Sonntag, 8. Juni 2014

The World loves Nerds/ Geeks?!?!?!?!?

Εδω και λιγα χρονακια προβαλεται σε διαφορα καναλια ανα τον κοσμο το αμερικανικο sitcom "The Big Bang Theory". Η κωμικη σειρα εξιστορει τα εργα και τις ημερες μιας παρεας πανεπιστημιακων - φυσικων και μηχανικων - που στον ελευθερο χρονο της ασχολειται με κομικς, παιχνιδια κονσολας και ταινιες επιστημονικης φαντασιας. Η σειρα εν ολιγοις, παιζει με τα κλισε που θελει τους περισσοτερους που ασχολουνται με τα παραπανω ακοινωνητους και προβληματικους - κοινως Nerds ή Geeks (ελληνιστι φύτουλες, φλώροι, σπασίκλες και μπούληδες). Στην δεκαετια του ΄80 ειχαμε επισης καποιες παρομοιες αποπειρες σατυρικης απεικονισης τετοιων ατομων, οπως π.χ. σε ταινιουλες με τιτλους "η εκδικηση των nerds". Τα στερεοτυπα αναφορας στις ομαδες τετοιων ατομων, τοσο εμφανισιακα κα φυσιογνωμικα, οσο και ψυχοπνευματικα, εχουν αναφερθει στα λινκς που παρατιθενται στο παρων κειμενο, προερχονται δε απο την ποπ κουλτουρα των Η.Π.Α. οπως διαμορφωθηκε εκεινη απο το τελευταιο τεταρτο του 20ου αιωνα περιπου. Οσο για το αν ισχυουν ολα αυτα, η αποψη μας εχει κατατεθει στα κειμενα 24.07.2008 και κυριως στο κειμενο του Μαιου 2011.






 Με την νεα ομως αυτη σειρα, την "Big Bang", συνεβει το εξης: Συνετελεσε ωστε να ειδωθει με συμπαθεια απο την ευρεια μαζα των θεατων σε Αμερικη και Ευρωπη η ομαδα των ατομων με πτυχια, που ασχολουνται με κομικς και τα παρομοια. Οπως και στην περιπτωση της "Παττυ" και της "Μαριας της Ασχημης" πριν απο λιγα χρονια - για αυτες γραφαμε στο κειμενο του Δεκεμβριου 2010, βλ. λινκ εντ. - η νεα αμερικανικη σειρα και οι ηρωες της αγαπηθηκαν ακομα περισσοτερο. Ξαφνικα, μετα το 2011 τουλαχιστον, διαβαζες αφιερωματα για την κουλτουρα των Nerds/ Geeks σε σοβαρες εφημεριδες και περιοδικα. Υπηρχε κοσμος - οχι μονο απλοι ανθρωποι, αλλα δημοσιογραφοι και κοινωνιολογοι - που μιλαγε και εγραφε για "το φαινομενο των Nerds/ Geeks". Ανθρωποι που ποτε ως τωρα δεν ειχαν ασχοληθει με αυτα, επισκεπτονταν εκθεσεις κομικς και προβολες ταινιων τρομου, ηρωικης και επιστημονικης φαντασιας. Ακομα και στην Ελλαδα διοργανωνονται τετοιου ειδους φεστιβαλ, στα οποια συμμετεχουν και αρκετες γυναικες - κοντρα στα κλισε.

 Ευλογα λοιπον αναρωτιεται καποιος οπως ο Ταλας - στο ιστολογιο του οποιου θα βρει ο αναγνωστης αναφορες και για δειγματα της ποπ κουλτουρας, οπως κομικς, λογοτεχνια και ταινιες φαντασιας - τι συμβαινει εδω: Αλλαξε η εικονα που ειχε ο κοσμος μεχρι τωρα για τους σπασικλες; Ειναι δηλαδη αρεστοι; Δυστυχως τα φαινομενα μαλλον απατουν: Ο Ταλας δεν γνωριζει κανεναν που να κανει παρεα με φυτουλες. Αυτοι που ασχολουνταν με κομικς και ταινιες απο παιδια, αυτοι ακομα ασχολουνται, αλλοι περισσοτερο και αλλοι λιγοτερο. Δεν εχει υποψιν του κανεναν να ειναι αγαπητος και να τον θελουν επειδη του αρεσουν κομικς, ταινιες και επιστημες. Οι προαναφερομενες σειρες και ταινιες, το μονο που κανουν ειναι να σατυριζουν αυτους τους ανθρωπους, υπερθεματιζοντας τα ελαττωματα τους. 

 Εν κατακλειδι, στην σειρα "Big Bang" ενας εκ των κεντρικων χαρακτηρων ονοματι Λεοναρντ τα φτιαχνει με μια ξανθια γκομενιτσα, την Πεννυ. Αλλα προκειται περι μυθοπλασιας - στην πραγματικη ζωη καμια τετοια γκομενιτσα δεν θα τα εφτιαχνε με εναν Nerd/ Geek ...

Keine Kommentare: