Mittwoch, 14. Oktober 2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ, Nr. 2.

Ηταν μια ζεστη, ανοιξιατικη μερα στην επαρχιακη πανεπιστημιουπολη της Γερμανιας οπου σπουδαζε. Ειχε μεσημεριασει και εκεινος ξεφυλλιζε καποια εντυπα οταν χτυπησε το τηλεφωνο. Στην αλλη γραμμη ηταν ο Στεφανος, ενας ελληνογερμανος φιλος που ερχοταν που και που στην πολη. Ο Στεφανος ειχε σπουδασει οικονομικες επιστημες και εργαζοταν σε μια εταιρεια λιγο πιο εξω απο την φοιτητουπολη. Εκεινο το μεσημερι βρισκοταν στην πολη και ηθελε να τον δει.
Σε δεκα λεπτα ειχαν συναντηθει στην κεντρικη πλατεια. Ο ηλιος εκαιγε. Πιασανε μια σκια σε μια καφετερια. Ο Στεφανος ειχε φερει εναν γνωστο του μαζι. Καποιον Μητσο απο καπου απο την Ευρυτανια που ασχολουνταν με αγοραπωλησιες μεταχειρισμενων αυτοκινητων και ερχοταν συχνα πυκνα στη Γερμανια για εμπορευμα. Αυτος ο τυπος, φαινοταν μεγαλυτερος απο τους δυο στην ηλικια. Και καπως ταλαιπωρημενος. Παρα ταυτα, το ματι του ηταν ζωηρο. Επαιζε. Ο τυπος πρπει να ηξερε τα κολπα της πιατσας καλυτερα και απο την τσεπη του.
Αφου εγιναν οι πρωτες συστασεις και επακολουθησαν συζητησεις περι ανεμων και υδατων μεταξυ φραπεδων, η κουβεντα των τριων πηρε μια αναπαντεχη στροφη προς τα πολιτιστικα θεματα. Αυτο συνεβει, αφου ο Μητσος εκπληκτος εμαθε οτι εκεινος σπουδαζε αρχαιολογια και ιστορια των αρχαιων λαων. Τοτε θυμηθηκε ενα περιστατικο απο το χωριο του:
- "Ητανε ενας στο χωριο, πολυ βλακας! Ασχολουνταν με καταδυσεις και ψαρεμα. Καποτε ειχε παει στις διακοπες του σε μια παραθαλασσια περιοχη. Εκει που βουτηξε, βρηκε ενα αρχαιο αγαλμα. Και ο βλακας το εδωσε στην αρχαιολογια (σ.σ.: Εννοει την τοπικη Εφορεια Αρχαιοτητων) - μετα συγχωρησεως φιλε - αντι να το κρατησει! Του εδωσαν ευρετρα 10.000 δρχ. Τον βλακα! 10.000! Αν το επαιρνε και το πουλαγε εξω θα επαιρνε 10 κατομμυρια! Αλλα δεν του εκοψε!"
- "Πωπω τι βλακας...", μονολογησε ο Στεφανος, θετοντας εαυτον στο ρολο του συνηγορου.
Εκεινος δεν απαντησε. Τι να ελεγε αλλωστε; Οτι ο Μητσος και οσοι σκεφτονται σαν κι αυτον ειναι φαταουλες; Δεν του φτανουν του ανθρωπου 10.000 για να ζησει, θελει απο εκατομμυριο και πανω;

Keine Kommentare: