Samstag, 24. Oktober 2009

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

Αριστερα το πορτραιτο της Νοφρετιτης - αγαπημενης συζυγου του "αιρετικου" φαραω Αχενατον - βασιλισσας της Αιγυπτου. Δεξια η καγκελαριος - για 2η φορα - της Γερμανιας, Ανγκελα Μερκελ. Η φωτογραφια προερχεται απο τα εγκαινια της περασμενης εβδομαδας που εγιναν στο Νεο Μουσειο του Βερολινο, το οποιο, δεν ειναι και πολυ νεο. Το κτηριο ειχε καταστραφει κατα τον Β Παγκοσμιο πολεμο. Στεγαζε την αιγυπτιακη συλλογη, η οποια, μαζι με το εικονιζομενο πορτραιτο, εκτιθονταν για χρονια στο ανακτορο του Σαρλοττενμπουργκ. Με την ανακαινιση του Νεου Μουσειου, η αιγυπτιακη συλλογη του Βερολινου επεστρεψε στην πρωτη της κατοικια.

Οι δυο γυναικες αλληλοκοιταζονται. Ο θαυμασμος της ισχυρης γυναικας της Γερμανιας για την βασιλισσα της Αιγυπτου ειναι αδυνατον να αγνοηθει. Τα ματια μιλανε απο μονα τους...
..........................................................................
Αυτο το φθινοπωρο εχουν μαζευτει πολλα ιωβιλαια και επετειοι στη Γερμανια... Πολυ ψωμι η κατασταση...
Εκτος του οτι φετος συμπληρωνονται 20 ακριβως χρονια απο την πτωση του τειχους του Βερολινου, στην πολη υπαρχει και μια αλλη εορταστικη επετειος: Εορταζονται τα 200 χρονια απο την ιδρυση του πανεπιστημιου του Χουμπολντ, που καποτε βρισκοταν στον ανατολικο τομεα, το κρατος με την ονομασια "Λαικη Δημοκρατια της Γερμανιας".
Το πανεπιστημιο ιδρυθηκε κατα υποδειξη του Βιλχελμ φον Χουμπολντ, αδελφου του Αλεξαντερ φον Χουμπολντ. Μειζωνος σημασιας υπηρξε η συμβολη του τοτε ηγεμονα, Φρειδερικου ΙΙ του Μεγα στην δημιουργια του. Στο πανεπιστημιο διδαξαν μεγαλες μορφες των Τεχνων και των Γραμματων, οπως ο Αλμπερτ Αινσταιν και ο Τεοντορ Μομμσεν.
Και απο τα 20 χρονια της πτωσης του τειχους του Βερολινου και τα 200 απο την ιδρυση του πανεπιστημιου της ιδιας πολης, παμε στα 2000 χρονια απο την νικη του Χερουσκου Αρμινιου εναντι των ρωμαικων λεγεωνων στον Τευτονικο Δρυμο! Η ηττα για τους Ρωμαιους τον Σεπτεμβρη του 9 π.Χ. ηταν τοσο οδυνηρη, που λεγεται οτι ο ιδιος ο Αυγουστος, ο αυτοκρατορας της Ρωμης, κλαιγοντας απαιτουσε απο τον Βαρο, τον διοικητη και υπευθυνο της καταστροφης, να του φερει πισω τις λεγεωνες του.
Ο Αρμινιος καταγοταν απο την αριστοκρατικη οικογενεια που κυβερνουσε την γερμανικη φυλη των Χερουσκων. Ειχε μεγαλωσει στη Ρωμη, οπου και ελαβε την κλασσικη παιδεια. Επισης εκπαιδευτηκε σε θεματα στρατηγικης. Προσφιλης πρακτικη των Ρωμαιων προς τους κατακτημενους λαους. Τους προσαρτουσαν και ιδεολογικα στην αυτοκρατορια. Ετσι πιστευαν οτι θα τους εχουν πιστους. Με τους Γερμανους ομως, ηταν διαφορετικα τα πραγματα.
Οι Ρωμαιοι ειχαν κατακτησει ολοκληρη την Μεσογειο. Ειχαν ολα τα Βαλκανια, φτανοντας ως τον Καυκασο και την Μεσοποταμια. Στα νοτια, ολη την Βορειο Αφρικη, ως τις παρυφες της Σαχαρας. Την Ιβηρικη Χερσονησο, την Γαλλια, την Αγγλια. Και απο την Γερμανια, τον νοτο και την Δυση. Γνωστες πολεις εκει ησαν η Κολωνια, το Μαιντζ, το Τριερ. Αλλα οι Γερμανοι ηξεραν οτι ησαν κατακτητες. Και οι γερμανικες φυλες δεν ηθελαν ξενους.
Ο Αρμινιος εμαθε πολλα απο τους Ρωμαιους, ωστε να τα χρησιμοποιησει εναντιον τους. Αφου εγινε αρχηγος των Χερουσκων, πηρε με το μερος του και αλλες γερμανικες φυλες. Και χτυπουσε τους Ρωμαιους στα μετοπισθεν. Ο Βαρος, διοικητης των γερμανικων επαρχιων, εσπευσε με τις λεγεωνες του να τον αντιμετωπισει με τον κλασσικο, ρωμαικο σχηματισμο. Ο Αρμινιος τον παρεσυρε μεσα στο δασος. Το τυπικο γερμανικο δασος με το ανισοπεδο εδαφος και τα ψηλα, κωνοφορα δεντρα που το κανουν ακομα πιο σκοτεινο και απειλητικο. Εκει δεν μπορουσε να κρατηθει ο σχηματισμος των λεγεωνων. Ο Αρμινιος ειχε το πλεονεκτημα. Και το χρησημοποιησε με επιτυχια...
2000 χρονια μετα, πληθωρα νεων βιβλιων για το θεμα ειδικα, αλλα και για τους αρχαιους Γερμανους και Ρωμαιους γενικοτερα εχει κυκλοφορησει στην γερμανικη αγορα. Στην διεθνη βιβλιογραφια η μαχη του Τευτονικου Δρυμου φαινεται να εχει κερδισει μια θεση ως γεγονος μειζονος σημασιας, αφου αποδεικνυει οτι προκειται για μια επιτυχημενη αποκρουση των λεγεωνων εντος της αυτοκρατοριας.

Keine Kommentare: