Sonntag, 20. März 2011

ΗΘΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΟΝ.

Δυο, εκ πρωτης οψεως διαφορετικα γεγονοτα απασχολουν την επικαιροτητα. Παρακατω θα αποδειχτει, ποιο κοινο σημειο τα συνδεει.
Το ενα αφορα τα γεγονοτα στη Λιβυη. Μετα απο ψηφισμα του ΟΗΕ, και αφου επι εβδομαδες μαινεται εμφυλιος στη χωρα, με αναριθμητους νεκρους, αποφασισαν χωρες οπως οι Η.Π.Α., η Αγγλια και η Γαλλια να αναλαβουν δραση και να στειλουν πολεμικα αεροπλανα εναντιον των δυναμεων του Κανταφι.
Το αλλο, την διαπιστωση ελληνων δημοσιογραφων και μπλογγερς, ποσο πολυ μπορει να μας επηρρεασουν τα τεκταινομενα στην Ιαπωνια. Επισημανθηκε οτι υπαρχουν πυρηνικα εργοστασια στη γειτονια μας, πχ. στην Βουλγαρια. Δημοσιοποιηθηκε επισης η αποφαση της τουρκικης κυβερνησης να ξεκινησει προγραμμα κατασκευης πυρηνικων αντιδραστηρων... σε περιοχη, η οποια ειναι γνωστο οτι πληττεται απο σεισμους.
Η κοινη συνισταμενη και των δυο, ειναι η ηθικη. Κατα ποσον ειναι ηθικο να αναμειχθουν ξενες χωρες στον εμφυλιο της Λιβυης; Κατα ποσον ειναι ηθικο, οταν υπαρχουν απτα παραδειγματα για το τι μπορει αν συμβει σε πυρηνικους αντιδραστηρες, να βγαινεις και να ανακοινωνεις οτι θα κατασκευασεις και συ;
Σχετικα με το πρωτο ζητημα: Ειναι πολυ δυσκολο να πεις, τι ειναι σωστο και τι λαθος. Απο την μια μερια, πρεπον ειναι, να βοηθησεις κοσμο που υποφερει. Ειναι ομως και πρεπον, να εισβαλλεις σε ξενη χωρα με το προσχημα αυτο;
Φαινεται πως οι ξενοι ηγετες, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, το σκεφτηκαν πολυ το θεμα. Για αυτο και αργησαν να επεμβουν, φοβουμενοι την κατακραυγη των Μ.Μ.Ε. Θυμομαστε ολοι, οτι με δικαιολογιες επενεβησαν στα Βαλκανια και την διασπαση της Γιουγκοσλαβιας. Θυμομαστε οτι βρηκαν προφαση να επενεβουν στο Ιρακ δυο φορες. Αυτα τα κολπα, τα ... "προληπτικα" μαλλον δεν τα ξερανε τοτε, το 1974, να τα εφαρμοσουνε. Αν τα ξεραν η' αν ηθελαν, δεν θα υπηρχε Αττιλας στην Κυπρο.
Σχετικα με το δευτερο ζητημα: Το να θελεις να γινεις Η υπερδυναμη στη Μεσογειο και τα Βαλκανια, το κατανοουμε. Το να γνωριζεις τους κινδυνους και τα ρισκα που ενεχει το εγχειρημα κατασκευης πυρηνικου εργοστασιου σε σεισμογενη περιοχη και να προχωρας παρα ταυτα στην υλοποιηση του, δεν το καταλαβαινουμε. Με τετοιες κινησεις η Τουρκια θα χασει απο δικο της λαθος το κεφαλι της.

Keine Kommentare: