Sonntag, 20. März 2011

ΠΟΛΥ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Χαμος και παλι στις μικρες οθονες! Ιστολογια πιασαν φωτια! Οι γνωστοι αγνωστοι θεματοφυλακες αξιων εξαπολυουν πυρηνους δικανικους! Τι συνεβει παλι;
Πολυ απλα, η εικονιζομενη Φραντζεσκα Σταυρακοπουλου, καθηγητρια Θρησκειολογιας στο πανεπιστημιο του Εξετερ, παρουσιαζει τις ερευνες της μεσω ενος ντοκυμανταιρ που προβαλεται στο βρετανικο καναλι BBC2. Η κυρια Σταυρακοπουλου υποστηριζει οτι ο Θεος της Παλαιας Διαθηκης Γιαχβε/ Ιεχωβα (YHWH) αποτελουσε ζευγος μαζι με την θηλυκη θεοτητα Ασερα (Aserah: Astarte?). Οι δυο θεοτητες λατρευονταν μαζι απο τους Ισραηλιτες.

Οι αποψεις της κυριας Σταυρακοπουλου εχουν πλειστακις ποαρουσιαστει στην σχετικη βιβλιογραφια και αποτελουν αντικειμενο μελετης απο θεολογους, αρχαιολογους, μελετητες της ιουδαικης θρησκειας. Ετσι δεν θα επρεπε λογικα να εκπλησσει το γεγονος, οτι στην σχετικη βιβλιογραφια θα βρει ο αναγνωστης επιχειρηματα απο τους τομεις της θρησκειολογιας και της αρχαιολογιας, τα οποια ενισχυουν τις θεωριες αυτες.
Οτι δηλαδη ο Γιαχβε πιθανοτατα να προερχεται απο ενα πολυθειστικο συμπλεγμα που λατρευοταν στην Συροπαλαιστινη, με επιρροες απο τις μεσοποταμιακες θρησκειες (Π.χ. ο γεναρχης των Ισραηλιτων Αβρααμ φευγει απο την Ουρ και κατευθυνεται προς την Χανααν). Στην Παλαια Διαθηκη αφηνεται να εννοηθει οτι οι Ισραηλιτες ειχαν παρε δωσε με γειτονικες φυλες στην Παλαιστινη. Πιστευεται επισης, οτι τα βιβλια της Π. Διαθηκης εγραφησαν κατα την εποχη της αιχμαλωσιας Ισραηλιτων απο τους Βαβυλωνιους, περι τον 6ο αι. π. Χ. Μεχρι εκεινη την εποχη, εικαζουν διαφοροι ερευνητες, οτι η Ασερα λατρευοταν μαζι με τον Γιαχβε. Οσο για την Ευα, καποια βιβλια που δεν ανηκουν στον κανονα της Βιβλου, αναφερουν οτι δεν ηταν η πρωτη γυναικα που επλασε ο Γιαχβε για τον Αδαμ.
Αυτα ομως φαινεται οτι δεν τα γνωριζουν αυτοι που κατακρινουν το ντοκυμανταιρ και την κυρια Σταυρακοπουλου προσωπικα. Ουτε βεβαια γνωριζουν τις δημοσιευσεις της, οπως δεν εχουν υποψιν τους τις δημοσιευσεις και αλλων ειδικων επι της βιβλικης αρχαιολογιας και ιστοριας, οπως ο Ισραηλ Φινκελσταιν η' ο Ρονυ Ραιχ. Υπο αυτες τις προυποθεσεις ομως, δεν υφισταται διαλογος με αυτους τους αυτοανακυρησσομενους θεματοφυλακες. Ας μελετησουν καλυτερα την σχετικη βιβλιογραφια πρωτα και μετα ας εκφερουν την αποψη τους.


Keine Kommentare: