Samstag, 12. März 2011

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Ο πλανητης μας αλλαζει. Μεταβαλεται, κινειται. Τα εγκατα του κοχλαζουν.
Στην αρχη της εβδομαδας, την Καθαρη Δευτερα, ειχαμε ισχυρες χιονοπτωσεις στην Ελλαδα. Στο τελος της, την Παρασκευη το πρωι, ο ισχυροτερος σεισμος που χτυπησε ποτε την Ιαπωνια, προκαλεσε κατολισθισεις, διακοπης ρευματος και ποσιμου νερου, τραυματισμους και θανατους. Τον σεισμο των 9 Ριχτερ ακολουθησαν αλλεπαλληλα κυματα τσουναμι, υψους μεχρι και 10 μ. , κινουμενα με περιπου 9 χλμ/ ωρα. Οι σεισμικες δονησεις και τα τσουναμι επεδρασαν τοσο, ωστε δυο πυρηνικα εργοστασια στην Ιαπωνια να δηλωσουν κοκκινο συναγερμο απο διαρροη ραδιενεργιας. Προσωρινα μικρου ποσοστου. Αναμενεται ομως να συμβουν χειροτερα. Ηδη γινεται λογος για πανω απο 500 νεκρους και αλλους τοσους τραυματιες. Η Ιαπωνια, το συμπλεγμα νησιων με τον ιδιοτυπο πολιτισμο και τους ευγενικους της κατοικους, μεταβληθηκε μεσα σε λιγες ωρες σε μια μαζα απο ερειπια.





Εντυπωσιακη ειναι παντως η στωικη υπομονη των Ιαπωνων. Περασαν τοσα πολλα αυτες τις ωρες. Ισως δεν θα επρεπε να εκπλησσει αυτο απο την μια πλευρα. Οπως φαινεται και στους χαρτες, η Ιαπωνια ειναι σεισμογενες και ηφαιστειογενες νησι. Ακουμπαει πανω σε 4 τεκτονικες πλακες και εχει γυρω στα 108 ενεργα ηφαιστεια. Οι Ιαπωνες ειναι συνηθισμενοι στις γεωλογικες διαμορφωσεις που προηλθαν απο την θεση ακριβως του αρχιπελαγους. Εχουν μαθει να ζουν με σεισμους και ηφαιστειακες εκρηξεις. Απο τις νηπιακες ταξεις μαθαινουν τι πρεπει να κανουν, σε περιπτωση σεισμου.
Απο την αλλη, ειχαμε καποτε διαβασει καπου, οτι υπαρχουν και καποια αλλα πραγματα, τα οποια επεδρασαν καταλυτικα στην συλλογικη μνημη των Ιαπωνων. Οπως οι ατομικες εκρηξεις της Χιροσιμα και του Ναγκασακι τον Αυγουστο του 1945. Οι σχεδον ολοκληρωτικες καταστροφες των δυο αυτων πολεων, αναγκασαν την περηφανη αυτοκρατορια του Χιροχιτο να παραδοθει ανευ ορων στους Συμμαχους. Γονατισαν την οικονομια της. Οι πληγες που προκαλεσαν οι ατομικες βομβες το καλοκαιρι του 1945 περασαν στη μνημη και την ψυχη του ιαπωνικου λαου. Ετσι δικαιολογουσε το κειμενο αυτο, το φαινομενο των ταινιων καταστροφων του ιαπωνικου κιν/φου. Το πιο γνωστο παραδειγμα, οι ταινιες με τον Γκοτζιλα, αλλα και αλλες, οπως η ταινια κινουμενων σχεδιων Ακιρα, αλλα και διαφορες αλλες ιστοριες Μανγκα. Σε πολλες απο αυτες τις ιστοριες Ανιμε και Μανγκα, ιαπωνικες πολεις καταστρεφονται ολοσχερως, ειτε απο σεισμους, ειτε απο παλιρροιες, ειτε απο τερατα και εξωγηινους. Σαν να το εχουν δεδομενο οι δημιουργοι τους, οτι αυτο θα γινει. Ακουγεται λογικο, λογω της γεωμορφολογιας της περιοχης.
Σεισμος και τσουναμι υπηρξαν. Δεν ηταν αποτελεσμα εξωγηινων, μητε τερατων. Ηταν αποτελσμα φυσικων φαινομενων. Απο τις πρωτες στιγμες υπηρξε ανταποκριση απο την διεθνη κοινη γνωμη. Βοηθεια θα υπαρξει. Τα σπιτικα και τα μαγαζια θα ξαναχτιστουν. Οι πολεις θα κατοικηθουν και παλι. Η οικονομια θα επανακαμψει. Μονο οι νεκροι δεν θα γυρισουν πισω. Αιωνια η μνημη των ανθρωπων που χαθηκαν. Συλληπητηρια στις οικογενειες των θυματων.


Keine Kommentare: