Εν οψη της προβολης της 22ης περιπετειας του Τζεημς Μποντ στους κιν/φους απο αυτην την εβδομαδα (αφου φυσικα μας πριξαν με τα διαφημιστικα) κανει και ο Ταλας τον δικο του απολογισμο με τις - κατα την προσωπικη του αποψη - καλυτερες ταινιες του ειδικου πρακτορα 007. Σε προηγουμενο κειμενο (βλ. εντ.) ειχε δηλωσει οτι δεν ειναι θαυμαστης της εν λογω σειρας. Υπαρχουν ομως καποιες ταινιες, οι οποιες λογω πλοκης και δρασης, ξεχωριζουν.
Μια εξ αυτων ειναι η 21η ταινια, το "Καζινο Ρουαγιαλ", με την οποια εκανε το ντεμπουτο του στον ρολο του πρακτορα ο Ντανιελ Κρεγκ πριν απο 2 χρονια. Αλλα για αυτο γινεται λογος στο αντιστοιχο προχθεσινο κειμενο. Οι ταινιες παρουσιαζονται ανα πρωταγωνιστη και σε χρονολογικη σειρα.
-----------------------------------------------------------------
Sean Connery, ο πρωτοπορος. Ο πρωτος και για πολλους ο καλυτερος Μποντ. Ο ρολος του μυστικου πρακτορα του ανοιξε τις πορτες για μια εντυπωσιακη καριερα στον κιν/φο. Ψιλος, αθλητικος, μελαχρινος, με εντονη σκοτσεζικη προφορα, ο Κοννερυ αντιπροσωπευει επαξια τον ανδρα της δεκαετιας του 1960 και το ψυχροπολεμικο κλιμα της εποχης. Ειναι σκληρος, ακαμπτος, μπλοφαρει διαρκως, κρυβει τα πραγματικα του αισθηματα. Οι γυναικες πεφτουν στα ποδια του και οι αντιπαλοι του δεν μπορουν να τα βγαλουν περα μαζι του.
Dr. No (1962), η ταινια με την οποια ο Κοννερυ ντεμπουταρει στο ρολο του πρακτορα 007. Κλασσικη κατασκοπευτικη ιστορια, στην οποια ο Μποντ καλειται να ξεσκεπασει την εξαφανιση σημαντικου προσωπου στην περιοχη της Καραιβικης. Ο κακος, Δρ. Νο, αποκαλυπτεται μολις στα τελευταια λεπτα της ταινιας. Το ιδιο και το κοριτσι του Μποντ, η ελβετιδα Ουρσουλα Αντρες, στην γνωστη σκηνη με το λευκο μπικινι στην παραλια.
Never say never (1983): Ο τιτλος της τελευταιας ταινιας, στην οποια ο Κοννερυ υποδυεται τον πρακτορα, ταιριαζει γαντι! Και αυτο, διοτι ηδη απο τα μεσα της δεκαετιας του 1960, ο ηθοποιος δεν ηθελε να συνεχισει να παιζει τον 007. Η ταινια αυτη δεν ανηκει επισημως στην σειρα, την παραγωγη της οποιας εχει η οικογενεια Μπροκολι και η εταιρεια United Artists. Εδω εχουν μπει αλλοι συντελεστες στη μεση. Το θεμα της ειναι επισης remake μιας παλιοτερης επιτυχιας του Κοννερυ ως Μποντ, το Thunderball (επιχειρηση κεραυνος, 1965). Αγνωστο γιατι δεν σκεφτηκαν κατι πρωτοτυπο... Τα μελη τρομοκρατικης οργανωσης εχουν κλεψει ατομικους πυραυλους μεσω ενως εκπαιδευμενου σωσια αξιωματικου του αμερικανικου στρατου. Η αδελφη του κρατειται ως ομηρος απο τον αρχηγο της ομαδας. Την υποδυεται η νεαρη τοτε Κιμ Μπασιντζερ. Ο γερμανος ηθοποιος Κλαους Μαρια Μπρανταουερ και η Μπαρμπαρα Καρερα ειναι οι κακοι της ταινιας. Η σκηνη του μασαζ της Μπασιντζερ απο τον ωριμο αλλα καλοστεκουμενο Μποντ του Κοννερι ειναι μια απο τις "γαργαλιστικοτερες" των ταινιων του Μποντ.
....................................................
George Lazenby, ο ατυχος. Ο πανυψηλος Αυστραλος πρωταγωνιστησε σε μια μονο ταινια, η οποια, αν και δεν πολυαρεσε στους κριτικους, αγαπηθηκε εν τουτοις απο το κοινο. Αντικατοπτριζει δε επαρκως την εποχη των swinging sixties, ενδυματολογικα, σκηνικα, ατμοσφαιρικα. Δυστυχως ο ηθοποιος κατεστρεψε την καριερα του, ακουγοντας λαθος ατζεντηδες που τον εβαλαν να φαγωθει με τους παραγωγους.
On her Majesty´s secret service (1969) ειναι η μοναδικη του ταινια, στην οποια ο "δικος μας" Τελλυ Σαβαλας υποδυεται τον αντιπαλο του, Ερνστ Σταυρο Μπλοφελντ. Ο Μποντ εχει ανοιξει βεντετα μαζι του, απο την τελευταια ταινια που εμφανιζοταν ο Κοννερυ ως Μποντ πριν τον Λαζενμπυ (you live only twice). Τοτε η δραση εκτυλισσοταν στην Ιαπωνια και ο Ντοναλντ Πλεζανς ειχε τον ρολο του Μπλοφελντ. Για αυτο και στην ταινια του Λαζενμπυ υπαρχουν πολλες εμμεσες αναφορες σε προηγουμενα συμβαντα. Αναμεσα στο καθηκον, παρεμβαλει και η αγαπη στην μορφη μιας κακομαθημενης κληρονομου, την οποια ο πατερας της προσπαθει να συνετισει. Με το να αναθεσει στον Μποντ την...προστασια της. Στην αρχη υπαρχουν επιφυλαξεις, στην πορεια ομως, γνωριζει ο ενας τον αλλον. Και ο Μποντ τελικως, παντρευεται! Δυστυχως η ευτυχια δεν κρατει πολυ. Λιγο μετα τον γαμο, η συζυγος του δολοφονειται απο τον Μπλοφελντ. Για πρωτη φορα ο Μποντ δειχνει ευαισθησια...
.....................................................
Roger Moore, ο φλεγματικος. 100% Βρετανος, φινετσατος, κομψος, μπλοφαδορος, ειρων και σαρκαστικος, με χιουμορ που...σπαει κοκκαλα, ο Μουρ ειναι ο διαδοχος των Λαζενμπυ και Κοννερυ, αφου ο πρωτος γυρισε μονο μια ταινια, ο δευτερος επανηλθε την δεκαετια του 1970 με την ταινια Diamonts are forever (τα διαμαντια ειναι παντοτινα) αλλα δεν θελησε να συνεχισει. Ο Μουρ εδωσε νεο αερα στην φιγουρα του 007. Οι ταινιες που γυρισε εχουν χιουμορ και διεπονται απο την αισθητικη των seventies.
The man with the golden gun (1974), η πρωτη, παρεπιπτοντως ταινια του Μποντ που ειδε ο Ταλας πιτσιρικας. Σε καποιο θερινο σινεμα στο Λουτρακι, μεσα δεκαετιας του 1980... Η υποθεση εκτυλισσεται στην Ινδονησια. Ο Κριστοβερ Λη υποδυεται τον Σκαραμανγκα, εναν μισθοφορο που θελει να προκαλεσει τον Μποντ σε μονομαχια παλαιου τυπου... Το πρωην μοντελο απο την Σουηδια Μωντ Ανταμς υποδυεται την κοπελα του Σκαραμανγκα. Η συμπατριωτισσα της Μπριτ Εκλαντ ειναι η συναδελφος του Μποντ, ονοματι Goodnight. Η "γαργαλιστικοτερη" σκηνη της ταινιας ειναι οταν ο Μποντ ερχεται αντιμετωπος στην πισινα ενος πολυεκατομμυριουχου με ενα ομορφο γυμνο κοριτσι που κολυμπαει, το ονομα της οποιας σε μεταφραση σημαινει... "Πιασε με" (: το πιασαμε το υπονοουμενο!)!
The spy who loved me (1977), στο οποιο, το τραγουδι των τιτλων ("nobody does it better") ειναι απο μονο του ενα υπονοουμενο. Η υποθεση εκτυλισσεται στην Αιγυπτο, την Κορσικη και την θαλασσα της δυτικης Μεσογειου. Ο Μποντ ειναι αναγκασμενος να συνεργαστει με μια πρακτορα της ΚαΓκεΜπε, η οποια φερει την μορφη της ηθοποιου Μπαρμπαρα Μπαχ, προκειμενου να σταματησουν εναν παραφρονα επιστημονα (τον υποδυεται ο Κουρτ Γιουργκενς, ζεν πρεμιε της Γερμανιας την εποχη του Μεσοπολεμου και μετα) που θελει να καταστρεψει την ανθρωποτητα και να δημιουργησει εναν καινουργιο κοσμο κατω απο την θαλασσα. Το μανικι ειναι, οτι Μποντ εχει σκοτωσει τον εραστη και συναδελφο της Μπαχ - εναν γεροδεμενο, αρρενωπο και δασυτριχο τυπο, που μοιαζει με υβριδιο Κοννερυ, Λαζενμπυ και...Κλιντ Γουωλκερ (αλλο ενα υπονοουμενο)! Στην ταινια αυτη εμφανιζεται και ο πανυψηλος Τζων Κηλ ως δεξι χερι του κακου, στον ρολο του "Jaws" με τις ατσαλενιες σαγονες.
Moonraker (1979): Εδω ο "Jaws" επιστρεφει ως κακος, αλλα προς το τελος της ταινιας αλλαζει και βοηθα τον Μποντ. Η υποθεση της ταινιας λαμβανει χωρα στην Βενετια, το Μεξικο, τον Αμαζονιο και το διαστημα, καθοτι ο κακος της ταινιας αυτης εχει σχεδιο, παρομοιο με αυτο του Κουρτ Γιουργκενς της προηγουμενης ταινιας: Θελει να εξολοθρεψει την ανθρωποτητα απο το διαστημα, στο οποιο καταφευγει μαζι με επιλεκτα γονιμα ζευγαρια. Μετα την καταστροφη, θα επιστρεψουν ολοι μαζι στην γη και θα δημιουργησουν παλι τον κοσμο... Ευτυχως που ο Μποντ προλαβαινει και, σε μια εντυπωσιακη σεκανς, εκτοξευει τον κακο πολυεκατομμυριουχο στο διαστημα. Συμπαραστατης του ειναι αυτη τη φορα η πανεμορφη Λοις Τσαιλς, η οποια εχει τον ρολο της επιστημονος Dr. Goodhead.
Oktopussy (1981): Σε αυτην την ταινια επιστρεφει η Μωντ Ανταμς. Αυτην την φορα υποδυεται μια δυναμικη γυναικα, αρχηγο μιας ομαδας εκπαιδευμενων αμαζονων, η οποια πειθεται - με την γνωστη μεθοδο - απο τον Μποντ, να αλλαξει στρατοπεδο και να παρει το μερος του. Ο κακος της ταινιας, που αυτην την φορα λαμβανει χωρα στην εξωτικη Ινδια, ειναι ο Γαλλος ζεν πρεμιε Λουι Ζουρνταν, ο οποιος σχεδιαζει να ζεστανει το ψυχροπολεμικο κλιμα στο χωρισμενο Βερολινο. Ο Μποντ θα τον σταματησει με μια εντυπωσιακη σκηνη δρασης πανω στο αεροπλανο του αντιπαλου. Επισης εντυπωσιακη η σκηνη, στην οποια ο Μποντ εισερχεται στο παλατι της Οκταπουσσι, το οποιο ειναι γεματο πανεμορφα κοριτσια (ποιος στην χαρη του...).
..............................................
Timothy Dalton, ο ρεαλιστης. Ο Νταλτον δεν εκφραζει μονο τον ανδρα της δεκαετιας του 1980, αλλα και τον Μποντ που ειναι πιο κοντα στο πρωτοτυπο κειμενο του δημιουργου του Ιαν Φλεμινγκ. Ο Φλεμινγκ, μαζι με τον Τζον Λε Καρρε, ειναι ενας απο τους βρετανους συγγραφεις, οι οποιοι κατα την διαρκεια του Β Παγκοσμιου Πολεμου εργαζονταν για τις βρετανικες μυστικες υπηρεσιες. Ο Μποντ του Νταλτον δεν ειναι ειρων οπως ο αντιστοιχος του Μουρ. Ειναι σκληρος σαν τον Κοννερι, αλλα δειχνει και αισθηματα. Δεν εχει προβλημα να βγει τσαλακωμενος απο μαχη. Στις ταινιες ματωνει συχνα, γεμιζει μωλωπες, τα ρουχα του λερωνονται και σκιζονται. Αυτα δεν γινονταν στους προκατοχους του.
Licence to kill (1989): Η καλυτερη ταινια του Νταλτον και η πιο ρεαλιστικη. Ο Μποντ ανοιγει προσωπικη βεντετα με κακοποιους, οι οποιοι δολοφονησαν τον φιλο του και συνεργατη του στη ΣΙΑ Φελιξ Λειτνερ. Η σταση του αυτη, τον φερνει αντιμετωπο με την δικη του υπηρεσια, την ΜΙ6. Ο προισταμενος του του κατασχει το περιστροφο και ανακαλει την αδεια του να σκοτωνει. ο Μποντ κρυβεται και ενεργει, με την βοηθεια μιας πιλοτου, ως ιδιωτικος ντετεκτιβ. Η κοπελα του κακου, την οποια υποδυεται η Ταλισα Σοτο, τον γλυκοκοιταζει, αλλα αυτος εχει το μυαλο του στην εκδικηση και μονο!
...........................................
Pierce Brosnan, ο μορφονιος. Η επιλογη των παραγωγων ηδη απο την δεκαετια του 1980. Τελικα εγινε ο Μποντ της δεκαετιας του 1990. Ο Μποντ του τελους του 20ου αιωνα. Ο Ιρλανος με τα μπλε ματια και τα ωραια χαρακτηριστικα, συνδυαζει την σκληραδα και αρρενωποτητα του Κοννερυ, την κομψοτητα και την φινετσα του Μουρ, τον ρεαλισμο και τα συναισθηματα που βγαζει ο Νταλτον. Και οι τεσσερεις ταινιες που γυρισε ειναι καλες, απο πλευρα πλοκης, δρασης και εφφε, τοσο ομως η πρωτη, οσο και η τελευταια του, ειναι μακροθεν καλυτερες απο τις ενδιαμεσες.
Golden Eye (1995): Σε αυτην την ταινια αντικατοπτριζεται το μπαχαλο που ηρθε με την διαλυση της παλαι ποτε Σοβιετικης Ενωσης. Διεφθαρμενος πρακτορας της ΜΙ6 ρωσικης καταγωγης, συνεργαζεται με διεφθαρμενους στρατιωτικους που προσπαθουν να βρουν μια θεση στο νεο καθεστως. Κλεβουν ενα προγραμμα αχρηστευσης ολων των ηλεκτρονικων συστηματων, το οποιο αν ενεργοποιηθει, θα φερει τον πλανητη στην Εποχη του Λιθου. Ο Μποντ εχει να αντιμετωπισει ομως και το νεο του αφεντικο, το οποιο ειναι γυναικα και δεν γουσταρει καθολου το στυλακι του γοη. Ο δε αντιπαλος του, εχει τη μορφη του ηθοποιου Σην Μπεην και ειναι επισης πρακτορας. Ενα προς ενα δηλαδη.
Die another day (2002), η τελευταια ταινια του Μπροσναν ως Μποντ, φερνει την κατοχο Οσκαρ Χαλ Μπερυ στο πλευρο του, ως αμερικανιδα πρακτορα. Ομοιως οπως η Ουρσουλα Αντρες, αναδυεται απο την θαλασσα της Καραιβικης φορωντας μπικινι. Αυτην την φορα ο Μποντ πρεπει να σταματησει νεο και γοητευτικο πολυεκατομμυριουχο, ο οποιος χρησιμοποιει διαμαντια, λεηζερ και δορυφορους εχοντας σκοπο να λιωσει τους παγους. Αποδεικνυεται οτι ο τυπος αυτος ειναι ενας πρωην αντιπαλος του Μποντ, γιος βορειοκορεατη αξιωματουχου, ο οποιος υπεστη ειδικη εγχειρηση για να γινει αγνωριστος. Την καριερα του την ξεκινησε μεσα σε εναμισι χρονο, αφου δηλωσε εξαφανισθεις, και ενω ο Μποντ ηταν αιχμαλωτος του καθεστωτος της βορειου Κορεας. Τελικα ο κακος θα καταληξει στην τουρμπινα ενος αεροπλανου και ο κοσμος θα σωθει. Προηγουμενως ο Μποντ εχει εναν συντομο, πικαντικο διαλογο με την Μαντονα, η οποια εμφανιζεται για λιγο στην ταινια. Το τραγουδι των τιτλων ειναι επισης δικο της.