Sonntag, 15. Juni 2008

ΤΑ ΦΡΙΚΙΑ.

Μεσα στο σκουπιδαριο των τηλεοπτικων εκπομπων - για τις οποιες εχει γινει περιγραφικη αναφορα σε προηγουμενο κειμενο - ξεχωριζει ο Ταλας, απο το υποειδος των θεωρουμενων "ρεαλιτοπαιχνιδιων", την σειρα "το μοντελο και το φρικιο", η οποια προβαλεται για δευτερη συνεχομενη σαιζον απο ιδιωτικο καναλι της γερμανικης τηλεορασης. Το concept της εχει ως εξης: Πανεμορφες μοντελες αναλαμβανουν να "εκπαιδευσουν" συνεσταλμενους νεαρους. Οι κοπελες βλεπουν το "εργο" τους ως "λειτουργημα". Τα εν λογω "φρικια" ειναι συνηθισμενοι τυποι, με καπως πιο "ακραιες" συνηθειες: Παιζουν παιχνιδια φαντασιας στο pc με τις ωρες, συλλεγουν γραμματοσημα, φυλλα δεντρων και νομισματα και διαβαζουν συνηθως λογοτεχνια τυπου Lord of the Rings και Harry Potter. Πραγματα διολου επιτρεπτα για νεους ανδρες την σημερον ημερα, κατα τις μοντερνες μοντελες της εκπομπης. Οχι οχι, ο σκοπος της ζωης τους ειναι να βοηθησουν αυτους τους νεαρους να βγουν απο το καλουπι τους, να αφησουν τους υπ/στες, τα διαβασματα και να ασχοληθουν με πιο "σοβαρα" πραγματα.

Πρωτα πρωτα, να αλλαξουν ως χαρακτηρες: Nα γινουν πιο θαρραλεοι, πιο "μαγκες". Ο θεατης παρακολουθει, καθως η τηλεοπτικη καμερα ακολουθει τους ντροπαλους νεους που θελουν και πρεπει να αλλαξουν σε πολεις, καφετεριες, πλαζ. Για να ξεπερασουν τις ντροπες τους, πρεπει να μιλησουν με κοπελες στο δρομο, και να τους ζητησουν να πανε καπου μαζι για να γνωριστουν. Και δωστου γελιο ο θεατης, με το καψωνι που επεβαλαν στους ντροπαλους νεους οι μοντελες! Γιατι, καμια κοπελα, ειτε στην Στουττγαρδη, ειτε στην Αθηνα, δεν θα διακοψει την απασχοληση της για καποιον αγνωστο που την ειδε στο δρομο, και με γελοιες προφασεις (π.χ. θραυση κανει το σεναριο του στυλ "ειμαι καινουργιος και δεν γνωριζω την πολη, μηπως μπορεις να με βοηθησεις;") της ζητα να πιουν καναν καφε μαζι.

Η επομενη... "ασκηση θαρρους" εχει να κανει και με σωματικες αντοχες - αλλωστε, τα παιδια αυτα δεν ειναι αθληταραδες. Το συνηθεστερο τεστ που τους ζηταται στην περιπτωση αυτη, ειναι να κανουν bunjee-jumping. Ωραια μεθοδος να δειξει κανεις τον "ανδρισμο" του, κατα τις μοντελες και τους δημιουργους της εκπομπης! Και να τα δακρυα του "φρικιου" που πασχει απο υψοφοβια να τρεχουν βροχη απο τα ματακια του θολωνοντας τα γυαλακια του, αλλα ελα που οι μοντελες ειναι τσαουσες και τον καταφερνουν! Και να τον, που κανει την βουτια! Φιλια οι μοντελες - τωρα πια εγινε αντρας...

Αφου περασουν τα τεστ επιτυχως, τα "φρικια" υποβαλλονται σε αλλαγη εμφανισης: Πουκαμισες και πουλοβερ, καθως επισης φθαρμενα τζινς και αθλητικα παπουτσια δινουν την θεση τους σε ρουχα με μοντερνα σχεδια και χρωματα. Μαλλια και μουσια κοβονται και ενιοτε βαφονται, τα γυαλια δινουν την θεση τους σε φακους επαφης και τυχον ατελιες του προσωπου, οπως τα σπυρακια, κρυβονται κατω απο το καταλληλο make up. Τα "φρικια" μεταμορφωθηκαν σε νεους ανδρες, ετσι οπως ακριβως τους απαιτουν οι καιροι - και οι γνωστοι και μη εξαιρετεοι "διαμορφωτες κοινης γνωμης". Οι μοντελες τους αποχαιρετουν, και αποχαιρετουν τους θεατες, πεπεισμενες για το θεαρεστο εργο τους. Ποιος ξερει, ισως καποια μερα να βραβευτουν για την προσφορα τους στο κοινωνικο συνολο και την τηλεθεαση... Οσο για τους νεους - που προφανως συμμετεχουν σε αυτην την εκπομπη υποβαλοντας τον εαυτο τους σε ολους αυτους τους εξευτελισμους, μονο και μονο για να αλλαξουν την εμφανιση τους, διοτι πριν δεν αισθανονταν αβολα να κυκλοφορουν αναμεσα σε κοσμο - μπορουν να ζησουν με την ψευδαισθηση οτι εγιναν αποδεκτοι απο την κοινωνια επειδη εχουν ζελεδια στο μαλλι και δερματινο σακακι στους ωμους.

Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι οντως αξιολυπητοι. Αξιον αποριας ειναι, γιατι δεν αλλαζαν τοσο καιρο την εμφανιση τους, αφου το ηθελαν. Επρεπε να πανε στην εκπομπη αυτη, να γελοιοποιηθουν μπροστα στα ματια εκατομμυριων τηλεθεατων "για να γυρισουν καινουργια σελιδα στη ζωη τους", οπως λενε; Βγαινουν στο γυαλι και λενε πως θα ηθελαν να ειναι γυμνασμενοι - μα γιατι δεν πηγαιναν σε γυμναστηριο τοσο καιρο; Γεματη απο γυμναστηρια ειναι η Γερμανια! Τι να πει κανεις... Και σε αυτην την χωρα υπαρχουν περιεργοι. Αλλοι πληρωνουν 50 ευρω για embracement courses...

Keine Kommentare: