Dienstag, 24. Juni 2014

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ...

 Για τις μελλοντικες επενδυσεις ξενων χωρων και εταιρειων στην Ελλαδα ειχαμε ποσταρει και παλιότερα, στις απαρχες του ιστολογιου. Για την κινεζικη Cosco, λογου χαριν. Τα θεμελια ειχε θεσει τοτε η κυβερνηση της ΝΔ του Κ. Καραμανλη. Πριν απο λιγες μερες, ο κινεζος πρωθυπουργος επισκεφθηκε την Ελλαδα και μιλησε και για αυτο το θεμα. Για την Κινα, η διαχειριση μερους του λιμανιου του Πειραια απο δικη της εταιρεια, η εισροη τουριστων αποτελουν ανοιγματα προς τη Δυση. Για την κυβερνηση του Α. Σαμαρα, η εκμεταλλευση του λιμανιου θα βοηθησει στην αναπτυξη του ως εναν απο τους βασικους εμπορικους σταθμους στη Μεσογειο. Πραγματικοτητα ή ονειρα θερινης νυκτος;

 Και στο κειμενο μας της 25.09.2008 ειχαμε επισημανει οχι μονο τα θετικα, αλλα και τα αρνητικα τετοιου ειδους ενεργειων: Σιγουρα και ειναι ευπροσδεκτες οι επενδυσεις. Πρεπει να γινουν στην Ελλαδα. Πρεπει να ερθει επιτελους η αναπτυξη στην χωρα - μονο με τα δανεια της Ε.Ε., του ΔΝΤ και τα πακετα ΕΣΠΑ δεν γινεται δουλεια. Θα πρεπει ομως να εχουμε απτες αποδειξεις οτι ενεργειες, οπως η προαναφερομενη κινεζικη επενδυση, πραγματικα συμβαλλουν στην αναπτυξη της χωρας μας. Διοτι στα παραδοσιακα ΜΜΕ αλλα και στον ηλεκτρονικο Τυπο κυκλοφορουν ουκ ολιγα δημοσιευματα που αναφερουν οτι η Cosco λειτουργει ως κρατος εν κρατει στο λιμανι. Οτι εργαζονται κυριως ή αποκλειστικα φτωχοι κινεζοι υπο αντιξοες συνθηκες και για ψιχουλα. Επισης δεν ειναι γνωστο εαν γινεται ελεγχος των εκ Κινας εισαγωμενων προιοντων, τα οποια ως γνωστον ειναι πολυ φθηνα, εφοσον κατασκευαζονται απο επισης φθηνα και πολυαριθμα εργατικα χερια υπο αντιξοες επισης συνθηκες και με ευτελη, συχνα δε επικινδυνα για την υγεια υλικα.

 Σε γενικες γραμμες εδω και κανα μηνα περιπου πληροφορουμαστε για επενδυσεις ξενων στην Ελλαδα: Απο την μια ειναι το νομοσχεδιο για τους αιγιαλους και οι ερευνες για πετρελαιο στις θαλασσες του Ιονιου και της Κρητης, καθως και οι φανφαρες του απερχομενου Υπουργου Οικονομικων Γ. Στουρναρα, οτι "παμε καλα και βγαινουμε στις διεθνεις αγορες" - απο την αλλη ακουμε διαφορα για Αραβες κροισους και Ρωσους ολιγαρχες. Εχουμε επισης τα προσφατα παραδειγματα της αγορας του Σκορπιου, πολυτελων βιλων και παραδοσιακων πυργων σε Μυκονο και Μανη αντιστοιχα - μολονοτι εδω προκειται για αγορες οικοπεδων που ανηκαν ηδη σε ιδιωτες και μεταπωληθηκαν σε αλλους ιδιωτες. Ωστοσο θα πρεπει να ειμαστε πιο προσεκτικοι σε αγοραστικες κινησεις και τυχον επενδυσεις, οπως λ.χ. το παραθαλασσιο θερετρο της ολλανδικης βασιλικης οικογενειας στο Κρανιδι, κυριως ομως για εκτασεις που ανηκουν στο δημοσιο, οπως το παλιο αεροδρομιο στο Ελληνικο και οι προβλητες του ΟΛΠ που αναφερθηκαν και νωριτερα στο αρθρο. Ευελπιστουμε να υπαρχει διαφανεια στις κινησεις αυτες, ειδικα απο την μερια της κυβερνησης. Και φυσικα και απο την πλευρα των επενδυτων. Εκτος απο Αραβες, Ρωσους και Κινεζους, η κυβερνηση φερεται να κανει ανοιγματα και προς το δικτατορικο καθεστως του Αζερμπαιτζαν, μιας χωρας πλουσιας σε φυσικο αεριο και πετρελαιο. Ισως δεν ειναι τυχαιο το οτι λιγες ωρες μετα την επισκεψη του κινεζου πρωθυπουργου - ο οποιος οχι μονο επισκεφθηκε αρχαιολογικους χωρους οπως η Ακροπολη και η Κνωσος, και μουσεια, οπως το αρχαιολογικο του Ηρακλειου, αλλα και ειδε τις προβλητες της Cosco στον ΟΛΠ - εφτασε ο Αζερος πρωθυπουργος στην Αθηνα.

 Ολα αυτα ομως τα σχετικα με τις επενδυσεις στην χωρα μας, τα διαχειριζεται η κυβερνηση. Ο ελληνικος λαος δεν μπορει να ξερει, εαν οι συμφωνιες αυτες προβουν σε οφελος του. Για αυτο και συνισταται συνεση, ψυχραιμια, οχι βιαστικες κινησεις και προπαντως διαφανεια. Η χωρα ειναι ηδη υπερχρεωμενη - δεν πρεπει να γινουν οι λαθος κινησεις με τους λαθος επενδυτες, διοτι εμεις θα βρεθουμε χαμενοι.

Keine Kommentare: