Freitag, 16. Oktober 2009

ΝΤΕΜΗΣ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗΣ.

Στο παρον κειμενο τολμα καποιος ασχετος με το αθλημα του ποδοσφαιρου να καταθεσει καποιες προσωπικες σκεψεις. Οι κατωθι εικονιζομενοι πορευονται σε παραλληλους δρομους. Αυτη ειναι μια γενικη διαπιστωση, την οποια οποιοσδηποτε μπορει να συμπερανει, ειδικα αυτος που εχει παρακολουθησει το βιογραφικο των Ντεμη Νικολαιδη και Θοδωρη Ζαγορακη.

Οι ομοιοτητες μεταξυ τους ειναι πραγματικα πολλες και εκπληκτικες: Και οι δυο επαιξαν και διακριθηκαν στην Εθνικη Ελλαδος. Και οι δυο ειναι απλα παιδια που ξεκινησαν απο χαμηλα και χαρη στην αξια τους στα γηπεδα και την αγαπη τους για το αθλημα τους διακριθηκαν και προχωρησαν. Και οι δυο επαιξαν σε ομαδες με συμβολο τους τον μαυρο δικεφαλο αετο, στην ΑΕΚ ο Ντεμης, στον ΠΑΟΚ ο Θοδωρης. Οι επιτυχιες τους στις ομαδες αυτες και η αγαπη του κοσμου τους εσπρωξαν στο να παρουν αποφασεις που τους ανεβασαν ακομα περισσοτερο. Ετσι, ο Ντεμης ανελαβε προεδρος της ΑΕΚ, ενω ο Θοδωρης εγινε προεδρος του ΠΑΟΚ. Τα παιδια πασχισαν πολυ να αλλαξουν πολλα πραγματα στις ομαδες τους. Να τις κανουν καλυτερες. Να μετριασουν τα υπερογκα εξοδα. Να καταπατησουν το φαινομενο του χουλιγκανισου και της βιας στα γηπεδα. Δυστυχως δεν αντεξαν πολυ στον προεδρικο θωκο. Πριν αρκετους μηνες παραιτουνταν ο Ντεμης. Πριν απο λιγες εβδομαδες ηταν η σειρα του Θοδωρη να τα βροντηξει και να φυγει.
Η ιστορια του απλου και τιμιου νεου που κλωτσαει την μπαλα στα γηπεδα για ενα μεροκαματο, γινεται ηρωας και ψυχη της ομαδας του για να μεταβει στην διοικηση της, φανταζει παραμυθενια. Σε αυτο συντελει και η αιγλη, με την οποια ενεδυσαν καποιοι, προφανως εσκεμμενα, τα σχετιζομενα προσωπα. Αλλωστε θυμονται ολοι το ειδυλλιο και αργοτερα, τον γαμο του Ντεμη με την γνωστη τραγουδιστρια Δεσποινα Βανδη, καθως και την γαμηλια τελετη του Θοδωρη φωτομοντελο. Αντιστοιχο φαινομενο εχουμε στις χωρες του εξωτερικου, με τον Φραντς Μπεκενμπαουερ για παραδειγμα, που διετελεσε προεδρος της Μπαγιερ Μοναχου. Κατι αναλογο πρεπει να ειχε γινει και με τον Πελε. Εν πασει περιπτωση, πιο συνηθισμενο ειναι, ο παλαιμαχος ποδοσφαιριστης να γινεται προπονητης καποιας ομαδας. Παρα ταυτα, ο γραφων μπορει να καταλαβει για ποιους λογους ο Ντεμης και ο Θοδωρης ανελαβαν την διοικηση των αγαπημενων τους ομαδων: Δεν ηταν μονο η απαιτηση των οπαδων, αλλα και η πιστη που απορρεε απο την αγαπη των φιλαθλων και απο τις ικανοτητες των ιδιων των ποδοσφαιριστων εντος γηπεδου, οτι ως εμπειροι σε αυτο, θα μπορουσαν να διοικησουν σωστα και τις ομαδες τους. Αν λαβει κανεις υποψιν του το παραδειγμα της ΑΕΚ, η οποια δεινοπαθησε τοσα χρονια απο κατι τυχοδιωκτες σαν τους Ψωμιαδη και Τροχανα, αυτο φανταζει απολυτως φυσιολογικο.
Πραγματικα οι Ντεμης και Θοδωρης προσπαθησαν για κατι καλυτερο. Δεν υπολογησαν ομως οτι το να εισαι καλος ποδοσφαιριστης και να βαζεις γκολ δεν σημαινει οτι θα τα καταφερεις και στο τιμονι της διοικησης, ειδικα οταν εκει μπλεκονται τα οικονομικα θεματα. Δυστυχως ειναι ετσι τα πραγματα, που αυτες οι ομαδες ειναι πρωτιστα ιδιωτικες επιχειρησεις. Και ως τετοιες, χρειαζονται χρηματα. Παρα πολλα χρηματα. Αλλο πραγμα λοιπον το να παιζεις μπαλα στο γηπεδο και αλλο το να συμμετεχεις σε συσκεψεις, να ψαχνεις να βρεις μετοχους, να συνεννοεισαι με μανατζερς, να κοιτας συμβολαια και καταστατικα, να καλεισαι να παρεις αποφασεις που ισως στο μελλον αποβουν μοιραιες, ισως ωφελιμες για την ομαδα σου. Περαν του οτι πρεπει να ικανοποιησεις μεριδα των οπαδων που αντιδρουν σε οτι και να κανεις, καθως και διαφορων αλλων παραγοντων που προσπαθουν να σε ελεγξουν, πιστευοντας οτι αυτοι σε εβαλαν στην προεδρικη καρεκλα. Πρεπει να εχεις πολυ γερο στομαχι και ατσαλενια νευρα για να ανταπεξελθεις σε τετοιου ειδους προβληματα. Οι Ντεμης και Θοδωρης τα ειχαν, αλλα ειχαν και ορια. Και οταν αυτα τα ορια ξεπεραστηκαν, δεν μπορεσαν να κανουν διαφορετικα, παρα να παραιτηθουν του προεδρικου τους αξιωματος.


Keine Kommentare: