Freitag, 6. November 2009

Ο ΛΕΒΙ ΣΤΡΟΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Πριν λιγες μερες ενημερωθηκε ο γραφων απο λιγοστες εφημεριδες οτι απεβιωσε ο καθηγητης Claude Levi Stros σε ηλικια 101 χρονων στο Παρισι. Ο Λεβι Στρος (εικ. 1) ηταν καθηγητης εθνολογιας. Ειχε γεννηθει στις Βρυξελες και εζησε για αρκετα χρονια στην αμερικανικη ηπειρο. Ηταν γνωστος για τις ερευνες του πανω στις κοινωνικες δομες φυλων της ζουγκλας του Αμαζονιου. Βαση των ερευνων του συνηγαγε σημαντικα αποτελεσματα και επεφερε κατ' αυτον τον τροπο καινοτομιες στις επιστημες της συγχρονης εθνολογιας και ανθρωπολογιας. Θεωρειται δε ο πιο σημαντικος εθνολογος μετα τον Πολωνο Malinowsky. Εργα του εχουν μεταφραστει και στα ελληνικα.
Εικ. 1
Τα δημοσιευματα του ελληνικου Τυπου ανεφεραν οτι ο Λεβι Στρος εγινε γνωστος για την φραση του: "Ο κοσμος ξεκινησε χωρις τον ανθρωπο και θα τελειωσει χωρις αυτον". Η ρηση αυτη του εθνολογου εδωσε λαβη για ποικιλα σχολια στην ηλεκτρονικη εκδοση μεγαλης αθηναικης εφημεριδας, τα οποια δυστυχως ουδεμια σχεση εχουν με το εργο του διαπρεπους καθηγητου. Διαφοροι, ως επι το πλειστον ασχετοι με τις επιστημες, λοιδωρουσαν και ειρωνευονταν το γεγονος οτι ο καθηγητης Λεβι Στρος ηταν εβραικης καταγωγης. Ετσι απο θρησκευτικου τυπου θεωριες περι ανωτεροτητας του ανθρωπου και εμφανισης του α λα Αδαμ στη γη, φτασαν καποιοι να αντιμαχονται για την ανωτεροτητα ειτε του εβραισμου, ειτε του ελληνισμου, μολονοτι φυσικα, το θεμα του αρθρου της εφημεριδας ουδεμια σχεση ειχε με ολα αυτα.
Περα της αηδιας του γραφοντος για το χαμηλο επιπεδο των συμμετεχοντων στην ηλεκτρονικη εκδοση της εφημεριδας, εκφραζεται και η αγανακτηση του εδω, για το οτι ακομα και στην εποχη μας, στον 21ο. αι., υπαρχουν τοσοι πολλοι φανατισμενοι θρησκοληπτοι που δεν μπορουν - απο καθαρο εγωισμο και αγνοια - να αποδεχτουν τα πορισματα των επιστημων της γεωλογιας και της παλαιοντολογιας. Σχεδια, οπως αυτο της εικ. 2 με την χρονολογια της γης και την εξελιξη των ζωντανων οργανισμων, υπαρχουν σε ολα τα βιβλια γεωλογιας και παλαιοντολογιας που κυκλοφορουν. Δεν ειναι καθολου δυσκολο να βρει κανεις τετοιου ειδους βιβλια. Λιγο ψαξιμο θελει μονο.
Εικ. 2
Κατα τα αλλα, ο Λεβι Στρος ειχε δικιο, διοτι αυτα ακριβως τα πορισματα εξεφρασε, μπολιασμενα και απο τις δικιες του εμπειριες ως εθνολογου. Οπως φαινεται και απο το σχεδιο της εικ. 2, η ζωη στον πλανητη μας προυπηρξε πολλα εκατομμυρια χρονια πριν την εμφανιση του ανθρωπου. Το ανθρωπινο ειδος εμφανιζεται μολις το τελευταιο λεπτο στο ρολοι της γης και μαλιστα οχι με την μορφη που εχει σημερα. Το ανθρωπινο ειδος εξελιχθηκε απο τους αυστραλοπιθηκιδες και τους παρανθρωπους της ανατολικης Αφρικης στους homo erectus και homo habilis. Απο εκει δε, στους Νεαντερνταλ και στους Κρομανιον. Ακομα και στην Γενεση, το πρωτο βιβλιο της Παλαιας Διαθηκης, που τοσο συχνα επικαλουνται διαφοροι θρησκοληπτοι, υπαρχουν νυξεις για σταδιακη εξελιξη του κοσμου, αφου ο καλος Θεουλης χωριζει πρωτα τα υδατα απο την στερια και εν συνεχεια δημιουργει βλαστηση, ψαρια, πουλια, διαφορα αλλα ζωα και τελικα τον ανθρωπο.
Οσο για το τελος του ανθρωπου, σιγουρα θα προυπαρξει της γης. Δυστυχως ο ανθρωπος εχει την ταση να καταστρεφει το περιβαλλον και τον εαυτο του. Ειμαστε ηδη εξαρτημενοι απο την τεχνολογια. Τα εργοστασια μας παραγουν τονους δηλητηριωδων υλικων. Κοντευουμε να εξαντλησουμε τους φυσικους πορους. Τρωμε μεταλλαγμενα. Παραγουμε σκουπιδια. Ποσο ακομα θα αντεξει το ανθρωπινο ειδος;
Ο πλανητης, συμφωνα με πολλους μελετητες, θα μπορεσει να ανακαμψει και να αυτοανακυκλωθει, αμα εκλειψει ο ανθρωπος. Τα φυτα θα αναγεννηθουν. Τα ψαρια, τα πουλια, τα εντομα, τα ερπετα και τα θηλαστικα θα συνεχισουν να πολλαπλασιαζονται.
Προφανως ομως, αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους αδαεις θρησκοληπτους, που αρνουνται να παραδεχτουν την αμορφωσια τους και εκλαμβανουν ως προσβολη την προτροπη να μελετησουν τις επιστημες της γεωλογιας και της παλαιοντολογιας. Αλλα τι να περιμενεις απο τετοιους ανθρωπους, που δειχνουν οτι δεν σεβονται το εργο του Λεβι Στρος, ο οποιος περασε πολλα χρονια στις ζουγκλες της νοτιου Αμερικης, μελετωντας και διδασκομενος απο τους αυτοχθονες κατοικους του τροπικου δασους;
Επιμετρον: Στην αρχη της χειμερινης σαιζον, γνωστη πλεον τηλεοπτικη εκπομπη στο ξεκινημα της εδειχνε τους, ωριμου ηλικιας, παρουσιαστες να περιφερονται με σκορδα, να σταυροκοπιουνται και να φορανε διαφορα φυλαχτα και γουρια για να τους παει καλα η χρονια... Υποτιθενται οτι κατι τετοια θα ειχαν φυσιολογικα εκλειψει με την ελευση της τεχνολογιας. Αλλα εδω υπαρχουν ανθρωποι που πιστευουν, οπως αναφερθηκε, οτι τι ειδος μας ξεκινησε με τον Αδαμ και την Ευα - νεοι, ομορφοι, γυμνοι - στον παραδεισο αυτα θα τους σκιασουν;



























Keine Kommentare: