Sonntag, 20. Februar 2011

ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΕΣ.

Σε μια εβδομαδα θα λαβει χωρα η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ της αμερικανικης ακαδημιας κινηματογραφου. Πολλοι ανθρωποι απο τον χωρο αυτο θα βραβευτουν για το εργο τους. Τα ΜΜΕ δινουν συνηθως βαρυτητα στους ηθοποιους. Και κυριως στους πρωταγωνιστες και τις πρωταγωνιστριες. Υπαρχουν βεβαια και τα βραβεια Β' ρολων. Αν και οι περισσοτεροι δεν ασχολουνται ιδιαιτερα με τους δευτεραγωνιστες.








Κακως βεβαια, καθοτι οι πιο πολλοι απο τους ηθοποιους Β' και Γ' ρολων ειναι πιο επαγγελματιες απο αυτους που καποιοι ονομασαν πρωτοκλασσατους. Και το πιο σημαντικο, εχουν πλουσιοτερη εμπειρια στο σανιδι, τη μικρη και την μεγαλη οθονη, απο οτι οι πρωταγωνιστες. Φτανει να ριξει κανεις μια ματια στα βιογραφικα και τις φιλμογραφιες καρατεριστων, οπως οι εικονιζομενοι Telly Savalas, Anthony Quinn, John Rhys Davies, Klaus Kinski. Αλλα και πολλων αλλων, σαν τους Brian Blessed, Tom Wilkinson, Udo Kier, Peter Postlethwait, Natasha Ritchardson, Tony Curran, Jason Felmyng, Liv Schreiber. Μεσω της φιλμογραφιας τους, εχει κανεις την εντυπωση οτι οι ανθρωποι αυτοι δουλευαν σχεδον αδιακοπα. Αρκετοι εξ αυτων δε, οπως ο Liam Neeson, κατορθωσαν να εξελιχθουν σε πρωτοκλασσατους ηθοποιους και να πρωταγωνσιτουν σε ταινιες.
Εχουμε και στην Ελλαδα παρομοιο φαινομενο. Μπορει στον ελληνικο κιν/φο να πρωταγωνιστουσαν η Βουγιουκλακη, η Καρεζη, ο Χορν, ο Αλεξανδρακης, ο Παπαμιχαηλ, αλλα χωρις τις στιβαρες ερμηνειες και την πλουσια εμπειρια καλλιτεχνων οπως ο Παντελης Ζερβος, ο Μανος Κατρακης, η Τασσω Καββαδια, η Γεωργια Βασιλειαδου, τα εργα στα οποια πρωταγωνιστουσαν, θα χωλαιναν.
Και μολονοτι πολλοι σημερα τους αγνοουν, εμεις σεβομαστε το πλουσιο εργο που μας αφηνουν καρατεριστες ξενοι και Ελληνες, οπως οι προαναφερθεντες, σαν παρακαταθηκη.



Keine Kommentare: