Mittwoch, 9. März 2011

ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ.

Το περασμενο καλοκαιρι προβληθηκε η ταινια του Niel Marshall (κατι σαν τον ... Uwe Boll της Αγγλιας ας πουμε!) "Centurio". Φετος ηταν η σειρα της ταινιας του Kevin MacDonald, "The Eagle", η οποια βασιζεται σε μυθιστορημα. Το κοινο στοιχειο των δυο αυτων ταινιων, οι σκηνοθετες των οποιων ειναι Σκωτοι, εγκειται στο οτι αναφερονται στην μυθικη πλεον 9η Λεγεωνα - την φημισμενη Legio IX Hispana - η οποια "εξαφανιστηκε" μυστηριωδως, κατα το 117 μ. Χ. Μολονοτι το πιο πιθανο ειναι, οτι η λεγεωνα διαλυθηκε μετα την ηττα της απο Παρθους, στα ανατολικα της ρωμαικης αυτοκρατοριας, εχει εν τουτοις επικρατησει η αποψη, οτι εξαφανιστηκε ενω πολεμουσε εναντιον Κελτων και Πικτων στην Καληδονια, οπως ονομαζοταν η Σκωτια στην αρχαιοτητα. Και αυτο, επειδη για καποιο χρονικο διαστημα, η 9η Λεγεωνα ειχε στρατοπεδευσει στην Βρετανια.

Οι δυο προαναφερομενες ταινιες των Σκωτσεζων δημιουργων παρουσιαζουν την δικια τους αποψη για το τελος της Λεγεωνας στα πυκνα δαση της Καληδονιας. Η πρωτη, ειναι μια ταινια καταδιωξης. Ενα splatter movie στα βηματα ταινιων του ειδους, οπως οι "The hills have eyes", "Wrong Turn" και "Texas Rainsaw Massacre". Οπου βαρβαροι Πικτες καταδιωκουν Ρωμαιους λεγεωναριους και τους ξεπαστρευουν εναν προς εναν. Φυσικα επιβιωνει μονο ενας, ο οποιος ειναι και ο πρωταγωνιστης.

Η δευτερη θα μπορουσε να χαρακτηριστει σαν η συνεχεια της ιστοριας αυτης, μολονοτι προερχεται απο διαφορετικη πηγη και δεν ειναι τοσο βιαιη. Η δραση της εκτυλισσεται 20 χρονια περιπου μετα το τελος της 9ης Λεγεωνας. Ενας νεαρος Ρωμαιος περναει μαζι με τον Κελτη σκλαβο του το τειχος του Ανδριανου, αναζητωντας το συμβολο της Ρωμης. Εναν μπρουντζινο αετο, τον οποιο ειχε μαζι του ο πατερας του, διοικητης της Λεγεωνας. Εαν ο γιος το βρει, θα ανακτησει την τιμη της οικογενειας του και της Ρωμης.

Οι επιρροες στις δυο ιστοριες ειναι μπολικες. Η εξαφανιση της 9ης Λεγεωνας θυμιζει την αναλογη εξαφανιση της στρατιας του Καμβυση ΙΙ, οταν εισεβαλε στην Αιγυπτο. Η καταστροφη των ρωμαικων λεγεωνων και η κλοπη των συμβολων τους απο βαρβαρους, εχει ιστορικο αντιστοιχο. Επι Αυγουστου, λεγεωνες υπο την διοικηση του Βαρου χτυπηθηκαν απροκαλυπτα απο γερμανικες φυλες στον Τευτονικο Δρυμο. Οδηγουνταν απο τον Αρμινιο, βασιλια των Χερουσκων, ο οποιος ειχε μεγαλωσει στη Ρωμη, γνωριζε λατινικα και ειχε υπηρετησει στον ρωμαικο στρατο.

The Last Legion (2007)



Centurion (2010)


The Eagle (2011)



Αυτο που δεν θα επρεπε να μας εκπλησσει ειναι, πως μεσα σε ενα τοσο συντομο χρονικο διαστημα εμφανιζονται δυο ταινιες, οι οποιες ασχολουνται με το ιδιο θεμα. Το βασικο κριτηριο πρεπει να ειναι η καταγωγη των σκηνοθετων τους. Ενα ακομη, οτι η Βρετανια υπο ρωμαικη κατοχη δεν ειχε τυχει ιδιαιτερης προσοχης μεχρι προσφατα. Το 2007 ειχε προβληθει η ταινια, η "τελευταια λεγεωνα". Ηταν βασισμενη σε μυθιστορημα του πολυ γνωστου στο ελληνικο αναγνωστικο κοινο Μασσιμο Βαλεριο Μανφρεντι, ακαδημαικου αρχαιολογου. Η πλοκη της, μια μειξη των παραδοσεων για την 9η Λεγεωνα και τον μυθο του Αρθουρου. Ο αρθουριανος κυκλος ειναι σαφεστερα ενα απο τα θεματα, για τα οποια εχουν γυριστει περιπετειωδεις ταινιες εποχης βρετανοκεντρικου χαρακτηρα. Μονο που στο διαβα των χρονων, απο την ταινια "Ιπποτες της στρογγυλης Τραπεζης" με τον Ρομπερτ Τευλορ και την Αβα Γκαρντνερ του παλιου καλου Χολλυγουντ, και το "Εξκαλιμπουρ" του Τ. Μπουρμαν της δεκαετιας του '80 με τους αναχρονιστικα σιδεροφρακτους πολεμιστες, επικρατησε η ταση προς αυθεντικοτητα και σεβασμο στις παραδοσεις. Ετσι, στις τηλεταινιες "Arthour" (1972-3), "Merlin" (1998), "Mists of Avalon" (2001), γινεται προσπαθεια να ειδωθει πισω απο τον μυθο. Οι πολεμιστες φερουν οπλα και πανοπλιες που παραπεμπουν στην μεταβατικη εποχη της εγκαταλειψης των βρετανικων νησων απο τους Ρωμαιους και της εισβολης των Αγγλοσαξονων. Μια ερμηνεια του αρθουριανου θρυλου, χωρις τα μυθικα στοιχεια με μαγους και δρακοντες, παρουσιαζεται στην ταινια "King Arthour" του 2004. Πανω σε αυτο το ιδιο μονοπατι βαδιζει και "η τελευταια λεγεωνα" του 2007. Πιθανον να ελκουν και οι δυο αυτες ταινιες την επιρροη της τηλεοπτικης σειρας"Arthour", στην οποια ο Αρθουρος παρουσιαζεται ως φυλαρχος καποιων Κελτων και προσπαθει να ενωσει ολες τις κελτικες φυλες εναντιων των Σαξονων εισβολεων, κατα τον 6ο αι. μ. Χ.
Αυτη ειναι η μια ταση στις παραγωγες που ασχολουνται με τον Αρθουρο και τους σχετικους μυθους. Η αλλη ενεχει το φανταστικο στοιχειο, οπως φανηκε απο τις υπολοιπες τηλεοπτικες παραγωγες, αλλα και απο την πιο προσφατη, "Μερλιν" του 2009.
Οι ταινιες της περσινης και φετινης χρονιας, οι σχετικες με τους Ρωμαιους εν Βρετανια, ειναι μια απροσμενη εναλλαγη του κινηματογραφικου μοτιβου. Και η Βρετανια, η Γηραια Αλβιωνα, εχει πλουσια ιστορια να επιδειξει. Μεχρι προτινος, η ρωμαικη Βρετανια απασχολουσε B-movies τυπου "Arena" με την Pam Grier και βρετανικες κωμωδιες, οπως η "Gladiatrix". Προσφατα εγινε γνωστη η ειδηση, οτι ετοιμαζεται μια ακομα ταινια του Αστεριξ με ηθοποιους. Θεμα της οποιας θα ειναι η κατακτηση της Βρετανιας. Το συγκεκριμενο αλμπουμ εχει γυριστει σε ταινια κινουμενων σχεδιων στο παρελθον.
Ας παρουμε ομως το νημα απο την αρχη, για το πως οι Ρωμαιοι βρεθηκαν στο νησι:
Η Βρετανια πρεπει να ηταν γνωστη στους Ελληνες, οπως ο Πυθεας απο την Μασσαλια. Πρεπει να ταυτιζεται με τις Κασσιτεριδες νησους. Δυο φορες επιχειρησε ο Ιουλιος Καισαρας να καταλαβει το νησι, στα 55 και 54 π. Χ. Και τις δυο φορες δεν στεφτηκαν απο επιτυχια οι προσπαθειες του. Οι ακτες της νοτιας Αγγλιας ειναι πολυ αποκρυμνες και ειναι δυσκολο να αγκυροβολησουν πλοια. Η εγκατασταση εκει των Ρωμαιων στρατιωτων ηταν μικρης διαρκειας, λογω δυσμενων καιρικων συνθηκων και εχθροτητας των ντοπιων Κελτων. Στα 43 μ. Χ. ο Κλαυδιος καταφερε να προσαρτησει την Βρετανια στις ρωμαικες επαρχιες. Μεχρι και πολεμικοι ελεφαντες εσταλησαν με τα πλοια για να πολεμησουν εναντιον των ντοπιων. Αναμεσα στις φυλες που δεν δεχονταν την υποτελεια, υπηρξε και αυτη της Βουδικης, η οποια στα 60 μ. Χ. ξεκινησε την επανασταση εναντιον των Ρωμαιων. Ετσι μπηκε στην γκαλλερι των δυναμικων γυναιων μαζι με την Κλεοπατρα της Αιγυπτου και την Ζηνοβια της Παλμυρας, οι οποιες αντισταθηκαν επαξια στους Ρωμαιους.
Στα 128 μ. Χ. χτιζεται το τειχος του Ανδριανου, το οποιο χωριζει την κατεκτημενη πλεον Βρετανια απο τις ελευθερες περιοχες του Βορρα, οι φυλες των οποιων πολεμησαν σθεναρα εναντιον των Ρωμαιων και καταφεραν να μεινουν ελευθερες. Ακριβως οπως και στην περιπτωση της Γερμανιας, το βορειανατολικο τμημα της οποιας (Germania inferior) δεν κατακτηθηκε. Ισως αυτη η προοπτικη, η προβολη στην Βρετανια του παρελθοντος και της ελευθεριας των Κελτων εναντι των Ρωμαιων να επιρρεασε τοσο τους σκηνοθετες των δυο προσφατων ταινιων.
Με την κριση του 3ου αι. μ. Χ. και την παρακμη της Δυτικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας, η Βρετανια εγκαταλειπεται απο τα ρωμαικα στρατευματα. Ακολουθει η εποχη των Σκοτεινων Αιωνων, στην οποια ισως θα πρεπει να αναζητηθουν οι πηγες του αρθουριανου κυκλου. Τον 5ο και 6ο αι. μ. Χ. Αγγλοι και Σαξονες εισβαλλουν στο νησι. Στα 1066 ο νορμανδος Γουλλιελμος κατακταει την Αγγλια και γινεται βασιλιας της μετα την μαχη του Χαστινγκς. Αλλα αυτη, ειναι μια αλλη ιστορια...





Keine Kommentare: