που βλεπει καποια επεισοδια, οταν εχει χρονο.
Το κλου της εκπομπης εχει ως εξης: Ο καπως τρελαρας παρουσιαστης της εκπομπης, πρωταθλητης των mixed martial arts "Mayhem", διηγειται πως οταν ηταν νεοτερος, υπεφερε απο τους νταηδες του σχολειου και της γειτονιας του. Τωρα που μεγαλωσε και εμαθε τα κολπα, θελει να βοηθησει και αλλους που εχουν παρομοιες εμπειριες. Τα θυματα τραμπουκισμου, του αφηγουνται τις ιστοριες τους και ποιος τους ενοχλει. O Mayhem επισκεπτεται τον εκαστοτε νταη και του κανει παντα την ιδια προσφορα: Αν μπει στο ρινγκ για να παλεψει με επαγγελματια αθλητη, εχει την δυνατοτητα να κερδισει 10.000 δολαρια. Αν ηττηθει η' παραιτηθει, χανει τα λεφτα, τα οποια πηγαινουν στο θυμα. Φυσικα ο καθε νταης ειναι τοσο σιγουρος για τον εαυτο του, που δεχεται.
Σε καμια εικοσαρια αγωνες που εγιναν, μια χουφτα νταηδες καταφεραν να αποσπασουν τμημα των χρηματων αυτων και μονο ενας ετυχε να κερδισει και τα δεκα χιλιαρικα. Ολα αυτα υπο τις κοροιδιες του Mayhem και των θυματων, που φαινεται να απολαμβανουν το σωου.
Τις τελευταιες μερες ωστοσο εχουν παρουσιαστει καποιες πληροφοριες μεσω διαδικτυου, στις οποιες επικρατει ο ισχυρισμος, οτι η εκπομπη αυτη ειναι στημενη. Μπορει να ειναι αληθινες αυτες οι φημες. Μπορει πραγματικα οι νταηδες και τα θυματα να ειναι απλως κομπαρσοι. Αυτο ομως εχει μικρη σημασια. Το σημαντικο ειναι οτι δινεται μεσω του σωου η ψευδαισθηση, οτι αυτος που υπεφερε καποτε, μπορει να πληρωσει πισω με το ιδιο νομισμα εκεινον που του εκανε κακο.
Ενα εξισου σημαντικο στοιχειο ειναι η νοοτροπια των νταηδων. Τυποι χωρις μελλον, με μοναδικα ενδιαφεροντα την μπαλα, τα αυτοκινητα και τις γκομενες, βασιζονται στα μπρατσα τους που τους εδωσαν την φημη του αρχηγου της ταξης και του νταη της γειτονιας τους. Περα απο τον μικροκοσμο τους ειναι ενα τιποτα. Παραταυτα νομιζουν οτι πρεπει να εχουν αποψη για τα παντα - μονιμως εσφαλμενη - και αρεσκονται να ταλαιπωρουν συνανθρωπους τους μονο και μονο επειδη αυτοι διαφερουν απο εκεινους. Η μαγκια τους βεβαια παει περιπατο στο ρινγκ. Αλλωστε, ο παρουσιαστης εχει πολλακις σχολιασει το γεγονος, οτι μετα απο δυο λεπτα στον πρωτο κιολας γυρο, οι λεβεντομαγκες αρχιζουν να γκρινιαζουν σαν κοριτσακια. Περιπου δηλαδη οπως χαρακτηριζουν τα θυματα τους.


Ωραια θα ηταν να ειχαμε και στην Ελλαδα ενα τετοιο σωου. Ενα σωου, στο οποιο ο καθε φουκαρας, απο τον μεροκαματιαρη, τον φοιτητακο, τον συμβασιουχο, την νοικοκυρουλα, τον ανεργο, τον οικογενειαρχη, τον μεταναστη, τον συνταξιουχο, τον ημιαπασχολουμενο, θα μπορουσε να βγαζει το αχτι του, βλεποντας το καθε λαμογιο του Δημοσιου, τον καθε μεγαλοπαραγοντα, πολιτικο, διευθυντη, μιζαδορο, γραφειοκρατη, γκολντεν μποι κτλ. να ταλαιπωρειται, να ξεφτιλιζεται, να εκμηδενιζεται.
Η εκδικηση βεβαια δεν ειναι ωραιο πραγμα. Σε αυτες τις περιπτωσεις ομως ειναι απαραιτητη η συμβολη της, κι ας τρωγεται και κρυα, οπως λενε!

Keine Kommentare: