Mittwoch, 23. Februar 2011

ΠΑΓΑΝΙΑ.

Το τρεξιμο ανα την υφηλιο του τωρινου πρωθυπουργου, θυμιζει λιγακι εκεινες τις μακρινες εποχες της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας της υστερης περιοδου, λιγο πριν το τελος. Τοτε, που ο αυτοκρατορας Μανουηλ Β' Παλαιολογος εκανε ταξιδια στην Ευρωπη, προκειμενου να πεισει τους βασιλικους οικους να χρηματοδοτησουν τους πολεμους του εναντι των Τουρκων.

Ιωαννης Η' Παλαιολογος
Τα γνωστοτερα ταξιδια του Μανουηλ ελαβαν χωρα κατα το τελος του 14ου και τις αρχες του 15ου αιωνα. Ο αυτοκρατορας μετεβει στον οικο των Αραγωνων, στην Αγια Ρωμαικη Αυτοκρατορια, στην Γαλλια του Καρολου VI, στη Δανια της Μαργαριτας. Εφτασε να ειναι ο μοναδικος βυζαντινος αυτοκρατορας, ο οποιος περασε την Μαγχη και επισκεφτηκε την Αγγλια του Ερρικου IV.
Οπως περιπου και στην περιπτωση του Τζεφρυ μας, ετσι και ο Μανουηλ ελαβε ενα σωρο υποσχεσεις απο τους ηγεμονες της Ευρωπης. Αλλα βοηθεια καμια. Μερικα χρονια αργοτερα, στα 1439, ο διαδοχος του Ιωαννης Η' Παλαιολογος ταξιδευει για τους ιδιους λογους στην Φλωρεντια. Εκει συναντιεται με τον Παπα Ευγενιο IV. Και εκει τα ιδια. Τουλαχιστον η παρουσια του βυζαντινου δεν περασε απαρατηρητη απο τους καλλιτεχνες της εποχης.
Ετσι, βλεπουμε οτι τουλαχιστον δυο αυτοκρατορες του Βυζαντιου επεχειρησαν, κατα την εποχη της ευρωπαικης Αναγεννησης, να συσφιξουν τους δεσμους τους με την χριστιανικη Δυση και να αναλαβουν τις επαφες με τους βασιλεις αυτοπροσωπως. Η Δυση δεν εκανε κατι. Στα 1453, η Κωνσταντινουπολη πεφτει γινεται πρωτευουσα του οθωμανικου κρατους. Οι δυτικοι αντεληφθησαν τον κινδυνο, μολις αρχισαν να νιωθουν την ανασα των Οθωμανων στον σβερκο τους, οπως φαινεται απο τους διαφορους βενετοτουρκικους πολεμους, την ναυμαχια της Ναυπακτου και τις πολιορκιες της Βιεννης...


Keine Kommentare: