Dienstag, 29. März 2011

Blood Money.

Οταν η απληστια και η φιλοδοξια περπατανε πιασμενες χερι χερι με την αγνοια... Οταν ο εγωισμος υπερκαλυπτει τα κενα της μορφωσης... Τοτε συμβαινουν τα κατωθι:

Πανε πολλλοι μηνες απο τοτε που η μαυρη γαζελα της πασαρελας Ναομι Καμπελ κατεθετε στο δικαστηριο της Χαγης για τις σχεσεις της με αιμοσταγη δικτατορα κεντροαφρικανικης χωρας. Τοτε που προσποιουνταν την ανηξερη για τα blood diamonts που της χαρισε ο δικτατορ. Που τα χαρακτηρισε "μικρες, βρωμικες πετρουλες".


Πριν απο μερικες εβδομαδες ανεκυψε ενα παραπλησιο θεμα, οταν η τραγουδιστρια Νελλυ Φουρταδο δωρησε 1 εκ. δολλαρια σε κοινωφελες ιδρυμα. Αποκαλυφτηκε, οτι τα χρηματα αυτα ηταν "δωρο" του Κανταφι (αυτου της Λιβυης, που τα δικα μας Μ.Μ.Ε. αποκαλουσαν "φιλο της Ελλαδας" κατα τα '80ς, "τρελο" κατα τα '90ς, για να διασκεδασουν τις εντυπωσεις και μολις προσφατα, κατα το ξεσπασμα του εμφυλιου, τον ονοματησαν "τυραννο") για την προσκληση του να τραγουδησει σε ιδιωτικο του παρτυ.


Μετα την Φουρταδο εμφανιστηκαν και αλλοι καλλιτεχνες, οπως ο Ρικυ Μαρτιν, ο Ασερ, ο 50Σεντ, η Μπιγιονσε, να δωριζουν απο 1 εκ. δολλαρια σε ιδρυματα. Αποδειχτηκε, οτι ο Λιβυος ηγετης εχει εξαιρετικο γουστο στη μουσικη, αφου και οι ιδιοι οι καλλιτεχνες παραδεχτηκαν οτι πληρωθηκαν για τραγουδισουν για αυτον και τις παρεες του.


Με εξαιρεση καποια ιστολογια, κυριως στην αγγλικη, το θεμα αυτο δεν προβληθηκε, ουτε σχολιαστηκε με τον δεοντα τροπο απο τα Μ.Μ.Ε. Προτιμηθηκε να δωθει το συγχωροχαρτι στους μετανοουντες καλλιτεχνες, αφου αυτοι εξαγορασαν την ησυχια τους και πιθανον την συνειδηση τους, με το να δωρισουν τα χρηματα του Κανταφι. Καμια περαιτερω δηλωση και απο το μανατζμεντ των καλλιτεχνων.


Κατα τα λοιπα, η γνωστη καραμελα: Τεχνη ανεξαρτητως Πολιτικης, τουτεστιν, δεν ξεραμε, δεν βλεπαμε, δεν ρωτουσαμε. Επειδη ομως σε προηγουμενο κειμενο ειχαμε θεσει καποια ερωτηματα περι ηθικου και πρεποντος, νομιζουμε, οτι ταιριαζουν και στην παρουσα περιπτωση. Ειναι ηθικο αυτο που εκαναν οι καλλιτεχνες; Για ποιους λογους επραξαν κατ' αυτον τον τροπο; Τοσο πολυ αναγκη εχουν τα χρηματα; Ειναι τοσο πολυ εξαρτωμενοι απο την λαιφ σταιλ ζωη τους, που θα προτιμησουν να πεσουν στα χαμηλα και να αποδεχονται προσκλησεις για να τραγουδουν στα παρτυ δικτατορων εναντι παχυλων αμοιβων;


Απ' οτι φαινεται... Η Τεχνη δεν ειναι παντα υπερανω της Πολιτικης...


Keine Kommentare: