Για ολους οσους πιθανον να απορησαν και να αναρωτηθηκαν προς τι η σιγη του ιστολογιου για αρκετες ημερες: Ο Ταλας ετυχε να βρεθει στην Πραγα την περασμενη εβδομαδα, αποδεχομενος την προσκληση παλιου καλου φιλου, ο οποιος σχετικα προσφατα διαμενει στην επονομαζομενη και χρυση πολη. Δεν ηταν η πρωτη φορα που ταξιδεψε στην Πραγα. Ειχε παει και παλιοτερα, τον Οκτωβριο του 1998. Απο τοτε ομως εχουν περασει πολλα χρονια. Καποια πραγματα αλλαξαν. Καποια αλλα παλι, οχι. Λογου χαρη, το κεντρο της πολης με τις τρεις εκκλησιες. Η γεφυρα του Καρολου. Το καστρο που δεσποζει πανω απο την πολη. Στα θετικα συμπεριλαμβανονται και οι ευνοικες καιρικες συνθηκες, οι οποιες εκαναν την περιπλανηση στα σοκκακια της πολης πιο απολαυστικη και τις βολτες κατα μηκος του ποταμου που την διασχιζει ρομαντικες.
Αναμεσα σε αυτα που γνωρισε, συμπεριλαμβανεται και η παλια εβραικη συνοικια, στα ΒΔ του κεντρου της παλιας πολης της Πραγας. Σε αυτην βρισκεται το παλιο εβραικο νεκροταφειο, περικυκλωμενο απο τις Συναγωγες Πινκα και Κλαους. Αυτες μαζι με τις υπολοιπες Συναγωγες, την Μαισελ και την Ισπανικη, λειτουργουσαν και ως μουσεια, μεταδιδοντας σημαντικες πληροφοριες για την ζωη και τις συνηθειες των Εβραιων της Βοημιας και της κεντρικης Ευρωπης κατα την Αναγεννηση και τους Νεωτερους Χρονους.
Φευγοντας απο την εβραικη συνοικια, σκεψεις πολλες, μπερδεμενες, πολυπλοκες, κινουνταν μες το μυαλο του. Σκεψεις απο αυτα που εμαθε, συνδυαζομενες με αυτα που γνωριζε απο παλιοτερα.
Αιωνες ολοκληρους, οι Εβραιοι ησαν παντα οι κατατρεγμενοι. Απο την Αρχαιοτητα. Οπου και να πηγαιναν, ειχαν προβληματα. Για να μεινουν καπου μονιμα, επρεπε να πληρωνουν σε ανταλλαγμα υψηλους φορους. Στην αναγεννησιακη Πραγα λ.χ. τους επιτρεπονταν να κανουν εμποριο. Καμια αλλη ασχολια. Οι χριστιανοι τους κατηγορουσαν οτι θανατωσαν τον Χριστο. Και οτι εκαναν ανθρωποθυσιες με παιδια. Τους θεωρησαν υπευθυνους για την προελευση και εξαπλωση της πανωλης.
Τα πογκρομ εναντιον των Εβραιων δεν ειχαν τελειωμο. Διωγμοι εναντιον τους στη Γραναδα το 1011 και στην Κορδοβα το 1066. Στην Αγγλια στα 1189/90. Οι Σεφαρδιτες εκδιωκονται οριστικα στα 1492 απο την Ισπανια και στα 1497 απο την Πορτογαλλια. Νεες πατριδες βρισκουν στην Θεσσαλονικη και την Κωνσταντινουπολη. Οι αδελφοι τους Ασκεναζιμ ειχαν ηδη εκδιωχθει στα 1290 απο την Αγγλια και το 1394 απο την Γαλλια. Κατοικησαν στις Βαλτικες χωρες και την Ολλανδια. Στα 1349 εκδιωκονται απο την Γερμανια, στα 1670 απο την Αυστρια. Μεταξυ 1648 και 1654 ιφιστανται διωξεις στην Πολωνια και επιστρεφουν στη Γερμανια. Τα προβληματα στη Πολωνια επαναλαμβανονται στα 1768/9, ενω διωξεις τους γινονται στη Ρωσια στα 1881/4 και 1903/6. Το αποκορυφωμα ολων των πογκρομ κατα των Εβραιων συνεβει φυσικα με το Ολοκαυτωμα κατα την κυριαρχια του ναζιστικου Γ' Ραιχ, στην διαρκεια του οποιου πρεπει να εχασαν την ζωη τους γυρω στα 6 εκατ. ανθρωπινες ψυχες.
Και στην Πραγα υπηρξαν διωγμοι κατα τον 15ο και 16ο αιωνα. Ειδικα επι Ροδολφου ΙΙ ειναι που συνεβησαν ατοπηματα. Εκεινη την εποχη ειναι που δημιουργηθηκε ο μυθος του Ραββινου Λεβι, ο οποιος κατασκευασε το Γκολεμ απο πηλο και το διεταξε να προστατευει την εβραικη συνοικια απο καταστροφες.
Ολοι σχεδον αυτοι οι διωγμοι ξεκινουσαν απο μικρες αφορμες και ανυποστατες κατηγοριες, οπως αυτη περι δηθεν τελετουργικων ανθρωποθυσιων παιδιων απο Εβραιους. Αναρωτιεται κανεις, μηπως πισω απο ολα αυτα κρυβονται αλλα κινητρα, οικονομικου χαρακτηρα κυριως. Αυτο, μιας και οι Εβραιοι στις πολεις που ζουσαν και δραστηριοποιουνταν ως εμποροι και τραπεζιτες, ειχαν συγκεντρωσει μεγαλο πλουτο. Επιπλεον η διαφορετικοτητα τους απο χριστιανους και μουσουλμανους, οσον αφορα την ενδυση, τη γλωσσα, τα ηθη και τα εθιμα τους, τους διαφοροποιουσε απο τους υπολοιπους. Ετσι τεθηκαν στο περιθωριο της κοινωνιας τους, γκεττοποιηθηκαν.
Αυτες τις σκεψεις εκανε, συνδεοντας την κατασταση των κατατρεγμενων Εβραιων της Ευρωπης με την νοοτροπια του ισραηλινου κρατους σημερα: Μηπως για αυτους τους λογους οι σημερινοι Ισραηλινοι, απογονοι των Ασκεναζι και Σεφαρδιτων της Ευρωπης ειναι τοσο σκληροι και ατενγκοι απεναντι σε αλλους λαους; Επειδη η καταδυναστευση, η περιθωριοποιηση και ο κατατρεγμος αιωνων εχουν αφησει τα σημαδια τους στα γονιδια της πολιτιστικης τους μνημης;
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen