Montag, 28. Februar 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΝΕΑ) ΑΝΑΒΑΣΙΣ.

Εχει περασει παρα πολυς καιρος απο τοτε που, μεσω του ιστολογιου πληροφορουσαμε για τα πλεον επικαιρα θεματα, σχετικα με τον Μεγα Αλεξανδρο (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/12/blog-post_8207.html, www.notis-o-talas.blogspot.com/2009/11/blog-post.html). Τωρα μαθαινουμε, οτι η σειρα εκθεσεων με θεμα την ζωη και το εργο του μεγαλου στρατηλατη, η οποια ειχε ξεκινησει απο το Μαννχαιμ τον Οκτωβριο του 2009, θα συνεχιστει ως και το 2012.

Πιο αναλυτικα: Η εκθεση που ειχε παρουσιαστει στο Μαννχαιμ το 2009, μεταφερθηκε και σε αλλες πολεις. Απο τον Δεκεμβριο του 2010 εως και τον Μαιο του 2011 θα παρουσιαζεται στην Μαδριτη. Η συγκεκριμενη εκθεση εχει ως θεματολογια της την επιδραση του ελληνικου πολιτισμου στην Ανατολη και την επιρροη του ιδιου του Αλεξανδρου στις κουλτουρες των χωρων απο τις οποιες περασε.
Συναμα ομως, το ΥΠΠΟΤ μαζι με το παν/μιο Θεσ/κης και τις αρχαιολογικες εφορειες της Β. Ελλαδος θα παρουσιασουν μεσα στο 2011 και το 2012 δικες τους εκθεσεις για τον Αλεξανδρο. Ο θεματικος αξονας των εκθεσεων αυτων, οι οποιες θα εμφανιστουν μεταξυ Απριλιου και Αυγουστου 2011 στην Οξφορδη (Ashmolean Museum) και απο τον Οκτωβριο 2011 μεχρι και τον Γεναρη 2012 στο Παρισι (Louvre), περιστρεφεται γυρω απο τον πολιτισμο και την καθημερινη ζωη των Μακεδονων στη Β. Ελλαδα. Θα παρουσιαστουν πολλα τεχνουργηματα, αγνωστα τα πιο πολλα στο ευρυ κοινο.
Μολονοτι δεν υπαρχει πολιτικο υποβαθρο κατα τους διοργανωτες των εκθεσεων, σιγουρα ειναι ενα θετικο βημα το οτι αυτες θα παρουσιαστουν σε δυο μεγαλες και αξιολογες ευρωπαικες πολεις. Και ειναι ευκαιρια για το αγγλικο και γαλλικο κοινο, οπως και για το αντιστοιχο γερμανικο και ισπανικο, να ενημερωθει απο πρωτο χερι για το ποιοι ησαν οι αρχαιοι Μακεδονες, μακρυα απο εθνικιστικες φανφαρες.
Ελπιζουμε οι εκθεσεις να συνεισφερουν στο να κατανοησουν οι επισκεπτες τους οτι:
1. Οι αρχαιοι Μακεδονες ησαν ενα αρχαιοελληνικο φυλο που μιλουσε και εγραφε σε δωρικη διαλεκτο.
2. Απο την αρχαικη εποχη και μετα, το μακεδονικο βασιλειο επεκταθηκε προς βορραν. Επι Φιλιππου Β', πατερα του Αλεξανδρου, κατακτηθηκαν και προσαρτηθηκαν οι περιοχες της Παιονιας και Δαρδανιας, τμηματα του σημερινου ΦΥΡΟΜ και της Βουλγαριας δηλαδη,
3. Οι Ρωμαιοι ειχαν σαφως καποιους λογους, για τους οποιους διεσπασαν το μακεδονικο βασιλειο και εκαναν την επαρχια Μακεδονιας, τον πυρηνα του δηλαδη, πιο κοντα στην επαρχια Αχαιας, που ηταν ολη η υπολοιπη Ν. Ελλαδα απο την μια. Απο την αλλη δε, δημιουργησαν την επαρχια Moesia superior, η οποια ηταν η Παιονια. Η πρωτευουσα του κρατιδιου ΦΥΡΟΜ Σκοπια, ιδρυθηκε απο τους Ρωμαιους. Μηπως ο διαχωρισμος των δυο επαρχιων εξυπηρετουσε κι αλλους σκοπους, εκτος απο την αποδυναμωση των Μακεδονων και την εκμηδενιση μελλοντικων επαναστατικων κινηματων; Μηπως οι Ρωμαιοι εβλεπαν Μακεδονες και Παιονες ως διαφορετικα εθνη;
4. Τα αρχαιολογικα ευρηματα στην Β. Ελλαδα (Πελλα, Αιγες, Βεργινα, Σταγειρα, Ολυνθος, Νικοπολις, Χαλκιδικη, Βεροια) μαρτυρουν πολιτιστικη συνεχεια, αλλα και ομοιομορφια με αντιστοιχα αντικειμενα απο την Ν. Ελλαδα, τουλαχιστον απο την εποχη του Χαλκου και μετα. Κατι που δεν υποστηριζεται απο τα αρχαιολογικα ευρηματα απο ΦΥΡΟΜ, τουλαχιστον απο την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου και μετα (: βλ. αρθρα του αρχαιολογικου περιοδικου Macedonian Heritage, αλλα και τα αντιστοιχα κεφαλαια για την προιστορικη και πρωτοιστορικη ΦΥΡΟΜ στα βιβλια σε επιμελεια Γ. Ασλανη και Δ. Γραμμενου περι Προιστοριας των Βαλκανιων). Σε αυτην την περιπτωση, θα πρεπει να γινουν συγκρισεις και να αναζητηθουν παραλληλα απο την ευρυτερη περιοχη των δυτικων και ανατολικων Βαλκανιων.


Keine Kommentare: