Freitag, 11. März 2011

ΤΣΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ Α' ΛΑ ΤΟΥΡΚΑ.

Ο τσακαλογατος με μουσουδα κουναβιου που ονομαζεται Νταβουτογλου και ειναι Υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, δεν αφηνει τιποτε να πεσει κατω! Οι δηλωσεις του ερμηνευτηκαν απο τα ελληνικα Μ.Μ.Ε. και το κοινο μονομερως: Κατι ψαχνει η Τουρκια στο Αιγαιο. Και αυτο το κατι δεν ειναι απλως ψαρακια που κολυμπανε...

Η επισκεψη του μεσα στη βδομαδα απασχολησε απαντες. Οι δηλωσεις του, ελπιζουμε να μεινουν αξεχαστες. Ειδικα αυτες, στις οποιες λογιζει το Καστελοριζο ως τμημα της Μεσογειου, συνδυαζομενες με ενα ειδους ατυπο και εμμεσο τελεσιγραφο (που θα μπορουσε να θεωρηθει και απειλη, οπως διετυπωσαν καποια Μ.Μ.Ε. και ορισμενοι σχολιαστες): Αν η Ελλαδα επιθυμει να αρει η Τουρκια το casus belli στο Αιγαιο, τοτε θα πρεπει να υπαναχωρησει στο δικαιωμα της για επεκταση στα 12 ν. μ.
Εξυπακουεται οτι το θεμα σηκωνει πολυ συζητηση. Η επεκταση των θαλασσιων συνορων ειναι ενα μεγαλο και μεχρι σημερα αλυτο προβλημα. Καθοτι τα συνορα επ' αερος δεν συμβαδιζουν με αυτα επι θαλασσης. Η ελληνικη πλευρα δεν εχει κανει εδω και χρονια απολυτως τιποτε για αυτο το θεμα. Αγνωστο ειναι, εαν εχει αποταθει σε διεθνεις οργανισμους, οπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ για το ζητημα αυτο.
Ειπωθηκε οτι ο Νταβουτογλου εκανε την συνδεση Καστελοριζου με casus belli και επεκτασης θαλασσιων συνορων, γιατι αποβλεπει καπου. Καποιοι αναρωτιουνται, εαν πισω απο αυτες τις ενεργειες κρυβεται η δυσαρεσκεια της τουρκικης πολιτικης, λογω της συνεργασιας Ισραηλ και Κυπρου στο θεμα της εκμεταλλευσης του θαλασσιου πλουτου εντως των χωρικων τους υδατων στην νοτιανατολικη Μεσογειο. Και συναμα η προσπαθεια συνεκμεταλλευσης του πλουτου του Αιγαιου Πελαγους. Για αυτο ισως και οι δικαιολογιες περι διελευσης τουρκικων πολεμικων πλοιων εντος των ελληνικων συνορων, που ελαβαν χωρα τους τελευταιους μηνες, και οι δηθεν αυξημενες παραβιασεις του τουρκικου εναεριου χωρου απο ελληνικα πολεμικα αεροσκαφη (καμια μνεια για τις παραβιασεις των τουρκικων αεροσκαφων και τις αναχαιτισεις αυτων απο τα ελληνικα αεροσκαφη. Αντιθετως οι ενεργειες των τελευταιων ονομαστηκαν παραβιασεις απο τον Νταβουτογλου).
Απεναντι στην προκλητικη εμφανιση Νταβουτογλου ως φιλοξενουμενου σε ξενη χωρα, η ελληνικη πλευρα με επικεφαλην τον Υφυπουργο Εξωτερικων φανηκε χαλαρη, απαθης, αδιαφορη, μουδιασμενη. Σαν να μην καταλαβε τι εγινε. Η' ισως και να καταλαβε, αλλα δεν ειχε τα κοτσια να αντιδρασει. Σαν να μπαινει αλλο ενα καρφι στο φερετρο της ελληνικης διπλωματιας. Αυτα συμβαινουν, οταν βαζει κανεις λαγους να κανουν εξωτερικη πολιτικη απεναντι στις αλεπουδες και τις νυφιτσες.
Δεν θα παραξενευτουμε, εαν καποτε στο μελλον ο Νταβουτογλου γινει Προεδρος η' ακομα και Πρωθυπουργος της Τουρκιας. Τετοιος τσακαλογατος που ειναι, εχει οντως τα φοντα για τα υπατα αξιωματα στη χωρα του. Για την δικια μας ειναι που ανησυχουμε...

Keine Kommentare: