Donnerstag, 24. Februar 2011

ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ.

Εφτασαν και οι Αποκριες... Τσικνοπεμπτη σημερα, θα πεσουν ολοι στα παιδακια και τα μπριζολακια... Διαλειμα απο την μιζερια... Και το Σαβ/κο, για κανενα μασκε παρτυ. Αν και λογω της εποχης, ειναι λιγο δυσκολο να εχει κανεις διαθεση για γλεντια. Εκτος ισως απο τα μικρα παιδια. Ναι, και οι Αποκριες ειναι γιορτη για τα παιδια. Να φορουν διαφορα κοστουμια και να παιζουν.

Θυμαται κι αυτος τα δικα του παιδικα χρονια. Τις δικες του Αποκριες, οι οποιες, λογω της χρονικης περιοδου, συνεπεφταν με διαφορες ιωσεις που κυκλοφορουσαν Φλεβαρη και Μαρτη.
Θυμαται, πως οι δικοι του ειχαν την φαεινη ιδεα, η' ισως και τα μεσα, να του παρουν μια στολη ... ταυρομαχου. Σακακι και παντελονι ως το γονατο μαυρα, βελουδενια, με κεντημενα κατι ψευτικα διακοσμητικα, ψευτοχρυσαφενια, μαζι και με πετρουλες, υποτιθεται διαμαντενιες. Πουκαμισο λευκο, με φρουφρου στο γιακα και τα μανικια, απο αυτα τα λεπτα, διαφανη, απο αυτο το περιεργο υφασμα που προκαλει φαγουρα. Ενα χαρτινο καπελο, τρικωχο, με μαυρο βελουδο απο την εξωτερικη πλευρα ντυμενο. Και μια μικρη καπα κοκκινη, με εναν μαυρο ταυρο στο κεντρο. Για αξεσουαρ ηρθε και ενα σπαθακι μικρο, πλαστικο.
Αυτη τη στολη την υπεμενε για πολλα χρονια. Απο την δευτερα εως την πεμπτη δημοτικου. Οχι σαν τα αλλα παιδακια, που καθε χρονια ειχαν και απο αλλη στολη. Δεν ηταν ευχαριστημενος. Θα προτιμουσε να ειχε κοστουμι Ζορρο. Η' Μπατμαν. Με μασκα, για να μην τον βλεπει κανεις. Αλλα του ειχαν τη στολη του ταυρομαχου. Και αυτος ηρωας ειναι, του ειπανε. Ψεμματα. Ο ταυρομαχος δεν ειναι ηρωας. Ειναι δολοφονος. Οι ταυρομαχιες δεν ειναι αθλημα. Ειναι μακελειο. Γιατι θα επρεπε να υπαρχει η στολη του ταυρομαχου ως αποκριατικη φορεσια; Τι το ηρωικο εχει ο ταυρομαχος;
Ετσι λοιπον, περασε τα καλυτερα χρονια της ζωης του, πηγαινοντας στα αποκριατικα παρτυ ντυμενος ταυρομαχος. Οταν μεγαλωσε λιγο και δεν του εκανε πλεον η στολη, του πηρανε μια καουμποι. Αλλος ηρωας αυτος. Σκοτωνε Ινδιανους με τα πιστολια του. Οταν δεν του εκανε και αυτη η στολη, την δωσανε. Απο τοτε, δεν ξαναντυθηκε με φορεσια τις Αποκριες. Δεν ξαναγιορτασε τις Αποκριες. Κανενας δεν τον καλεσε απο κει και περα σε αποκριατικο παρτυ. Μεγαλωσε. Ενηλικιωθηκε. Εφυγε. Ξεχαστηκε.
Στις λατινοαμερικανικες χωρες, ο ταυρμαχος θεωρειται ηρωας. Στις Η.Π.Α. ο καουμποης θεωρειται ηρωας. Εκεινος δεν τους βλεπει ομως ετσι. Αλλα, αν, μονο αν τους δει μεταφορικα; Αν, μεταφορικα, ο ταυρομαχος συμβολιζει την μαχη του ανθρωπου εναντια στη φυση; Αν, και ο καουμποης ειδωθει συμβολικα; Τοτε ναι, υπαρχει κατι τι το ηρωικο. Βλεποντας προς τα πισω, βλεπει τον εαυτο του να δινει αγωνες σαν ταυρομαχος. Αλλα οχι σε ισπανικη αρενα. Στην αρενα της ζωης. Και ο ταυρος ειναι το συστημα. Η γραφειοκρατια. Τα λαμογια που προσπαθουν να εκμηδενισουν καθε αντισταση, καθε εννοια αξιοκρατιας και ηθους. Απο αυτην την αποψη, ναι, ειναι ταυρομαχος. Θα αντισταθει σε αυτο το σαπιο κατεστημενο.


Keine Kommentare: